АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Різані рани.

Прочитайте:
  1. Колені рани.
  2. Коліно-різані рани
  3. Рубані рани.

Різані рани наносяться гострим краєм предмета /лезом ножа чи бритви, осколком скла і т. ін./., коли ним проводять з натиском зверху. М'які тканини розсікаються і утворюється різана рана. Вона мас лінійну форму, рівні, гладенькі, нездерті, слабосинюшні краї і гострі кінці. Довжина рани, як правило, за розмірами перевищує глибину. При витагянні гострого предмета з рани біля одного з її країв нерідко утворюються подряпини. Краї рани часто розходяться, рана зяє і мас ніби веретеноподібний вигляд. Якщо лезо проходить через великі складки шкіри, надрізаючи тільки їх верхівки, то утворюються маленькі лінійні ранки, розділені між собою вузькими місточками неушкодженої шкірі.

Якщо ніж чи бритва мають зазубрили, то на вигляді рани це, як правило, не позначається. Якщо зазубрина зігнута і притуплена, то вздовж в основному рівного і гладкого краю рани може утворитися незначний розрив.

Зіяння різаних рал залежить від; розміщення сполучнотканинних волокон шкірі і від положення частини тіла, на якій розміщена рана. Якщо різана рана пересікає волокна шкіри перпендикулярно, то зяяння її виражено сильніше, оскільки перерізані волокна скорочуються і тягнуть за собою краї рани. Якщо ж рана розміщена паралельно до волокон, то її зяяння менш виражене.

Поперечна різана рана в ділянці горла при вертикальному положенні шиї зяє помірно, при закиданню голови зяяння рани виражено різко.

Глибина різаної рани залежить від застосованої сили, гостроти леза і щільності тканин у місці поранення. У випадках, коли різана рана має значну глибину, на хрящах, кістках можна виявити надрізи у вигляді тонких смужок. Велика їх кількість свідчіть про неодноразовість нанесення ушкоджень. Для визначення напряму руху ріжучого предмета беруть до уваги велику глибину рани на її початку і велик;/ кількість надрізів у її кінці. Крім того, па початку і в середині розрізу поперечне розміщене волосся над раною перерізається, тоді як над кінцевою частиною рани воно залишається не перерізаним. Різані рани рясно кровоточать. Патьоки крові на одязі й. тілі служать показником положення тіла в момент нанесення ушкоджень.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 397 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)