АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Наркоз тварин

Прочитайте:
  1. I. НАРКОЗ
  2. V. СРЕДСТВА, ДЛЯ НЕИНГАЛЯЦИОННОГО НАРКОЗА.
  3. Аппарат ингаляционного наркоза АНпСП-01-ТМТ
  4. Аппарат ингаляционного наркоза АНпСП-01-ТМТ
  5. Аппарат наркозный АН-8
  6. Види лабораторних тварин
  7. Гнотобіотичні тварини
  8. Густота посадки в клітках лабораторних тварин та птахів
  9. Децеребраційна ригідність та рухи децеребраційних тварин.
  10. Допустимі дози досліджуваного матеріалу, що вводиться лабораторним тваринам, мл

Перед зараженням тварин застосовують загальний наркоз або місцеве знеболювання. Для наркозу мишей, хом’яків, мурчаків, тхорів, курей, кроликів та собак використовують ефір та хлороформ, для пацюків та котів – ефір (внаслідок того, що вони погано переносять хлороформ). Техніка введення наркотизуючих речовин полягає в інгаляції в замкненому просторі, або ж безпосередньо змоченим ватно-марльовим тампоном поблизу носової чи ротової порожнини.

Перед ефірним наркозом собакам та іншим великим тваринам необхідно заздалегідь ввести анальгетик для зняття переднаркотичного збудження, наприклад, 1%-й розчин пропафеніну в дозі 0,2 мл на 1 кг живої ваги інтрамускулярно. Через 30 хв інтравенозно вводять тіопентал в кількості 20 мг на 1 кг живої ваги.

Для більш тривалого наркозу (30-45 хв) можна використовувати 10%-й розчин хлоралгідрату. Метод введення для мурчаків – інтраперітонеальний у дозі 0,5 - 0,75 мл, для курей, котів та кроликів – інтравенозний в дозах 0,2-0,4 мл та 3мл, відповідно.

Мавп наркотизують тіопенталом у вигляді 5%-го розчину інтрамускулярно в дозі 1-2 мл на тварину або у вигляді 2,5%-го розчину в кількості 1,5-2 мл на тварину.

Місцеву анестезію проводять 1%-м розчином кокаїну, 5%-м розчином новокаїну по 0,5 г. Для збільшення тривалості анестезії до розчину новокаїну чи кокаїну додають 2-5 крапель розчину адреналіну у концентрації 1:1000. Для анестезії слизових
Рис.2.2. Схема нанесення мітки надрізами, насічками та проколами вушних раковин тварин.

оболонок носа, очей, порожнини рота чи прямої кишки використовують 5%-й розчин кокаїну.

Потрібно пам’ятати, що пацюки погано переносять хлороформ; тхорі – надто чутливі до ефіру, і незначне передозування веде до їхньої загибелі.

При використанні наркотизуючих речовин треба дотримуватися обережності: у дрібних лабораторних тварин після наркозу часто спостерігається набряк легень і загибель.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 636 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)