АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

CЕЛЕЗІНКА

Селезінка (splen, lien) – орган кровоносної та лімфатичної систем, розташований в області лівого підребер’я, між діафрагмою та шлунком. Одна поверхня селезінки випукла, друга – увігнута. Довжина – 11-12см, ширина – 7-8см, товщина – 3-4см, маса – 150-200г. Колір селезінки бурувато-червоний, на розрізі видно білу і червону речовину – пульпу селезінки.

Поверхні селезінки: діафрагмальна – обернена до діафрагми та вісцеральна – обернена до шлунка та інших органів. Обидві поверхні відділені одна від одної верхнім та нижнім краями. Обидва краї сходяться біля кінців селезінки. Розрізняють задній кінець, обернений вгору і назад до хребта і передній кінець, обернений вниз і допереду до лівої реберної дуги (4.11).

Діафрагмальна поверхня селезінки гладка. Вісцеральна поверхня дещо увігнута, має відбитки сусідніх органів. По середині вісцеральної поверхні розміщено декілька заглиблень, які формують ворота селезінки – місце входження в паренхіму органів нервів і судин (4.11).

Селезінка з усіх сторін покрита вісцеральною очеревиною (серозною оболонкою), крім вісцеральної поверхні на протязі воріт. Під нею залягає фіброзна оболонка, яка віддає вглиб органа перегородки – трабекули селезінки (4.11). Трабекули складають сполучнотканинний остов селезінки. Простір між трабекулами заповнений пульпою селезінки, яка складається з ніжної ретикулярної тканини, комірки якої заповнені різними видами кров’яних клітин та густим сплетенням кровоносних судин. Розрізняють червону та білу пульпу. Лімфатичні фолікули формують білу пульпу, а простори ретикулярної тканини, заповнені кров’яними тільцями – червону пульпу (4.03)

Іннервація: селезінкове сплетення (по ходу селезінкової артерії), кровопостачання: селезінкова артерія.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 565 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)