АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Массаж м’язів губ

Прочитайте:
  1. Біомеханіку м’язів
  2. Будова, форма скелетних м’язів
  3. Виберіть, які із перерахованих м’язів розміщуються на передній поверхні плеча?
  4. Значення і загальна будова скелетних м’язів
  5. Идеомоторный массаж
  6. Использование гимнастики и массажа с детьми 1-го года жизни
  7. Класифікація м’язів шиї.
  8. Лечебный массаж слезного мешка
  9. ЛФК и массаж.
  10. Мал. 87. Схема сегментарного розташування міотомів скелетних м’язів 4–тижневого ембріона людини.

 

 

Масаж здійснює вплив на круговий м'яз рота, а також на мязи, що змінюють положення рота: м'язи сміху; м'язи, підіймачі кутика рота; м'язи опускачі кутика рота; м'язи, що опускають нижню губу.
Розслабляючий масаж.
1. Долонно і поверхнею вказівних пальців проводять погладжуючі рухи по верхній губі, від кутів рота до середини (рис. 61).
2. Такі ж рухи проводять по нижній губі від кутів рота до середи(рис. 62).
3. Рухи здійснюють подушечками вказівного і среднього пальці, по черзі правої і лівої руки. рухи починаються від вушної раковини, пальці легко ковзають по щоці, а потім навколо губ. При цьому вказівний палець ковзає по шкірі верхньо ї губи, а середній - по шкірі нижньої губи, сходяться разом у провоположного кута рота (рис. 63 а, б, в).
4. Подушечками вказівного і середнього пальці погладжують носо - губну складку, рухаючись від крил носа до кутів рота (рис. 64).
5. Тими ж пальцями проводять легке постукування навколо губ за часовою стрілкою. Масажні рухи можуть проводитьсь при різному положенні рота: закритоому і злегка відкритому (рис. 65 а, б).
Активізуючий масаж.
Використовуютьь прийоми розтирання у вигляді півкруглих і спіралевидних рухів, розминня у вигляді перетирання і вібрації.

  1. Долонно і поверхнею вказівних пальців проводять рухипо верхній губі від середини до кутів рота. Такі ж рухи - по нижньо губі (рис. 66).
    2. Великими пальцями обох рук проводять рухи від середини верхньої губи до кутів рота й злегка вниз, а потім вказівними пальцями - до середини нижньої губи до кутів рота й злегка вгору. Рухи чергуються (рис. 67 а, б).


3. Погладжують носогубну складку, рухаючись від кутів губ до крил носа.
4. Великим і вказівним пальцями захоплюють у вертикальну складку верхню губу, зжимають її і перетирають між пальцями. Захоплення здійснюється в центральній частині губи (рис. 68 а). Більш мілке захоплення губи може здійснюватися і в тій частині, яка знаходиться між її серединою і кутом рота. Той же прийом проводится на нижній губі (рис. 68 б), таким же чином можна перетирати област носогубної складки (рис. 6 8 в).
5. Великим і вказівним пальцями захоплюють шкіру навколо губ і здійснюють прийом пощіпування.
6. Кінцям вказівного і среднего пальців інтенсивно постукують навколо губ.

Доповнюючи основні прийоми масажу, можна користуватись масажером з функцією вібрації, шпателем з рифленою поверхнею.
Рухами в вигляді погладжування з натисканням і постукуваннямв області губ здійснюється в наступних напрямках:
від носу до лінії верхньої губи,
від підборіддя до лінії нижньої губи,
навколо губ за часовою та проти часової стрілки, по носогубним складкам.

 

Крім цього можна проводити розминання мязів губ із захопленням губи зсередини. Для цього великим пальцем водять під губою, з боку слизової. Вказівний палець розташовується зверху. Здійснюються наступні рухи.
7. Перетиральні рухи, здійснюються великим і вказівним пальцями в напрямку від одного кута рота до іншого вздовж верхньої, потім нижньо ї губи (рис. 69 а, б).
8. Спіралеподібні рухи, вироблені великим і вказівним пальцями по верхній, а потім по нижньо ї губі (рис. 70).
9. Рухи, здійснювані вказівним пальем від основи носа вниз, до губи (по губному жолобку), а також від крил носа по носогубній складці до кута рота, великий палець знаходиться під верхньою губою (рис. 71). Аналогічним чином рухи здійснюються на нижній губі (рис. 72).
10. Спіральна розминка області носогубної складки. Фаланга великого пальця знаходиться в порожнині рота під носогубною складкою, вказівний і середній пальці розташовуються зверху (рис. 73).
11. Точкове здавлювання губи між великим і вказівнимм пальцями. (Локалізація точок - див. Главу 6.)
При порушеннях рухової функції губ після масажу рекомендуется проводити пасивною артикуляційною гімнастикою у вигляді наступних вправ.
12. Логопед поміщає свій вказівний палець на точку, що знаходиться між серединою верхньо ї губи і кутом рота з обох боків. Проводяться рухи, направлені до середини так, що верхня губа збирається в вертикальну складку. Аналогічні рухи здійснюються на нижній губі (рис. 74 а, б).


13. Аналогічні рухи здійснюються на верхній та нижній губах одночасно. При цьому вказівні пальці розташовуються на верхній губі, а середні пальці - на нижній. При рухах пальців до середини губи збираються в трубочку (рис. 75).

14. Вказівні пальці в тому ж вихідному положенні. Рухи направлені вгору, при цьому поднімається верхня губа, оголюються верхні зуби. Таким же чином проводиться опускання нижньої губи (рис. 76 а, б).
15. Аналогічним чином проводиться піднімання верхньої та опускання нижньо ї губи одночасно. При цьому вказівні и пальці розташовуються на верхній губі, а середні пальці - на нижній губі. Зворотнім рухом здійснюється змиканням губ, при цьому виробляється кінестетичне відчуття відкритого рота (рис. 77).
16. Вказівний і середній пальці спеціаліст розташовується біля кутів рота і злегка розтягують губи, як при усмішці; зворотніми рухами губ повертаються у вихідне положення. рухи легкі і плавні (рис. 78).
Ці вправи можуть бути проведені при закритому і відкритому положенні рота.

 

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 487 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)