АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Рубані рани.

Прочитайте:
  1. Колені рани.
  2. Різані рани.

Рубані рани виникають при ударах гострим лезом важкого рублячого предмета. Як правило, вони наносяться сокирою, рідше -тесаком, шаблею та іншим рублячим знаряддям.

Рубані рани, внаслідок ваги рублячого предмета і значної сили удару, проникають глибоко в тіло. Тоді на кістках, які розміщені під тканиною, утворюються лінії з рівними, гладкими краями і гостриш ганцями зруби, які нерідко супроводжуються переломами кісток, тріщинами кісток, що є основною відмінністю рубаних ран від різаних.

Якщо на лезі сокори, якою нанесений удар, мали місце зазубрини, тоді від останніх по краю вруба можуть залишитися сліди у вигляді маленьких насічок чи відщеплених кісткових частинок, що можна використовувати при ідентифікації сокири. Дно рубаної рани роздроблене і різко синюшне.

Рубані рани, як правило, лінійної форми, а якщо удар наноситься під кутом - дугоподібної. Якщо сокира гостро заточена, то краї рани рівні, при затупленому железі івзуально краї можуть залиш ти ся рівними, слс при безпосередній мікроскопії виявляються їх здертості і виступи. Здертості утворюються в результаті того, що шкіра не тільки розрізається, але й роздавлюється внаслідок її стиснення між лезом і прилягаючого кісткою. Інколи на здертих ділянках може спостерігатися темна перервана смуга забруднення / від обтирання щік сокирі об краї рани/.

Кінці ран залежать від характеру занурення леза в тканини. Якщо воно занурилося лише середньою своєю частиною, а носок і п'ятка залишайся поза шкірою, то об'идвамкінці рани будуть гострі. Якщо сокира занурилась у рану носком чи п'яткою1, то проявляється клиновидна дія сокори і кінець рани набуває П-подібної скорми-. Якщо ж у шкіру зенуроються лезо сокори з носком і п'яткою, то утворюються два П-подібні краї.

Ушкодження рублячим предметами найчистіше бувають на голові в результаті вбивства і самогубства. Крім того, в практиці зустрічаються рубані ушкодження пальців рук і ніг /при каліченні членів/.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 482 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)