АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Інструкція. «Про порядок встановлення причинного зв'язку інвалідності у колишніх військовослужбовців з перебуванням на фронті»

Прочитайте:
  1. Інструкція
  2. Інструкція
  3. Інструкція
  4. Інструкція з техніки безпеки
  5. Інструкція № 9
  6. Інструкція№2

«Про порядок встановлення причинного зв'язку інвалідності у колишніх військовослужбовців з перебуванням на фронті»

(№ 16-01/220 від 20.11.1992 р.)

Інструкція визначає порядок встановлення причинного зв'язку інвалідності з перебуванням на фронті в осіб, які проходили службу в складі Збройних Сил СРСР (у подальшому в тексті інструкції іменуватимуться "колишні військовослужбовці") та звільнених з військової служби за станом здоров'я.

Вони повинні мати висновок військово-лікарської комісії (ВЛК) про причинний зв'язок, вказаний у свідоцтві про хворобу, в довідці за формою № 16, або постанови окружної (центральної) військово-лікарської комісії (ОВЛК, ЦВЛК), а також інші документи, що їх замінюють.

Ці документи повинні свідчити про звільнення з військової служби військовослужбовця за станом здоров'я та іншими причинами, але які не мають військово-медичних документів.

Зв’язок інвалідності з перебуванням на фронті медико-соціальні експертні комісії встановлюють як за прямими наслідками поранення, каліцтва, контузії або захворювання, так і за різними їх ускладненнми або віддаленими наслідками незалежно від терміну звернення на МСЕК.

І. Колишнім військовослужбовцям, звільненим з служби за станом здоров’я, які мають висновок військово-лікарської комісії з причинного зв'язку захворювання (поранення, каліцтва, контузії), при встановленні інвалідності питання про її причину МСЕК визначає відповідно до формулювання постанови ВЛК (ОВЛК, ЦВЛК). Змінювати ці висновки МСЕК неправомірна.

При відсутності в свідоцтвах про хворобу або в інших військово-медичних документах постанов ВЛК про причинний зв'язок захворювання (поранення, каліцтва, контузії) або незгодою з цією постановою документи колишніх військовослужбовців МСЕК через районні військкомати направляють на розгляд ВЛК військового округу, на території якого вони проживають, а в випадку незгоди з постановою ВЛК військового округу - в ЦВЛК.

ІІ. Колишні військовослужбовці, звільнені зі служби за станом здоров'я, у яких відсутні військово-медичні документи, МСЕК, встановивши інвалідність, визначає причину тільки після отримання висновків ВЛК, затвердження ОВЛК.

ІІІ. Колишнім військовослужбовцям, звільненим зі служби не за станом здоров’я, питання зв'язку причини інвалідності з перебуванням на фронті вирішується в наступному порядку:

1. При встановленні інвалідності за наслідками поранення, каліцтва, контузії або захворювання, що мали місце в період перебування на фронті і підтверджених військово-медичними документами, МСЕК правомірна вирішувати питання про її причинний зв'язок незалежно від терміну звернення інваліда.

До уваги можуть бути прийняті різні документи: свідоцтво про хворобу, довідка за формою № 16, постанова ВЛК, довідки військово-медичних установ (санчастини, госпіталю, військово-медичного музею, ВЛК, ЦВЛК) та інші.

За відсутності військово-медичних документів у колишніх військовослужбовців, котрі в період проходження військової служби визнавались ВЛК обмежено придатними до служби або потребували відпустки по хворобі, МСЕК повинна надсилати їх документи на розгляд в ВЛК військового округу.

2. МСЕК можуть вирішувати питання про зв'язок причини інвалідності з перебуванням на фронті у випадках відсутності у колишніх військовослужбовців військово-медичних документів або при їх неналежному оформленні:

а) при хронічних, помірно прогресуючих захворюваннях, які не були виявлені в період військової служби.

При цьому подаються документи, видані лікувальними закладами в перші десять років після звільнення з діючої армії, або пізніше, але за даними за вказані 10 років, які дають підстави віднести початок захворювання до періоду перебування на фронті, або в випадках, коли в військово-медичних документах вказані окремі симптоми захворювання, які призвели до інвалідності;

б) при наслідках поранення, каліцтва, контузії, якщо факт їх отримання зазначений у графі «анамнез» військово-медичного документа, або в графі «діагноз» зазначені тільки окремі симптоми захворювання, які призвели до інвалідності;

в) при наслідках черепно-мозкової травми, якщо в військово-медичному документі є дані про поранення голови (обличчя), шиї або отримання численного осколкового поранення будь-якої локалізації;

г) при наслідках поранення, каліцтва, контузії або захворювання, якщо в військово-медичному або іншому військовому документі (бойова характеристика, подання до нагороди, військового звання, атестації, військовий квиток та ін.) є ці дані.

У випадках, вказаних у п. 2 даного розділу, до МСЕК повинні подаватися наступні документи:

військові документи, що підтверджують службу колишнього військовослужбовця у діючій армії;

дані лікувального закладу про стан здоров'я колишнього військовослужбовця, як правило, в період 10 років після вибуття з діючої армії та на час огляду.

При встановленні причини інвалідності, пов'язаної з перебуванням на фронті, без військово-медичних документів в акті огляду у МСЕК та в виписці з нього вказується, що висновок зроблено без військово-медичних документів на підставі клінічних даних, або військово-облікових документів, в яких є довідка про захворювання (поранення, каліцтво, контузію).

3. Питання про причину інвалідності колишніх військовослужбовців, котрі перебували у полоні, вирішується на підставі довідок військкомату з зазначенням дати призову на військову службу і звільнення, часу перебування у полоні, дати проходження військового переобліку або придатність до військової служби при звільненні зі збройних сил, а також у випадках надання документів, виданих лікувальним закладом у період 10 років після звільнення з полону, які дають підставу віднести початок захворювання до періоду перебування у полоні.

4. За відсутності у колишніх військовослужбовців, а також колишніх полонених будь-яких даних про огляд у ВЛК у період служби у збройних силах, але які мають явні наслідки тілесних пошкоджень (відсутність кінцівки, дефекти кісток черепа, рубці після поранення, каліцтва, контузії, чужорідні тіла та ін.) незалежно від причини звільнення з армії, питання про зв'язок отриманих поранень (каліцтва, контузії) з перебуванням на фронті вирішується після огляду їх з участю судово-медичного експерта в лікарській комісії при військкоматі (без затвердження в ОВЛК) та поданні довідки про перебування в діючій армії з підтвердженням переліками Генерального штабу.

IV. Питання про причину інвалідності колишніх партизан Вітчизняної війни вирішується в порядку, визначеному в розділі ІІІ пункти 1 і 2).

При огляді у МСЕК колишніх партизан Вітчизняної війни, які мають явні наслідки тілесних ушкоджень (відсутність кінцівки, дефекти кісток черепа, великі рубці після поранень, металеві чужорідні тіла та ін.), факт поранення (каліцтва, контузії), отриманого в період перебування в партизанському загоні, може бути підтверджений показаннями двох партизан, які разом перебували в партизанському загоні.

Питання про причину інвалідності учасників підпільно-партизанської боротьби громадян України, які брали участь в антифашистському підпіллі і партизанському русі в 1941–1945 роках на території країн Європи, визначається на підставі довідок про службу в партизанському загоні, копії партизанських квитків, медичних документів лікувально-профілактичних закладів про стан їх здоров'я.

V. Вирішення питання про встановлення причинного зв'язку інвалідності у колишніх військовослужбовців (партизан) з перебуванням на фронті за розділами III (пункти 2 і 3) та IV доручено республіканським, обласним та центральним міським медико-соціальним експертним комісіям після всебічного медичного обстеження в лікувальних закладах за направленням районних, міських військкоматів та пред'явленню ними документів про строк військової служби військовослужбовців, в тому числі і в діючій армії.

VI. Причина інвалідності, пов'язана з перебуванням на фронті, зберігається у осіб, котрим підвищується група інвалідності внаслідок нових захворювань або наслідків поранення (каліцтва, контузії), а також у тих випадках, коли наслідки поранення (каліцтва, контузії), захворювання на період огляду не дають підстав для обмеження працездатності, а встановлення групи інвалідності зумовлено іншими захворюваннями.

 

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 555 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)