АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ін’єкції

Прочитайте:
  1. Абсцес, флегмона (запальні та гнійні процеси на місці ін’єкції).
  2. Внутрішньом’язові ін’єкції

Прентеральне введення лікарських засобів здійснюється шляхом ін’єкцій, для цього застосовують шприци і полі голки.

Місце для ін’єкціі вибирається там, де не можна поранити судини, нерви, окістя. Перед ін’єкцією проводять дезінфекцію шкіри спиртом. Перед збиранням стерильних інтрументів медична сестра обробляє свої руки: добре миє з милом, при наявності царапин, ран дезинфікує спиртом.

Насадивши на шприц голку,набирають в нього лікарську рідину. Голки застосовуються для набирання в шприц вмісту із ампул, для проколу резинової пробки флакона, не можна застосовувати для ін’єкцій (для цього застосовується інша голка). При наборі лікарськьго засобу в шприц кожен раз пред цим уважно вивчають етикетку, щоб не допустити ніяких помилок.

Перед ін’єкцією необхідно видалити із шприца повітря.

Внутрішньошкірно.

При внутрішньошкірній ін’єкції лікарського засобу вводять в товщу самої шкіри, на згинальній поверхні передпліччя чи на зовнішній поверхні плеча. Для цього застосовують самі тонкі голки. При проведенні ін’єкцій голку по відношенню до шкіри установлюють зрізом вверх і вводять її під гострим кутом в шкіру, так щоб отвір голки зник в роговому шарі. При правильному проведенні ін’єкцій введена речовина утворює в шкірі білувате підвищення, так звану лимонну кірку. По закінченню введення розчину голку видаляють, місце проколу протирають спиртом.

Підшкірні ін’єкції.

Для підшкірних ін’єкцій застосовують голки різного калібру. Найбільш зручним місцем для проведення маніпуляціі являються зовнішньо задня поверхня плеча, підлопаткова область, підшкірна клітковина живота чи стегна.

Внутрішьомязова ін’єкція.

Застосовують довгі голки. Для ін’єкцій вибирають область верхнього зовнішнього квадрата сідниці і передньозовнішню область стегна. Голку вводять швидко, перпендикулярно до поверхні шкіри на глибину 2‑3см. Здійснивши ін’єкцію, необхідно перевітити, не потрапила чи голка в кровеносну судину, для цього трохи відтягують поршень назад, якщо кров не з’явилась вводять.

Для внутрішньовенних лікарських розчинів застосовують великого вмісту шприци і голки з короткими зрізами. Вливання проводять в периферичну вену. Дітям першого року життя внутрішньовенні ін’єкції роблять в підшкірні вени голови. Дітям страршого віку‑частіше в ліктьові вени, рідше‑ в вени кисті чи стопи. Вени шиї і підключичної вени внутрішньовенні вливання роблять в крайніх випадках з дотримуванням великої безпеки.

Прокол вени роблять голкою без шприца (крім шийних вен) чи голкою, одягнутою на шприц. Направлення голки по току крові під гострим кутом до поверхні шкіри. Прокол шкіри проводять швидкими рухами на невелику глибину. Потім короткими поштовхами голки проколюють вену, намагаючись не проколоти її протилежну стінку. Відсутність крові частіше зв’язано з тим, що голка пройшла поза веною. У недоношених і тяжко хворих дітей грудного віку за рахунок зміни в’язкості крові вона не завжди витікає з голки,навіть коли голка знаходиться в вені. Для уточнення місця знаходження голки в канюлю вводять звернуту в кульку стерильну вату. Забарвлення кульки кров’ю засвідчує про попадання голки в вену.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 406 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)