АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

З’єднання кiсток передплiччя та кистi.

Прочитайте:
  1. Будова i з’єднання кiсток грудного пояса
  2. Будова i з’єднання кiсток передплiччя та кистi
  3. Загальні відомості про з’єднання кісток
  4. З’єднання кiсток вiльної нижньої кiнцiвки.
  5. З’єднання кiсток кистi мiж собою i з кiстками передплiччя.
  6. З’єднання кiсток тазовового пояса
  7. З’єднання кiсток тулуба
  8. З’єднання кiсток черепа.
  9. З’єднання кісток нижньої кінцівки

Лiктьовий суглоб (articulatio cubiti) утворений дальшим наростком плечової та ближчими наростками лiктьової i променевої кiсток. Суглоб складний, оскiльки вiн утворений трьома кiстками, у ньому є три суглоби, об’єднанi спiльною суглобовою капсулою: плечо-лiктьовий, плечо-променевий та проксимальний променево-лiктьовий (мал. 59, 60).

 

Мал. 59. Ліктьовий суглоб, правий, вигляд спереду:

1 - lig. collaterale ulnare;

2 - lig. collaterale radiale;

3 – lig. anulare radii.

Плечо-лiктьовий суглоб (articulatio humeroulnaris) утворюється блоком плечової та блоковою вирiзкою лiктьової кiсток, має гвинтоподiбну будову суглобових поверхонь. За формою суглоб блокоподiбний (ginglymus): направляюча борозна блока орiєнтована косо.

Плечо-променевий суглоб (articulatio humeroradialis) утворюється головочкою плечової кiстки та суглобовою ямкою головки променевої кiстки. За формою суглоб кулястий i функцiонально пов’язаний з плечо-лiктьовим суглобом, однак окрiм згинання i розгинання навколо лобової осi в ньому разом з проксимальним променево-лiктьовим суглобом вiдбувається обертання (пронацiя та супiнацiя) навколо вертикальної осi.

Проксимальний променево-лiктьовий суглоб (articulatio radiounaris proximalis) утворений променевою вирiзкою лiктьової кiстки та суглобовим обводом головки променевої кiстки. За формою суглоб цилiндричний, за функцією – обертовий. Рухи – обертання до середини і назовнi (пронацiя та супiнацiя) навколо вертикальної осi вiдбуваються разом із рухами у плечо-променевому суглобi. Тепер розгляньте вологий препарат i зверніть увагу на те, що всi три суглоби покриті спiльною суглобовою капсулою, яка починається спереду на плечовiй кiстцi таким чином, що вiнцева i променева ямки розмiщенi в порожнинi суглоба, а ямка лiктьового відростка ‑ ззаду, частково поза порожниною суглоба. На променевiй кiстцi суглобова капсула прикрiплюється до шийки, а на лiктьовiй кiстцi - до краю блокової вирiзки.

Мал. 60. З’єднання правих ліктьової та променевої кісток, вигляд спереду:

 

1 - lig. anulare radii;

2 - chorda oblique;

3 - membrana interossea antebrachii.

Лiктьовий суглоб зміцнюють три зв’язки: обхідна лiктьова зв’язка (lig. collaterale ulnare); обхідна променева зв’язка (lig. collaterale radiale), кiльцева зв’язка променевої кiстки (lig. anulare radii).

Мiж мiжкiстковими краями лiктьової та променевої кiсток розмiщена мiжкiсткова перетинка передплiччя (membrana interossea antebrachii).

Променево-лiктьовий суглоб (articulatio radioulnaris distalis) утворений лiктьовою вирiзкою променевої кiстки, головкою лiктьової кiстки та суглобовим диском променево-зап’ясткового суглоба. За формою суглоб цилiндричний, функцiонує разом з однойменним проксимальним суглобом як комбiнований суглоб. Рухи в суглобах вiдбуваються навколо вертикальної осi (пронацiя та супiнацiя), при цьому лiктьова кiстка зберiгає звичайне положення на передплiччi, а променева обертається разом з кистю навколо неї. У положеннi супiнацiї кистi долонями повернуті вперед, кiстки передплiччя при цьому розташованi паралельно одна до одної. У положеннi пронацiї кистi долонями повернуті назад, променева кiстка перехрещує лiктьову кiстку.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 576 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)