АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

НИРКОВА МИСКА. СЕЧОВІД.

Прочитайте:
  1. Гостра ниркова недостатність
  2. Основні ознаки захворювань нирок і сечових шляхів. __Ниркова колька

Сеча, яка виділилась через отвори на сосочках пірамід, потрапляє в малі ниркові чашки, потім - у великі і в ниркову миску. Малих чашок – 8-9, великих, як правило, дві – верхня та нижня. Великі чашки зливаються в ниркову миску, яка виходить через ворота позаду ниркових судин і продовжується в сечовід (5.09).

Сечовід (ureter) за формою являє собою трубку діаметром 3-8 мм та близько 30см завдовжки. Розрізняють черевну та тазову части­ни сечоводу, окремо виділяють ту його ділянку, що знаходиться в середині стінки сечового міхура. Черевна частина починається від ниркової миски і, розміщуючись у заочеревинному просторі, йде донизу вздовж зад­ньої стінки черевної порожнини. Спереду сечовід прикритий очеревиною (5.03)

Правий сечовід розміщений між нижньою порожнистою веною та висхідною ободовою кишкою, а лівий — між черевною частиною аорти та низхідною ободовою кишкою.

На межі між великим та малим тазом черевна частина сечоводу переходить у тазову частину. У цьому місці сечовід перетинає спе­реду спільні клубові судини. Спускаючись по бічній стінці тазу, сечовід доходить до дна сечового міхура, перфорує його стінку в ко­сому напрямку і відкривається у порожнину міхура. Перед впадін­ням у сечовий міхур сечовід перехрещує у чоловіків сім’явиносну протоку, яка лежить присередньо, а у жінок - маткову артерію, яка розміщена в напрямі назад.

 

Стінка сечоводу складається з трьох оболонок.

 

Внутрішня обо­лонка (слизова) вистелена перехідним епітелієм, має слизові залози і утворює численні поздовжні складки. Середня оболонка (м’я­зова) представлена переплетеними непосмугованими м’язовими клі­тинами. Зовнішня оболонка сечоводу побудована із сполучної тка­нини.

Сечовід забезпечують кров’ю гілки ниркових та яєчкових (яєчни­кових) артерій, а венозна кров відтікає по однойменних венах у ниж­ню порожнисту вену.

Лімфа відтікає в поперекові та клубові лімфатичні вузли.

Іннервують сечоводи гілки ниркових та сечовідних сплетень.

 



Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1001 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)