АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Зараження лабораторних тварин. Методи.

Прочитайте:
  1. Види лабораторних тварин
  2. Густота посадки в клітках лабораторних тварин та птахів
  3. Децеребраційна ригідність та рухи децеребраційних тварин.
  4. Для медичних працівників по профілактиці професійного зараження гострими вірусними гепатитами В, С, та СНІДом
  5. Заходи безпеки медичних працівників щодо зараження
  6. Інтравенозне (внутрішньовенне) та інтракардіальне (внутрішньосерцеве) зараження
  7. Інтраназальне (аспіраційне) зараження
  8. Інтраперітонеальне (внутрішньочеревинне) зараження
  9. Інтрацеребральне (внутрішньомозкове) зараження

Вибір методу ураження визначається тропізмом вірусу. Під тропізмом розуміють здатність вірусу реплікуватися в певних типах клітин організму. Віруси, що репродукуються у нервових клітинах, називають нейротропними (наприклад, вірус сказу), у клітинах шкіри – дерматропними (вірус віспи), в клітинах легень та дихальних шляхів – пневмотропними (вірус грипу), в клітинах шлунково-кишкового тракту – ентеротропними (вірус гепатиту А). Віруси, які здатні реплікуватися в декількох типах клітин, називають політропними (вірус інфекційного ринотрахеїту великої рогатої худоби – клітини органів дихання та розмноження), а в усіх типах клітин – пантропними (вірус чуми собак). Така класифікація вірусів за тропізмом називається класифікацією вірусів людини та тварин за Хюбнером.

Знаючи тропізм вірусу, матеріал вводять в органи, які містять чутливі до даного вірусу клітини (табл.2.6.). Наприклад, вірус грипу вводять в дихальні шляхи інтраназально (через ніс), вірус віспи у шкіру – субкутанно, кутанно або перкутанно (підшкірно, внутрішньошкірно та нашкірно, відповідно), вірус сказу у мозок – інтрацеребрально. Пантропні віруси швидше поширюються по організму при їх введенні внутрішньовенно або внутрішньочеревинно. Якщо тропізм вірусу невідомий, то використовують декілька груп тварин для ураження різними методами.

При цьому в залежності від способу зараження тварини одним і тим самим вірусом використовується різний об’єм вірусовмісної суспензії (табл.2.7).

 

Таблиця 2.6.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 694 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)