АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Механізми м'язового скорочення і розслаблення

Фізіологія м’язів

У людини є три види м’язів: 1) поперечно-посмуговані м’язи скелету, 2) поперечно-полосаті м’язи серця – міокард та 3) гладкі м’язи, які утворюють стінки порожнистих органів та судин.

Анатомічною і функціональною одиницею скелетних м'язів є нейромоторна одиниця - руховий нейрон та іннервуюча ним група м'язових волокон.

Основні функції м’язової тканини:

1. рухова – забезпечення рухів

2. статична – забезпечення фіксації, в тому числі у визначеній позі

3. мімічна

4. рецепторна – в м’язах є рецептори, які сприймають власні рухи

5. депонуюча – в м’язах запасаються вода та деякі живильні речовини.

6. терморегуляторна

Фізіологічні властивості скелетних м’язів:

· Збудливість.

· Провідність

· Рефрактерність

· Лабільність

· Скоротливість – здатність м’язового волокна змінювати свою довжину та ступінь напруження у відповідь на подразнення порогової сили.

Механізми м'язового скорочення і розслаблення

Поперечно-посмугований скелетний м'яз складається з довгих волокон - міофібрил, усередині яких розташовуються нитки скорочувальних білків - актину і міозину. Нитки міозину товсті і не зміщуються, з актину утворюються тонкі нитки, здатні до зміщення. Нитки актину покриті шаром білку тропоніну, що перешкоджає їх взаємодії з міозином. Нитки скорочувальних білків оточені цитоплазмою(саркоплазмою).

При збудженні м'яза відкриваються численні канали в мембрані саркоплазматичної мережі, через які в саркоплазму виходять іони кальцію. Вони взаємодіють з білком тропоніном, звільняючи від нього нитки актину. Крім того, кальцій стимулює розпад молекул АТФ, вивільняючи велику кількість енергії, за рахунок якої актин взаємодіє з міозином - нитки актину як би всовуються в проміжки між нитками міозину, і усе м'язове волокно скорочується.

Для розслаблення м'яза теж потрібна енергія у вигляді молекул АТФ. За рахунок цієї енергії йде робота кальцієвого насоса, що видаляє іони кальцію з саркоплазми. Молекули тропоніна, що в результаті звільнилися, блокують актин, перешкоджаючи його взаємодії з міозином. Нитки знову розходяться, м'язове волокно розслабляється.

Сила м'яза визначається максимальним вантажем, який м'яз в змозі підняти.

Робота м'яза визначається добутком величини піднятого вантажу на висоту підйому.

Залежно від частоти подразнення, що наноситься, може виникнути поодиноке або злите (тетанічне) скорочення.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 2543 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)