АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Розділ IV

Прочитайте:
  1. На які частини розділена біла речовина спинного мозку?
  2. Практичні навички за розділом «Патофізіологія серцево-судинної та дихальної системи»
  3. Практичні навички за розділом «Патофізіологія системи травлення, печінки та нирок»
  4. Розділ 1. Загальні положення, класифікація, диференційна діагностика
  5. РОЗДІЛ 2.
  6. РОЗДІЛ 2.
  7. Розділ 2. дослідження вірусів людини та тварин
  8. Розділ 2. Клініка, лабораторна діагностика, терапія окремих форм анемій
  9. РОЗДІЛ 2. Матеріали самоконтролю.
  10. Розділ 2. Теорія поведінки споживача.

 

Встановлення причинного зв'язку захворювань (поранень) у військовослужбовців, військовозобов'язаних, які призвані на збори, і колишніх військовослужбовців з проходженням військової служби (наказ МО від 04.01.1994 р.)

357. Причинний зв'язок захворювань, поранень, травм у колишніх військовослужбовців Збройних сил України визначають штатні ВЛК Міністерства оборони України, а в колишніх військовослужбовців органів і військ Служби безпеки України, внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України, осіб рядового і начальницького складу органів Міністерства внутрішніх справ, Прикордонних військ, Національної гвардії України, а також у колишніх військовослужбовців Збройних сил України, які були переведені в зазначені війська (органи) і були звільнені з них, відповідно ВЛК органів Служби безпеки України, ВЛК Міністерства внутрішніх справ України, ВЛК Прикордонних військ, ВЛК Національної гвардії України.

358. При медичному огляді військовослужбовців, призваних на збори, військовозобов'язаних, громадян, направлених військовими комісаріатами для вступу у військово-навчальні заклади, коли їм встановлено діагноз і постанова оформлюється свідоцтвом про хворобу або довідкою, ВЛК визначається причинний зв'язок захворювання (поранення).

359. Постанови ВЛК про причинний зв'язок приймаються у таких формулюваннях:

1. «Поранення (травма, контузія, каліцтво), ТАК, пов'язане із захистом Батьківщини», – якщо поранення (травму, контузію, каліцтво) одержано при захисті Батьківщини або виконанні обов'язків військової служби під час служби у складі діючої армії.

Постанова такого змісту приймається при проходженні служби у складі діючої армії згідно зі статтями 5 та 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (3551-12), а також при охороні державного кордону у мирний час.

2. «Поранення (травма, контузія, каліцтво), ТАК, пов'язане з виконанням обов'язків військової служби", – якщо поранення (травму, контузію, каліцтво) одержано тим, хто пройшов медичний огляд (крім випадків протиправного діяння), у випадку їх фактичного виконання у разі проходження військової служби в частинах, які не входили до складу діючої армії.

При ураженнях, зумовлених дією РР, інших джерел іонізуючих випромінювань, КРП, джерел ЕМП, а також токсичних речовин, які виникають у зв'язку з виконанням обов'язків військової служби, приймається постанова – «Травма (зазначити фактор), одержана при виконанні обов'язків військової служби».

Військовослужбовці вважаються також такими, які виконують обов'язки військової служби:

а) на шляху прямування на службу або зі служби, під час службових поїздок, повернення до місця служби;

б) на території військової частини або в іншому місці роботи (занять) протягом робочого (навчального) часу, включаючи і перерви, установлені розпорядком (розкладом занять), якщо при цьому потерпілим не були порушені вимоги статутів збройних сил, наказів, настанов та інструкцій;

в) поза військовою частиною, якщо перебування там відповідало обов'язкам військовослужбовця або він був направлений туди за наказом відповідного командира (начальника);

г) при виконанні державних або громадських обов'язків, якщо навіть ці обов'язки і не були пов'язані з військовою службою;

д) при виконанні обов'язку по врятуванню людського життя, охороні державної, колективної власності і власності громадян, підтриманні військової дисципліни та охорони правопорядку;

е) в інших випадках, передбачених статутами збройних сил та іншими законодавчими актами України.

3. «Поранення (травма, контузія, каліцтво), одержане в результаті нещасного випадку, НІ, не пов'язане з виконанням обов'язків військової служби», – якщо воно одержане за обставин, не пов'язаних з виконанням обов'язків, зазначених у пункті цієї статті, або одержане внаслідок правопорушення, встановленого адміністративним розслідуванням, дізнанням, попереднім слідством або судовим розглядом.

4. «Захворювання, поранення (травму, контузію, каліцтво), пов'язане з виконанням обов'язків військової служби при виконанні інтернаціонального обов'язку», - якщо захворювання виникло, поранення (травма, контузія, каліцтво) одержано в період служби в країнах і військових частинах на території інших держав, які вели бойові дії.

Зазначена постанова приймається також, коли наявне захворювання за зазначений період служби досягло такого розвитку, що обмежує придатність або призводить до непридатності (у тому числі й тимчасово) до військової служби при хронічних, повільно прогресуючих захворюваннях, при наявності медичних документів, виданих у перші десять років після вибуття військовослужбовця з країни, яка вела бойові дії або пізніше, але за даними за зазначені десять років, якщо вони дозволяють віднести початок захворювання на період участі в бойових діях.

5. «Захворювання, пов'язане із захистом Батьківщини», якщо воно виникло у період служби у військових частинах та установах, що входили до складу діючої армії або коли захворювання, яке виникло до цього, у період служби у військових частинах і установах, які входили до складу діючої армії, досягло такого розвитку, що обмежує придатність або призводить до непридатності (у тому числі й тимчасової) до військової служби.

Постанова у такому формулюванні приймається щодо військовослужбовців, які брали участь у бойових діях, зазначених у пункті 1 цієї статті.

Зазначена постанова приймається також при хронічних повільно прогресуючих захворюваннях за наявності медичних документів, виданих в перші десять років після вибуття військовослужбовця з діючої армії, або пізніше, але за даними за зазначені десять років, якщо вони дозволяють віднести початок захворювання на період перебування в діючій армії.

6. «Захворювання, пов'язане з проходженням військової служби»,– якщо воно виникло у період служби у військових частинах та установах, які не входили до складу діючої армії, або коли захворювання, що виникло до військової служби, у період служби досягло такого розвитку, який обмежує придатність або призводить до непридатності (у тому числі тимчасової) до військової служби, служби з військової спеціальності.

У такому ж формулюванні приймаються постанови при медичному огляді військовослужбовців за результатами поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних ними у період проходження дійсної військової служби, коли документи про обставини їх одержання на момент медичного огляду відсутні.

7. «Захворювання, не пов'язане з проходженням військової служби», - якщо воно виникло у того, хто пройшов медичний огляд до призову на строкову військову службу, і військова служба не вплинула на вже наявне захворювання і придатність до військової служби.

Постанова у такому формулюванні приймається також за наслідками поранень (травм, контузій, каліцтв), якщо вони одержані до призову на строкову військову службу і військова служба не вплинула на вже наявні наслідки поранення (травми, контузії, каліцтвa) і придатність до військової служби.

360. При встановленні причинного зв'язку захворювань у зв’язку з аварією на Чорнобильській АЕС та інших ядерних об'єктах, ядерних випробуваннях і випробуваннях ядерної зброї – постанови приймаються у формулюваннях:

1. «Захворювання, пов'язане з виконанням обов'язків військової служби по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», – якщо захворювання виникло у період або після перебування у 40-кілометровій зоні або наявне до цього захворювання призвело до обмеження придатності або непридатності до військової служби.

2. «Захворювання, пов'язане з виконанням обов'язків військової служби по ліквідації аварії на ядерних об'єктах», – якщо той, хто пройшов медичний огляд, брав участь у ліквідації аварії на інших ядерних об'єктах (АЕС, ядерних енергетичних установках і т. п.), внаслідок чого у нього виникли захворювання або наявні до цього захворювання перебігають так, що призводять до обмеження ступеня придатності чи непридатності до військової служби, служби з військової спеціальності.

3. «Захворювання, ТАК, пов'язане з виконанням обов'язків військової служби при випробуванні ядерної зброї», – якщо той, хто пройшов медичний огляд, брав участь у випробуванні ядерної зброї або інших ядерних випробуваннях, внаслідок чого у нього виникли захворювання або наявні до цього захворювання перебігають так, що призводять до обмеження ступеня придатності або непридатності до військової служби, служби з військової спеціальності.

4. «Захворювання, пов'язане з наслідками Чорнобильської катастрофи в період проходження військової служби», – якщо захворювання виникло в період проходження військової служби в зонах підвищеного радіаційного забруднення внаслідок аварії на Чopнoбильській АЕС, які визначаються постановою Кабінету Міністрів України, або захворювання, що виникло раніше, а в цей період набуває такого перебігу, що призводить до обмеження ступеня придатності або непридатності до військової служби, служби за військовою спеціальністю.

5. Постанови в зазначених формулюваннях при злоякісних новоутвореннях і захворюваннях системи крові виносяться незалежно від строків перебування в зонах підвищеної радіоактивності, доз опромінювання і давності виникнення захворювання.

6. Соматичні захворювання (нервово-психічні, серцево-судинні, шлунково-кишкового тракту, органів дихання) слід розглядати як наслідки стресу, морального та фізичного перенапруження, порушення режиму харчування, перебування в атмосфері підвищеної запиленості, а тому можуть бути пов'язані з наслідками ліквідації аварії на ЧАЕС, якщо вони виникли і зафіксовані в період робіт або найближчим часом після них (1 – 1,5 року) і мають такий перебіг, що призводять до обмеження ступеня придатності або непридатності до військової служби.

361. Постанова ВЛК про причинний зв'язок поранення (травми, контузії, каліцтва) приймається відповідно до висновку, зазначеного в довідці командира військової частини, в якій військовослужбовець (військовозобов'язаний) проходить військову службу (збори) в момент одержання поранення. Форма довідки (додаток № 17 до Положення). При цьому BJIK бере до уваги довідки, складені не пізніше одного місяця після одержання військовослужбовцем (військовозобов'язаним, призваним на збори) поранення, травми.

362. При медичному огляді військовослужбовців, які одержали поранення (травму, контузію, каліцтво) до введення в дію цього положення і не мають довідки, виданої військовою частиною, BЛК можуть бути взяті до уваги достовірні документи про причини і обставини одержання військовослужбовцем поранення (записи про первинне звернення за медичною допомогою, з вказівками про обставини одержання поранення (травми), витяг із історії хвороби, матеріали адміністративного розслідування, дізнання, судового розгляду за фактом поранення (травми) та інші медичні або вiйcькoвo-oблікoвi документи).

Показання свідків можуть бути взяті до уваги тільки при явних тілесних ушкодженнях у колишніх військовослужбовців, якщо вони дані двома свідками з осіб військовослужбовців за спільною службою. Підпис свідків і факт проходження спільної служби завіряється військовим комісаром на підставі військовооблікових документів.

Показання свідків не є підставою для встановлення у військовослужбовців (колишніх військовослужбовців) факту перенесеного захвopювання або контузії.

363. Визначення причинного зв'язку захворювання (поранення), що призвело до смерті військовослужбовця, проводиться штатними ВЛК збройних сил за направленням командування, кадрових, правоохоронних органів або військового комісара.

364. Медичний огляд військовозобов'язаних, які одержали поранення під час зборів, проводиться після закінчення лікування, незалежно від того, обмежують чи не обмежують його наслідки придатність до військової служби або проходження зборів.

365. У тих випадках, коли свідоцтво про хворобу на призваного на збори військовозобов'язаного не складається, довідка ВЛК з постановою, у тому числі і про причинний зв'язок поранення, видається йому на руки під розпис у книзі протоколів засідань військово-лікарської комісії або направляється у військовий комісаріат, яким військовозобов'язаний призивався на збори.

366. Причинний зв'язок захворювань (поранень) у колишніх військовослужбовців, які пройшли медичний огляд раніше у ВЛК розформованих військових або прикордонних округів, груп військ, родів військ, визначають (переглядають) ВЛК військових округів (оперативних напрямів), на території яких проживають колишні військовослужбовці, а щодо колишніх військовослужбовців Прикордонних військ – ВЛК Прикордонних військ.

367. У разі відсутності у свідоцтві про хворобу або інших військово-медичних документах постанови (рішення) ВЛК про причинний зв'язок захворювань (поранень), неналежного їх оформлення або незгоди з постановою (рішенням), а також у разі наявності в документах записів про звільнення колишнього військовослужбовця із збройних сил або військових формувань, створених відповідно до законодавства України, "через хворобу чи за станом здоров'я" органи соціального захисту або військовий комісаріат направляють документи на розгляд до ВЛК військового округу (оперативного напряму), на території якого мешкає колишній військовослужбовець, або відповідно до ВЛК Міністерства внутрішніх справ України, ВЛК органів Служби безпеки України, ВЛК Прикордонних військ, ВЛК Національної гвардії України.

368. У випадку незгоди колишнього військовослужбовця, органів соціального захисту, військового комісаріату, правоохоронних органів з постановою (рішенням) ВЛК військового округу (оперативного напряму) ВЛК Військово-Морських сил України про причинний зв'язок захворювання (поранення) документи колишнього військовослужбовця направляються на розгляд у ЦВЛК Міністерства оборони України.

369. Постанова ВЛК про причинний зв'язок захворювання, поранення, травми направляється в органи соціального захисту і у військовий комісаріат за місцем проживання колишнього військовослужбовця.

Якщо питання про причинний зв'язок захворювання (поранення) розглядається за скаргою, заявою колишнього військовослужбовця, ВЛК повідомляє його про своє рішення, а якщо прийнято постанову – направляє її заявникові або видає на руки.

370. У випадку, якщо в документах про медичний огляд колишнього військовослужбовця не зазначений діагноз, але наведена стаття Розкладу хвороб, діючого на момент медичного огляду колишнього військовослужбовця, ВЛК у своїй постанові наводить назви хвороб, які передбачалися цією статтею.

371. Якщо у свідоцтві про хворобу колишнього військовослужбовця зазначені хвороби (поранення), одержані (що виникли) за різних обставин, ВЛК приймає постанови про їх причинний зв'язок окремо.

372. У тих випадках, якщо у документі, за яким ВЛК раніше прийняла постанову про причинний зв'язок захворювання (поранення), діагноз сформульований неточно, ВЛК у своїй постанові наводить діагноз, не змінюючи його формулювання і називає уточнений діагноз захворювання (поранення), за яким прийнято постанову на цей час.

373. Якщо свідоцтво про хворобу не збереглося, підставою для прийняття постанови про причинний зв'язок захворювання (поранення) є записи у документах (історія хвороби, довідка архіву, медична довідка, медична, червоноармійська або службова книжки, прохідне свідоцтво, особова справа, свідоцтво про звільнення від військового обов'язку, військовий квиток, витяг із документів військової частини, матеріалів адміністративного, службового розслідування, дізнання або судового розгляду).

374. ВЛК може приймати постанову про зв'язок наслідків черепно-мозкової травми з перебуванням на фронті, виконанням обов'язків військової служби на підставі записів у військових документах, у яких є згадки про поранення голови, шиї або про одночасно одержані множинні осколкові поранення (двома і більше осколками будь-якої локалізації).

375. Якщо у військово-медичних документах, складених у роки війни, інших бойових дій, у тому числі виконання інтернаціонального обов'язку в країнах і частинах, які вели бойові дії, є згадки про захворювання (поранення) або в цих же документах зазначені тільки окремі симптоми захворювання (поранення), то ВЛК правомірна вирішувати питання їх причинного зв'язку.

376. За наявності тілесних ушкоджень (відсутність кінцівки, дефекти кісток черепа, рубці після поранень, наявність чужорідних тіл) у колишніх військовослужбовців, учасників війни, інших бойових дій, у тому числі при виконанні інтернаціонального обов'язку в країнах і частинах, які вели бойові дії, а також у колишніх військовополонених, у разі відсутності даних про їх медичний огляд ВЛК з цього приводу в період проходження військової служби, ці особи, незалежно від причини звільнення зі збройних сил та інших військових формувань України і ступеня придатності до військової служби у даний час, для встановлення характеру і давності тілесних ушкоджень за направленням військового комісара підлягають огляду судово-медичним експертом (за необхідності після обстеження у лікувально-профілактичному закладі).

Результати медичного огляду заносяться в акт судово-медичного дослідження, свідоцтво про хворобу, складене ВЛК військового комісаріату за наслідками поранення, і разом з довідкою про проходження військової служби і перебування у частинах діючої армії, з посиланням на переліки, визначені Кабінетом Міністрів України, подаються в медико-соціальні експертні комісії (МСЕК) для встановлення причинного зв'язку інвалідності.

377. Розшук архівних документів, необхідних для вирішення питання про причинний зв'язок захворювань (поранень) колишніх військовослужбовців, проводять військові комісаріати.

Штатні ВЛК у разі необхідності можуть проводити розшук додаткових документів, давати консультації військовим комісаріатам, органам соціального захисту з питань визначення причинного зв’язку захворювань (поранень) у колишніх військовослужбовців.

378. Постанова про одержання оглянутим травми (каліцтва) внаслідок уражень, зумовлених впливом РР, ДІВ, КРП, джерел ЕМП, токсичних речовин, у мирний час може бути прийнята ВЛК військового лікувально-профілактичного закладу, підпорядкованого безпосередньо військово-медичному управлінню Міністерства оборони України, окружного військового госпіталю, госпіталю флоту з участю головного радіолога-токсиколога.

379. Довідка (додаток № 17 до Положення), що видається військовослужбовцям або призваному на збори військовозобов'язаному, про обставини отримання ним поранення, зберігається в історії хвороби або у справах ВЛК, яка прийняла постанову про причинний зв'язок поранення.

380. При вирішенні питання про причинний зв'язок поранення, отриманого військовослужбовцем до введення цього Положення, ВЛК може брати до уваги такі документи про причини та обставини поранення: службову та медичну характеристики, витяг з книги обліку хворих в амбулаторії при первинному зверненні за медичною допомогою, картку обліку травми, матеріали адміністративного, службового розслідування, дізнання або судового розгляду, атестації, довідку військового (цивільного) лікувально-профілактичного закладу, історії хвороби або витягу з неї, свідоцтво про хворобу, запис лікаря військової частини, лікаря військового (цивільного) лікувально-профілактичного закладу у медичній книжці військовослужбовця про первинне звернення за медичною допомогою, довідку архівної установи.

У воєнний час постанова ВЛК про причинний зв'язок поранення приймається на підставі картки передового району, а також документів, вказаних у даній статті.

Якщо довідка командира військової частини або інші достовірні документи, вказані у даній статті, що підтверджують обставини одержання поранення, травми, контузії, каліцтва, на момент медичного огляду військовослужбовця (призваного на збори військовозобов'язаного) відсутні, ВЛК приймає постанову про причинний зв'язок поранення: «Захворювання. ТАК, пов'язане з проходженням військової служби».

381. При медичному огляді військовослужбовців, призваних на збори військовозобов'язаних, у яких поряд з захворюваннями є також наслідки поранення, постанова про їх причинний зв'язок ВЛК приймається роздільно згідно з пунктами 359, 360 цього Положення.

382. Якщо у військовослужбовця, призваного на збори військовозобов'язаного, виявлено декілька захворювань або поранень, або їх наслідків, що виникли (одержані) за різних обставин, то постанова про їх причинний зв'язок приймається ВЛК роздільно залежно від обставин виникнення (одержання).

383. При медичному огляді військовослужбовців, які знаходяться під слідством і судом, постанова про причинний зв'язок захворювання (поранення) ВЛК не приймається. Якщо кримінальна справа закрита, це питання вирішується в установленому порядку.

384. Постанова ВЛК про причинний зв'язок захворювання (поранення) поряд з іншими постановами записується в історію хвороби, книгу протоколів засідань військово-лікарської комісії, свідоцтво про хворобу або довідку (додатки 9 і 19 до Положення), медичну книгу військовослужбовця з обов'язковим посиланням на документ, який підтверджує обставини одержання поранення.

385. Постанова ВЛК про причинний зв'язок захворювання (поранення), яке призвело військовослужбовця до смерті, приймається в одній із редакцій, вказаних у пунктах 359, 360 цього Положення.

386. При медичному огляді військовозобов'язаних, які отримали поранення на зборах, але щодо них у зв'язку з цим пораненням ведеться дізнання, слідство або порушена кримінальна справа, постанова ВЛК про причинний зв'язок поранення не приймається.

Якщо кримінальна справа закрита і військовозобов'язаний ще знаходиться на зборах, причинний зв'язок поранення за направленням командира військової частини, правоохоронних органів або за заявою військовозобов'язаного визначає відповідна ВЛК військового округу, флоту.

Якщо кримінальна справа закрита і військовозобов'язаний звільнений зі зборів, це питання за направленням військового комісаріату, органів соціального забезпечення або за заявою військовозобов'язаного вирішує ВЛК військового округу, на території якого він проживає.

387. Військові комісаріати при зверненні у ВЛК з питання причинного зв'язку захворювань (поранень) у колишніх військовослужбовців видають довідку про проходження ними військової служби, вказують повну назву військових частин та їх підпорядкованість, термін служби у них і перебування у діючій армії (з посиланням на Перелік Кабінету Міністрів України), час і причину звільнення зі збройних сил.

Крім того, залежно від конкретного випадку військові комісаріати представляють у ВЛК:

а) військово-медичні або військові облікові документи, які підтверджують факт медичного огляду у ВЛК колишнього військовослужбовця у період проходження військової служби, оригінал свідоцтва про хворобу або довідку (додатки № 9 і № 13 до Положення), довідку за формою № 16 УВВ, довідки архівів про перебування у військових (цивільних) лікувально-профілактичних закладах, про медичний огляд ВЛК, книжку червоноармійця, прохідне свідоцтво, витяг із наказу по частині про звільнення, свідоцтво про звільнення від військового обов'язку, військовий квиток і т. д.;

б) інші документи, які є в наявності у військовому комісаріаті або у колишнього військовослужбовця, котрі прямо чи посередньо підтверджують службу у збройних силах, перебування на лікуванні, медичному огляді у ВЛК;

в) військові документи, які побічно підтверджують факт поранення, каліцтва (витяги із наказів по частині, бойові службові характеристики, атестації, нагородні листи):

г) документи (військових і цивільних) лікувально-профілактичних закладів, які підтверджують звертання;

д) акти медичного огляду у МСЕК (даного часу і архівні), пенсійні справи, особові (пенсійні) справи офіцера запасу або у відставці;

є) дані про захворювання (поранення) за матеріалами спецперевірки після звільнення із полону.

388. Медичний огляд і встановлення причинного зв'язку захворювань у військовослужбовців, які брали участь у роботах по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у межах 30-кілометрової зони, інших аварій на ядерних об'єктах та випробуваннях ядерної зброї, проводиться тільки після стаціонарного обстеження у лікувально-профілактичних закладах Міністерства оборони України.

Рішення про причинний зв'язок захворювань у військовослужбовців військово-лікарські комісії приймають у випадках, коли існуюче захворювання або яке щойно виникло, має такий перебіг, за яким Розкладом хвороб передбачені відпустка за станом здоров'я або обмеження ступеня придатності до військової служби (військової спеціальності).

Питання причинного зв'язку захворювань у колишніх військовослужбовців, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та інших ядерних об'єктах, випробуванні ядерної зброї, покладається на штатні військово-лікарські комісії.

Питання причинного зв'язку захворювань колишніх військовослужбовців, які під час служби та при звільненні не були оглянуті ВЛК, підлягають розгляду у спеціалізованих лікарсько-консультативних комісіях (спец. JIKK), регіональних та Центральній міжвідомчій експертній раді Міністерства охорони здоров'я України.

Обов'язковий перелік необхідних документів, які підлягають розгляду ВЛК для встановлення причинного зв'язку захворювань з виконанням робіт по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, інших ядерних об'єктах та по випробуванню ядерної зброї:

а) направлення на ВЛК командира частини, начальника установи для військовослужбовця; заява від громадянина або відношення установи– для колишніх військовослужбовців;

б) довідка про тривалість роботи у зоні аварії та отриману дозу опромінювання (для військовослужбовців, які брали участь у випробуваннях ядерної зброї, – довідка про перебування у зоні випробування), яка надається військовослужбовцям командирами частин (начальниками установ або кадровими органами), на військовозобов'язаних – військовими комісарами; посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС;

в) медичні документи, що характеризують стан здоров'я особи, яка брала участь у роботі (випробуваннях ядерної зброї) у до- та післяаварійний термін. Документи подаються з лікувально-профілактичних закладів за місцем стаціонарного або амбулаторного обстеження, лікування та нагляду;

г) дані про характер перебігу захворювання у післяаварійний термін із зазначенням діагнозу, частоти загострень та рецидивів, тривалості ремісій.

Рішення про причинний зв'язок захворювань оформлюються:

– на військовослужбовців – свідоцтвом про хворобу та довідкою, які підлягають затвердженню штатною ВЛК;

на колишніх військовослужбовців – витягом з протоколу засідань штатної ВЛК.

В окремих складних випадках розгляд постанов про причинний зв'язок захворювань проводиться Центральною військово-лікарською комісією Міністерства оборони України з залученням, занеобхідності, головних медичних спеціалістів Міністерства оборони України, провідних спеціалістів Головного клінічного військового госпіталю, Центральної української міжвідомчої, експертної ради.

389. Розшук архівних документів про перебування колишніх військовослужбовців на лікуванні у військових (цивільних) лікувально-профілактичних закладах, у полоні, проходження військової служби, про участь у бойових діях проводять військові комісаріати.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 545 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.012 сек.)