АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Зміст теми. СНІД — інфекційне захворювання, яке супроводиться тяжким порушенням діяльності імунної системи, в результаті чого організм втрачає здатність до захисту від

Прочитайте:
  1. IV. Зміст навчального матеріалу
  2. IV. Зміст навчального матеріалу
  3. IV. Зміст навчального матеріалу
  4. IV. Зміст навчального матеріалу
  5. IV. Зміст навчального матеріалу
  6. IV. Зміст начального матеріалу
  7. V. Зміст теми заняття.
  8. VI. ЗМІСТ ЛЕКЦІЙНОГО МАТЕРІАЛУ
  9. Див. зміст тем № 30-47.
  10. Додаток Короткий зміст теми.

СНІД — інфекційне захворювання, яке супроводиться тяжким порушенням діяльності імунної системи, в результаті чого організм втрачає здатність до захисту від патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів.

Етіологія. Збудник СНІДу — вірус імунодефіциту людини (ВІЛ), чутливий до фізичних і хімічних факторів. Швидко гине при нагріванні вище 57°С, під час кип'ятіння — миттєво, його легко вбивають ацетон, ефір, спирт та інші дезинфікуючі засоби.

Діагностика. Найбільш поширеним специфічним методом лабораторної діагностики СНІДу є виявлення антитіл до ВІЛ шляхом імуноферментного аналізу, для проведення якого з вен я беруть 3—5 мл крові.

Характерними для СНІДу є також Імунологічні зміни: істотне зниження кількості Τ-лімфоцитів, порушення у співвідношенні хелперів і супресррів, підвищення вмісту імуноглобулінів А і G та циркулюючих імунних комплексів. У загальному аналізі крові в стадії розгорнутої клінічної картини СНІДу виявляють: панцитопенію з лімфопенією, вакуалізовані моноцити, нормобласти та мегалоцити.

 

Трансплантаційний імунітет


Сучасне хірургічне мистецтво дозволяє пересаджувати будь-які органи. Проте, до цього часу основною перешкодою на шляху трансплантаціі є трансплантаційний імунітет.
На початку сорокових років відомим імунологом П.Медавером було встановлено, що повторна пересадка трансплантанта від одного і того ж донора обумовлює прискорене відторгнення. Звідси було зроблено висновок, що в основі процесу відторгнення лежать імунологічні механізми.
З попередніх розділів відомо, що трансплантаційні антигени (НLА) розміщені на всіх ядровмісних клітинах, але їх кількість у різних тканинах неоднакова. Їх найбільше у селезінці і лімфатичних вузлах. За їх кількістю всі інші органи людини можна розмістити в такій послідовності: печінка, легені, кишечник, нирки, серце, шлунок, аорта, а найменше їх у мозку. Антигени системи HLA відсутні на еритроцитах.
Реплантації (лат. replantare знову садити, пересаджувати)

оперативне приживлення тимчасово відокремленого від організму органу або його сегмента.

Виділяють макрореплантацію, здійснювану при травматичної ампутації кінцівки проксимальніше променево або гомілковостопного суглоба, і мікрореплантацію, яку виробляють при ампутації сегментів кінцівки дистальнее цих суглобів. Крім того, до мікрореплантаціі відносять оперативне приживлення при ампутації вушної раковини, статевого члена, скальпа.

При визначенні показань до макрореплантаціі першорядне значення має тривалість теплової аноксії кінцівки, допустимий максимум якої становить 6 ч.

Результат Р. багато в чому залежить від виду ампутації (гільйотини, відривна, за типом зірваної рукавички тощо) і ступеня пошкодження тканин. Запорукою успішного результату операції є якісна первинна хірургічна обробка ран з видаленням явно нежиттєздатних тканин; виключення натягу в області судинного анастомозу, що досягається застосуванням венозних аутотрансплантатом; скорочення періоду теплової аноксії та зберігання ампутованої кінцівки до операції при температурі 4 °.


Дайте визначення термінів:

1. СНІД це:

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

2. ВІЛ це:

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

3.Трансплантаційний імунітет це

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

4. Реплантація це

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Заповніть таблицю:


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 423 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)