АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Поодиноке м'язове скорочення

При подразненні м'яза поодиноким імпульсом виникає поодиноке м'язове скорочення, в якому виділяють три фази:

Латентний період – 15 мс час від моменту подразнення до початку скорочення; в цей час в м'язі відбуваються біохімічні і біофізичні процеси, одним з проявів яких є ПД.

Фаза скорочення (фаза укорочення) - 50 мс.

При ізотонічному скороченні змінюється довжина м'язового волокна без зміни тонусу. Таке скорочення відбувається у тому випадку, коли м'яз не переміщає вантаж. При ізометричному скоренні збільшується напруга м'язового волокна без зміни його довжини. Таке скорочення м'яза можна отримати при спробі підняти непосильний вантаж. У цілому організмі скорочення м'язів завжди мають змішаний характер, тобто відбувається зміна і довжини, і напруги м'яза.

Фаза розслаблення - зменшується концентрація іонів Са2+ і від’єднуються головки міозину від актину. Його тривалість приблизно дорівнює періоду укорочення (50 мс).

Амплітуда поодинокого скорочення м'яза залежить від кількості міофібрил, що скоротилися у цей момент. Збудливість окремих груп волокон різна, тому порогова сила струму викликає скорочення лише найбільш збудливих м'язових волокон. Амплітуда такого скорочення мінімальна. При збільшенні сили подразнюючого струму в процес збудження залучаються і менш збудливі групи м'язових волокон; амплітуда скорочень підсумовується і росте до тих пір, поки в м'язі не залишиться волокон, не охоплених процесом збудження. В цьому випадку реєструється максимальна амплітуда скорочення, яка не збільшується, незважаючи на подальше наростання сили подразнюючого струму.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1796 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)