АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Децеребраційна ригідність та рухи децеребраційних тварин.

Прочитайте:
  1. Зараження лабораторних тварин. Методи.

Класична децебрація полягає у видаленні частини мозку, яка розташована ростральніше задньої половини середнього мозку. Якщо у тварини перерізати головний мозок на ріні намету мозочка (таким чином відокремивши спинний мозок від червоного ядра та інших вище розташованих рухових центрів) зразу після операції розвивається обширна м’язова ригідність (сильне підвищення тонусу), особливо у мязів, які протидіють силі тяжіння (мязи-розгтначі). У такої тварини всі кінцівки стають максимально розігнутими а голова і хвіст закинути на спину.

Такий підвищений м’язів тонус називається децебраційною ригідністю. Проявляється такий стан в сильно вираженою протидією розтяганню. При перерізанні дорзальних корінців спинного мозку відбувається зникнення симптомів ригідності, що доводить рефлекторну природу такого стану оскільки зникає шлях передачі зворотної аферентації від мязів до головного мозку.

Миттєве підвищення тонусу мязів тобто виникнення ригідності ригідності після перерізання переважаючим впливом нейронів ядра Дейтеса на мотонейрони мязів-розгиначів яке розвивається внаслідок явища розгальмовування.. В основі розгальмовування лежить зникнення після перерізки здатності рухових центрів переднього мозку, мозочка та червоного ядра гальмувати активність нейронів стовбурової частини мозку. Децебраційну тварини можна поставити на ноги і вона зможе стояти завдяки надмірному тонусу мязів-розгиначів однак завдяки відсутності кортикального контролю при будь-якому поштовху тварина падає оскільки не може здійснювати корегування положення тіда відносно виконуваного руху.

Тонічні рефлекси. У децеребраційної тварини при пасивній зміні положення голови може відбуватись перерозподіл м’язового тонусу. Оскільки при переміщенні голови змінюється як її розташування у просторі так і її розташування відносно тулуба. Такий перерозподіл може бути зумовлений надходженням сигналів від вестибулярного апарата чи рецепторів шиї. При видаленні у тварини лабіринту внутрішнього вуха перестає надходити інформація про положення голови в просторі однак не припиняються імпульси від рецепторів шиї про положення голови відносно тулуба. Ці імпульси надходять до рухових центрів стовбура мозку, що приводить до перерозподілу тонуса мязів тіла. тобто здійснення шийних тонічних рефлексів. Зміни тонуса, викликані збудженням вестибулярного апарата називаються тонічними або вестибулярними тонічними рефлексами. Всі ці рефлекси належать до тонічних позиційних рефлексів оскльки вони забезпечують підтримання пози тварини при спокійному стоянні.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 2354 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)