АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Коліно-різані рани

Корючо-ріжучі предмети мають гострий клинок з одним чи двома гострили лезами і гострім кінцем /ножі, кинджали/. Проникаючи в тіло гострим кінцем, колюче-ріжучі предмети, на відміну від колісних, по розщеплюють, а розрізають тканини своїм лезом чи лезами. У структурі колеио-різаних ран також виділяють вхідний отвір, рановий канал і, можливо, вихідний, отвір.

Вхідний отвір такої рани має лінійну форму, рівні, гладкі, нездерті і слабосишшіі края. Лише інколи вони можуть мати нерівності, якщо рана нанесена в ділянці складок шкіри. Здирання може бути у вигляді вузької смужки з боку нахилу клинка при ударах під кутом. Здирання і синці з країв і навколо рани утворюються при повному зануренні клинка в тіло за рахунок дії бородки, обмежувала, кільця від самої рукоятки клинка. Тканевих перемичок між краями рани немає. Довжина вхідного отвору ножової колено-різаної рани, як правило, значно менша від її глибини. Кінці рани можуть бути гостріші /при дії гострого з обох боків предмета - кинджала/ або один гострим, інший притуплений при одно-сторонньо заточеному клинку - кухонний, складаний чи фінський ножі/. Форма притупленого кінця рани, утвореного обушком, залежить від товщини обушка, його форди і способу нанесення удару /з тиском на обушок чи лезо/. Якщо обушок проникає на глибину тільки своєю тонкою частиною /товщиною в 1 мм./, то візуально кінець рани здається гострим, тоді як при дослідженні методом безпосередньої мікроскопії він явно заокруглений. При введенні того ж ножа на глибину широкою частиною обушка /понад 1 мм./ кінець рани явно заокруглений, що видно без мікроскопа. При нанесенні рани ножем, обушок якого має однакову товщину на всій відстані не менше 2 мм., кінець рани з боку обушка роздвоєний, являє собою два коротких відгалуження, які відходять від гінців рани. При заокруглених ребрах обушка кінець рани може мати П- подібну форму.

Для встановлення особливостей клинка ножа /форми, ширини/ запропоновано ряд методів. За розміром вхідного отвору рани судити про ширшу леза дуже важко, бо довжина вхідного отвору часто збільшується за. рахунок додаткового розрізу при витягуванні ножа, який може продовжувати основний розріз чи розміщуватися під тупим кутом. При дії ножа для основного розрізу характерні: наявність заокругленого чи П-подібного кінця; здирання навколо рани від травмування клінком, особливо борідкою основи клинка, при повному його зануренні; скошеність одного краю: і нависання над ним іншого при введенні клинка під кутом з натиском на одну з поверхонь; відкладання іржі з країв ушкодження. Додатковий розріз завжди закінчується гострім кінцем, який переходить у надріз чи подряпину, в ньому відсутнє здирання, не спостерігається також і відкладення іржі. Форма і розміри колюче-ріжуних предметів встановлюються за ос облив остями ранових каналів, які можуть бути досліджені за рентгенологічним методом /рановий канал заповнюється контрастною речовиною/ чи фіксацією ранового каналу шляхом уведення в його отвір формаліну, інтенсивно забарвленого брильянтиновою зеленню чи тушшю.

На відносно компактних /щільних/ тканинах /хрящі, серозні оболонки/ рановий канал тією чи іншою мірою відображає особливості предмета, яким нанесена рана. Інколи на стінках ранового каналу в хрящах утворюються паралельні валики і борозни, які відтворюють рельеф леза клинка. Щ- сліди можуть бути використані для ідентифікації колюче-ріжучого предмета.

Не так уже й рідко колюче-ріжучі предмети пошкоджують кістки. При ковзанні вістря чи леза клинка на кістках виникають надрізи надкісниці і подряпини компактної речовини. При введенні кінчика ножа в кістку утворюються насічки, які відображають особливості ранцевої частини глинка. У плоских кістках при сильних ударах виникають дірчасті переломи. Отвір на зовнішній пластинці часто відповідає формі -і розмірам поперечного зрізу клинка на рівні його введення в кістку. Отвір на внутрішній пластинці частіше має великі розмірі в результаті сколу кісткової речовини.

Довжина ранового каналу дорівнює довжині клинка або, частіше, менша за його довжину. Інколи рановий канал може бути більшім за довжину клинка за рахунок стиснення рукояткою м'яких тканин, наприклад, при ударах в передню черевну стінку.

Предмети, якими були нанесені чи могли бути нанесені ушкодження, обов'язково повинні піддаватися ретельному макро-і мікроскопічної дослідженню для встановлення на них часток ушкоджених тканин і органів тіла, крові, волосся, волокон одягу.

Пиляючі знгрпддя характеризуються наявністю зубців з гострим кінцем і двома короткими гострим краями. Ушкодження, що ниі.м сири тиняються - пиляні. Прижиттєві ушкодження найчастіше утворюються під дії пиркулярної пилки, а посмертні - від дії дворлиної пилки, ножівки по дереву чи металу.

Пиляні раїни при неповних розпилах мають довгасту форму з дрібиозазублєииш краями, часто з одним або двома роздвоєними кінцями. При повному розділенні тулуба або кінцівки характер ушкоджень країв шкірі може зберігатися. На кістках розрізнюють надпили, розпили і відпили. Надпили з хвилястим розводом - дугоподібні, з простим розводом - роздвоєні у вигляді ластівчаного хвоста. Ширина жолоба, як правило, відповідає ширші розводу пилки. Поверхня відпилу завжди нерівна через велику кількість поверхневих видиків і борозенок, паралельних одне одному.

Пиляні ушкодження дають можливість встановити вид травмуючого гострого предмета, визначити його тип, ширину розводу, вишину зубців та крок пили.

 

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 382 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)