АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Загальні положення. 1.1. Ця Інструкція визначає порядок забезпечення протезно-ортопедичними виробами, ортопедичним взуттям

Прочитайте:
  1. I.Загальні положення
  2. V. Прикінцеві положення
  3. А. Початкове положення
  4. А. Початкове положення
  5. Б15 Охарактеризуйте будову ,положення матки
  6. Багатоплідна вагітність та неправильні положення плодА
  7. Вкажіть систематичне положення збудника лімфоми Беркіта.
  8. Завдання №4. Проаналізуйте положення органів черевної порожнини щодо очеревини.
  9. Загальні анемії.
  10. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ПРИЙМАЛЬНОГО ВІДДІЛЕННЯ

1.1. Ця Інструкція визначає порядок забезпечення протезно-ортопедичними виробами, ортопедичним взуттям, засобами пересування, індивідуальними пристроями та іншими засобами реабілітації (далі - протезно-ортопедичні вироби) інвалідів, пенсіонерів та інших громадян України з ушкодженнями і захворюваннями опорно-рухового апарату, а також іншими захворюваннями, що викликають потребу в ортопедичній допомозі.

1.2. Виготовлення протезно-ортопедичних виробів для громадян України здійснюють казенні та державні протезно-ортопедичні підприємства Міністерства праці та соціальної політики України, а також підприємства, майстерні інших форм власності.

1.3. Інваліди, пенсіонери й інші громадяни України, які мають право на безоплатне забезпечення протезно-ортопедичними виробами відповідно до чинного законодавства, забезпечуються ними за рахунок коштів державного бюджету та Фонду України соціального захисту інвалідів через промислове об'єднання «Укрпротез» (далі - об'єднання «Укрпротез»).

1.4. Види протезно-ортопедичних виробів, якими забезпечують громадян казенні та державні протезно-ортопедичні підприємства:

– протези верхніх і нижніх кінцівок та пристосування до них, чохли на кукси, шкіряні рукавички на протези верхніх кінцівок, ортопедичні апарати, корсети, тутори, бандажні вироби, обтуратори, реклінатори, протези молочних залоз із ліфом для них, відвідні пристосування при вроджених вивихах стегна, ортопедичні штани, ортопедичне взуття, взуття на протези, візки для пересування, палиці, милиці й інші індивідуальні пристрої для компенсації втрачених функцій опорно-рухового апарату або користування з лікувально-профілактичною метою;

– протезами очей, зубів, щелеп, слуховими і голосоутворювальними апаратами, ендопротезами, сечо- та калоприймачами й іншими засобами медичної реабілітації громадян забезпечують спеціалізовані заклади Міністерства охорони здоров'я України.

1.5. Потребу інвалідів та інших громадян у протезуванні та засобах пересування визначають медико-соціальні експертні комісії (МСЕК) або лікувально-профілактичні установи Міністерства охорони здоров'я України.

1.6. Казенні та державні протезно-ортопедичні підприємства (цехи, дільниці) Міністерства праці та соціальної політики України в зоні своєї діяльності приймають замовлення від інвалідів та інших осіб (незалежно від місця одержання пенсії, роботи, служби, навчання), в тому числі від тих, які перебувають у будинках-інтернатах для громадян похилого віку, інвалідів та дітей, дитячих будинках і школах-інтернатах, в лікувально-профілактичних закладах, здійснюють загальну реєстрацію та облік інвалідів й інших осіб, які мають право на безоплатне забезпечення протезно-ортопедичними виробами відповідно до безоплатного забезпечення протезно-ортопедичними виробами за місцем проживання, у разі потреби надають їм допомогу в оформленні замовлень на виготовлення цих виробів та щомісячно отримують зворотну інформацію від підприємств про надані послуги.

1.7.2. Надсилають протезно-ортопедичним підприємствам повідомлення про інвалідів та інших осіб, які перебувають на обліку для безкоштовного одержання протезно-ортопедичних виробів, і вибули з обліку з різних причин (переїзд на нове місце проживання, смерть та ін.).

1.8. Міністерство праці та соціального захисту Автономної Республіки Крим, управління соціального захисту населення обласних, Київської і Севастопольської міських державних адміністрацій визначають разом з об'єднанням «Укрпротез» підприємствами, майстернями всіх форм власності щорічну потребу в протезно-ортопедичних виробах, що видаються безоплатно інвалідам, пенсіонерам та іншим особам відповідно до чинного законодавства, а також у коштах для їх оплати.

1.9. На підставі поданих замовлень та погоджених обсягів робіт об'єднання "Укрпротез" укладає договори про виготовлення та поставку протезно-ортопедичних виробів і інших засобів реабілітації інвалідів з підприємствами, майстернями всіх форм власності (враховуючи специфіку виробництва) згідно з типовими договорами (додатки 1, 2).

1.10. Якщо казенне або державне протезно-ортопедичне підприємство з будь-яких причин не може виготовити замовлений протезно-ортопедичний виріб, то воно за погодженням з об'єднанням "Укрпротез" та за згодою замовника направляє його для протезування на інше протезно-ортопедичне підприємство або в Науково-дослідний інститут з проблем соціального захисту населення.

1.11. Особи, які згідно з висновком МСЕК або лікувально-профілактичної установи потребують протезно-ортопедичних виробів, для оформлення замовлення на їх виготовлення мають звернутися в медичний відділ казенного або державного протезно-ортопедичного підприємства (цех, дільницю), до працівників виїзної медико-технічної бригади або управлінь соціального захисту населення районних державних адміністрацій, виконкомів міських, районних у містах рад за місцем проживання.

Приймання замовлень у інвалідів, пенсіонерів та інших громадян за місцем проживання здійснюється спеціалістами медико-технічних бригад казенних та державних протезно-ортопедичних підприємств (цехів, дільниць) за графіком, узгодженим із відповідними управліннями соціального захисту населення.

При оформленні замовлення на виготовлення протезно-ортопедичних виробів та його оплаті громадяни повинні подати такі документи:

– паспорт або документ, що його замінює, свідоцтво про народження (для дітей до 16 років);

– довідку медико-соціальної експертної комісії або направлення лікувально-профілактичної установи на протезування;

– посвідчення інваліда, пенсіонера чи інший документ, який посвідчує право на пільги.

Громадяни, які перебувають у лікувально-профілактичних закладах і потребують первинного протезування, замість довідки МСЕК подають довідку про потребу в протезуванні, підписану керівником цього закладу та завірену печаткою.

1.12. Протезно-ортопедичні підприємства на кожного замовника, якому вони виготовляють протезно-ортопедичні вироби за рахунок коштів державного бюджету, оформляють замовлення і карту протезування (форми затверджує об'єднання «Укрпротез»), в якій зазначається:

– тип протезно-ортопедичного виробу;

– потрібні антропометричні дані замовника;

– результати примірювання;

– дата видачі та вартість виробу.

Усі потрібні дані вводяться в комп'ютерний банк даних.

1.13. Карти протезування і замовлення є документами, які містять дані, що підтверджують право інвалідів, пенсіонерів та інших громадян на безоплатне забезпечення протезно-ортопедичними виробами відповідно до чинного законодавства та відображають необхідні дані для виготовлення й видачі виробів замовникам. Ці документи, підписані лікарем та інспектором з обліку замовлень, зберігаються як документи суворої звітності: карта протезування постійно, замовлення – 3 роки.

1.14. Тип протезно-ортопедичного виробу визначає лікар медичного відділу підприємства (цеху, дільниці). Зміни або виправлення в карті протезування й замовлення, що стосуються діагнозу, шифру виробу, розмірів і т. ін. може зробити лише лікар, який призначив даний виріб.

1.15. Готовий протезно-ортопедичний виріб видається особисто замовнику з обов'язковим примірюванням; в окремих випадках допускається видача виробу, що не потребує примірки, іншій особі за наявності доручення на його одержання.

Протезно-ортопедичні вироби, що не потребують примірювання та підгонки, можуть надсилатись замовнику поштою з відшкодуванням витрат за рахунок коштів державного бюджету або за рахунок замовника, якщо вироби оплачуються готівкою.

До кожного виданого замовнику протезно-ортопедичного виробу підприємство видає керівництво з експлуатації з талоном про гарантійний ремонт.

Підпис інваліда в карті протезування й замовлення про одержання виробу обов’язковий. При надсиланні виробів поштою у бланку замовлення зазначається дата й номер поштової квитанції.

1.16. Первинне та складне протезування інвалідів, як правило, проводиться в стаціонарі первинного та складного протезування підприємства або в клініці Науково-дослідного інституту з проблем соціального захисту населення.

Направлення інвалідів до стаціонару казенного або державного протезно-ортопедичного підприємства здійснює заступник директора з медичної роботи після готовності виробу до першого примірювання, а в клініку Науково-дослідного інституту з проблем соціального захисту населення – керівники казенних та державних протезно-ортопедичних підприємств, Міністерства праці та соціального захисту Автономної Республіки Крим, управлінь соціального захисту населення обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій з погодженням з об'єднанням «Укрпротез».

1.17. При первинному протезуванні інваліди в разі потреби забезпечуються лікувально-тренувальними протезами на строки, потрібні для формування кукси.

Час перебування інвалідів у стаціонарі первинного та складного протезування або клініці Науково-дослідного інституту з проблем соціального захисту населення визначають відповідно заступник директора підприємства з медичної роботи або головний лікар клініки Науково-дослідного інституту з проблем соціального захисту населення в залежності від складності протезування.

1.18. Інваліди, які підлягають безоплатному протезуванню за рахунок коштів державного бюджету і не використали своїх пільг протягом терміну, встановленого для їх використання, за бажанням можуть замовити та виготовити потрібні протезно-ортопедичні вироби на підприємствах, у майстернях недержавної форми власності, попередньо узгодивши питання їх оплати з об'єднанням «Укрпротез», за наявності довідки з казенного або державного протезно-ортопедичного підприємства про останню дату отримання протезно-ортопедичного виробу та його вид.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 466 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)