АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Розділ 1. Загальні положення, класифікація, диференційна діагностика

Прочитайте:
  1. I.Загальні положення
  2. А 3.5. Діагностика і лікування рефрактерної АГ
  3. Анемії: класифікація, етіологія, патогенез, їх характеристика.
  4. Диференційна діагностика
  5. Диференційна діагностика різних форм карликового росту (нанізму)
  6. Диференційна діагностика.
  7. Діагностика
  8. Діагностика
  9. Діагностика
  10. Діагностика

Одним із найчастіших невідкладних станів, що потребують своєчасної корекції, є тяжкий анеміч­ний синдром. Зниження кількості гемоглобіну в одиниці обсягу крові та гіпоксія тканин, яка виникає у зв'язку з цим, приводить до порушення функцій різних органів, що обумовлює характерну клінічну кар­тину незалежно від причин анемії. Хворі скаржаться на шум у вухах, мерехтіння "мушок" перед очима, серцебиття, біль у серці, задишку у спокої, непритомність, відмічається блідість шкірних покривів, гіпо­тонія, можливі набряки на ногах. Такі хворі потребують швидкої терапії, а в деяких випадках і замісних гемотрансфузій. Але так­тика її проведення залежить від виду анемії. Існують різни підходи до їх класифікації. Серед клініцистів найбільш поширена класифікація анемій за етіопатогенетичним принципом (Ідельсон Л.І., 1979), коли виділяють:

1. Анемії внаслідок крововтрати – гостра та хронічна післягеморагічна;

2. Анемії внаслідок порушення кровоутворення (внаслідок порушення синтезу гемоглобіну: залізодефіцитні, при хронічних хворобах, дизеритропоетичні, сидероахрестичні (порфірії); внаслідок порушення синтезу ДНК і РНК: В12 – фолієводефіцитні; внаслідок пригнічення проліферації клітин кісткового мозку: апластичні, заміщення кровотворного кісткового мозку пухлинним процессом; внаслідок порушення еритропоетину чи інгібірування його активності: анемії при ендокринопатіях, голоданні, аутоімунні процеси проти еритропоетину, надмірне надходження кисню в тканини);

3. Анемії внаслідок посиленого кроворуйнування – гемолітичні (спадкові: обумовлені порушенням структури мембрани еритроцитів, активності ферментів еритроцитів, структури або синтезу гемоглобіну; набуті: обумовлені дією антитіл, змінами структури мембрани еритроцитів, механічним, хімічним ушкодженням еритроцитів, дефіцитом вітамінів, руйнуванням еритроцитів паразитами).

Крім симптомів, характерних для анемії, скарги хворих також можуть бути пов’язані з хворобою, на фоні котрої виникла анемія або її загостренням внаслідок анемії (уремія при нирковій недостатності, сепсис, серцево-судина патологія, геморагічний синдром при апластичній анемії, лейкозах та ін.).

Анемії розрізнюють також за ступенем тяжкості перебігу: легкий ступінь тяжкості хвороби, коли гемоглобін (Hb) дорівнює 110 – 91 г/л, середній – 90 – 71 г/л, тяжкий – Hb 70 - 51 г/л, найтяжкий – Hb 50 г/л і менше.

Відомо, що ступінь тяжкості анемії визначається не тільки рівнем гемоглобіну, а і у значній мірі тим, як швидко відбувалось зниження показника концентрації гемоглобіну. При повільному зниженні спрацьовують компенсаторно-адаптаційні механізми до гіпоксії і хворі почуваються задовільно, в той час стрімку падіння концентрації гемоглобіну на невелике значення, але протягом короткого проміжку часу може супроводжуватись важким станом хворого. Воробйов П.А. (2001) пропонує виділяти щонайменше п’ять ступенів тяжкості анемії: 1) анемія без клінічних проявів; 2) анемічний синдром помірної виразності; 3) виразний анемічний синдром; 4) анемічна прекома; 5) анемічна кома.

У клінічній практиці дуже широко використовують розрахункові показники, що відображають фізично-хімічні властивості еритроцитів. Найпоширенішим у діагностичному пошуку є вживання кольорового показника (к.п.). Цей індекс відображає відносний вміст гемоглобіну в еритроцитах, його визначають за формулою: к.п. = [концентрація гемоглобіну (г/л): три перші цифри кількості еритроцитів (млн.)] ´ 0,03. Так, наприклад, якщо вважати, що в нормі у 100 мл крові міститься гемоглобіну 167 г/л та 5 млн/л еритроцитів, то кольоровий показник дорівнюватиме 167: 5,0 х 0,03 = 0,98. За його величиною прийнято розподіляти анемії на гіпохромні, нормохромні, гіперхромні (рис. 1).

Рис. 1. Диференційна діагностика анемій.

 

До групи гіпохромних анемій (к.п. менше 0,86) входять анемії з порушенням утворення гемоглобіну: залізодефіцитні, сидероахрестичні (порфірії), таласемії, а також анемії при хронічних хворобах з інфекційними та запальними процесами, вторинні, обумовлені пухлинами. Диференційно-діагностичним для залізодефіцитних анемій буде зниження у сироватці крові рівня сироваткового заліза. До гіперхромних анемій (к.п. більше 1,05) відносяться В12- та фолієво-дефіцитні анемії. Диференційно-діагностичним для них буде мегалобластний тип кровотворення у кістковому мозку. До нормохромних анемій належать гемолітичні та апластичні анемії. Вони також спостерігаються при гострих кровотечах, захворюваннях печінки, колагенозах, мікседемі, уремії тощо. Диференційно-діагностичними показниками для гемолітичних анемій буде наявність у сироватці крові підвищеного рівня білірубіну за рахунок його непрямої фракції, ретикулоцитоз в аналізі периферичної крові, позитивна проба Кумбса, а для апластичних анемій – зниження кількості клітин у кістковому мозку, відносний лімфоцитоз аналізу крові.

Сучасні автоматичні методи дослідження периферичної крові визначають розміри еритроцита, насичення його гемоглобіном (таблиці 1, 2). Середній вміст гемоглобіну в еритроциті (МСН) відображає реальну кількість гемоглобіну в 1 еритроциті в пікограмах (пг). Визначають шляхом поділу концентрації гемоглобіну в 1 мкл крові на кількість еритроцитів в 1 мкл крові. Нормальне значення МСН (Mean Corpuscular Hemoglobin) за даними різних авторів складає 24 - 33 пг. Зниження показника відображає гіпохромію та може спостерігатися під час залізодефіцитних станів, збільшення його є властивим для макро- та мегалоцитарних анемій. Середня концентрація гемоглобіну в еритроциті (МСНС) відображає ступінь насичення одного еритроцита гемоглобіном у відсотках. Вираховується МСНС (Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration) шляхом поділу концентрації гемоглобіну в г/100 мл на гематокритне число та множення на 100. Нормальне значення МСНС за даними різних авторів коливається у межах 31,5 - 36%. Зменшення показника відображає гіпохромію і є властивим для залізодефіцитної та інших гіпохромних анемій, спостерігається також під час макро- та мегалоцитарних анемій, коли об’єм еритроцитів непропорційно збільшений відносно до збільшення насичення еритроцитів гемоглобіном.

Таблиця 1

Зміст клітин периферичної крові у здорової людини (Гусєва С.О., 2004)

Показники Чоловіки Жінки
Лейкоцити, ×109 7,8 (4,4 – 10,3)
Еритроцити, ×1012 5,21 (4,52 – 5,96) 4,6 (4,10 – 5,10)
Гемоглобін, г/л 157 (135 – 165) 138 (120 – 150)
Кольоровий показник 0,86 – 1,05
MCV (середній об’єм еритроцитів, фл/ерит.) 88,0 (80,0 – 96,1)
МСН (середній вміст гемоглобіна у еритроциті, пг/ер.) 30,4 (27,5 – 33,2)
МСНС (середня концентрація гемоглобіну у еритроциті, %) 34,4 (33,4 – 35,5)
Гематокрит 0,46 (0,42 – 0,50) 0,4 (0,36 – 0,45)
Кількість тромбоцитів, ×109 150,0 – 400,0 (при переліку в мікроскопі) 150 – 450 (при переліку у гематологічному аналізаторі)

Середній об’єм еритроцитів (МСV) є важливим для діагностики різних форм анемій. Вираховується МСV (Mean Corpuscular Volume) шляхом поділу гематокритного числа на загальну кількість еритроцитів в 1 мкл крові. Нормальне значення показника за даними різних авторів складає 75 – 95 мкм у куб. Підвищення показника спостерігають при спадковому мікросфероцитозі, макро- та мегалоцитарних анеміях, алкоголізмі, захворюваннях печінки, а зниження – при таласемії та мікроцитарних анеміях.

Середній діаметр еритроцитів вираховують шляхом множення кожного відсотка клітин з певним діаметром на його значення в мкм, зведеним до суми цих поділів та множення на 100. Нормальна величина показника рівна 7,46 - 7,64 мкм. Зниження показника спостерігають під час залізодефіцитної та інших мікроцитарних анемій, а підвищення – при мегалобластних анеміях.

Таблиця 2

Класифікація анемій за розмірами еритроцитів (Гайдукові С.М., 2005)

Середній об’єм еритроцитів (MCV) Види анемій
макроцитарні MCV понад 100 fl В12-дефіцитна, фолієводефіцитна тощо
нормоцитарні MCV 81-94 fl Гемолітичні, апластична, парціальна червоно клітинна аплазія, анемії при хронічних захворюваннях (можуть бути мікроцитарними) тощо
мікроцитарні MCV менше 80 fl Залізодефіцитна, сидероахрестичні, таласемія, анемії при хронічних захворюваннях (можуть бути нормоцитарними) тощо

 

Важливими в диференційній діагностиці анемій є морфологічні особливості еритроцитів (таблиця 3).

 

Таблиця 3

Опис морфологічних ознак еритроцитів (Гусєва С.О., 2004)

Тип клітин Опис еритроцитів Патогенез Клініка
Нормоцит Цілі клітини діаметром 7 - 8 мікрон з просвітленням у центрі    
Макроцит Клітини з розміром діаметра більше 8,5 мікрон. Гіперхромія. Молоді еритроцити. Порушення синтезу ДНК.   Прискорений еритропоез. Дефіцит віт. В12. Дефіцит фолієвої кислоти.
Мікроцит Клітина з діаметром менше 7 мікрон Патологія мембрани. «Старі» клітини. Гемолітична анемія. Гіперспленізм.
Гіпохромія Збільшення центрального просвітлення. Порушення синтезу гемогл-у. Дефіцит заліза. Дефіцит синтеза глобіна і порфірина Залізодефіцитна анемія. Анемія при хр. хворобах. Таласемія. Гемоглобінопатія. Порфірія.
Сфероцит Сферичний мікроцит. Відсутнє центральне просвітлення. Патологія мембрани еритроцита Спадковий сфероцитоз. Аутоімунна гемолітична анемія.
Серпоподібна клітина Поверхня у вигляді серпа, з’являється при відсутності кисню. Молекулярна агрегація гемоглобіну S Гемоглобінопатія.
Анулоцит Гіпохромні еритроцити зафарбовані лише по краю цитоплазми. Дефіцит заліза. Таласемія. Залізодефіцитна анемія.
Аглютинація еритроцитів Еритроцити у вигляді китиць винограду Взаємодія холодових аглютинінів з антигенами еритроцитів. Високий рівень гама-глобулінів Аутоімунна гемолітична анемія. Хвороба Вальденстрема. Хронічне запалення.

 

Для диференційної діагностики анемій також враховують показники метаболізму заліза:

- вміст заліза у сироватці крові (нормою для чоловіків є 14,5 – 32,5 мкмоль/л, а для жінок – 12,0 – 25,0 мкмоль/л);

- загальна залізозв’язуюча здатность сироватки крові (у нормі 30 – 85 мкмоль/л);

- різниця між показниками загальної залізозв’язуючої здатності сироватки крові та вмісту заліза у сироватці відображає латентну залізозв’язуючу здатність сироватки крові (нормою є показник менше 47 мкмоль/л);

- співвідношення показника вмісту заліза у сироватці та загальної залізозв’язуючої здатності сироватки крові характеризує насичення трансферина залізом (норма 16 – 50%);

- вміст трансферину в сироватці крові здорових осіб складає 2 - 4 г/л, або 23 - 45 мкмоль/л;

- білком, рівень якого у сироватці крові прямо пропорційний запасам заліза в організмі, є феритин. Вміст феритину у сироватці здорових людей такий: у чоловіків – 15 – 200 нг/мл, жінок – 12 - 150 нг/мл.

При хронічних анеміях однією з основних причин розвитку анемії є блокування виходу запасів заліза із макрофагів та зниження його реутілізації. Головну роль в патогенезі анемії при цих станах має зменшення продукції еритропоетину та порушення чутливості еритроідних клітин до цього цитокіну.

Процес діагностичного пошуку повинен складатися з трьох етапів:

- визначення наявності анемії і ступіню її важкості;

- визначення ведучого патогенетичного варіанту анемії;

- пошук хвороби, яка лежить в основі анемії конкретного хворого.

Під час огляду хворого на першому етапі діагностиичного пошуку слід вивчати шкіру, слизові оболонки (характер блідності, наявність геморагічного синдрому, сліди розчухувань та білий наліт при уремії, жовтяницю). На внутрішній поверхні відтягнутого нижнього віка видно ступінь анемізації тканин. Пальпацією можна визначити збільшення лімфовузлів, печінки, селезінки, що характерно для системних хвороб сполучної тканини, захворювань печінки, лейкозів.

Для визначення ведучого патогенетичного варіанту анемії роблять розгорнутий аналіз периферичної крові з підрахунком тромбоцитів та ретикулоцитів, біохімічні дослідження функції печінки та нирок, обміну заліза (таблиці 4, 5,6).

 

Таблиця 4

Діагностична інформативність показників загального аналізу крові при анеміях (Воробйов П.А., 2001)

Показник ЗДА САА МбА ГА АХХ КМН
Кольоровий показник ¯ ¯ ­ N N N
Рівень лейкоцитів N N ¯ ­ ­¯ ¯
Рівень тромбоцитів N N ¯ N N, ¯ ¯
Рівень ретікулоцитів N N N ­ N, ¯ N, ¯
ШОЕ N N N ­ ­ N

Примітка: N – норма, ­ - підвищений рівень, ¯ - знижений рівень, ЗДА – залізодефіцитна анемія, САА – сидероахрестична анемія, МбА – мегалобласна анемія, ГА – гемолітична анемія, АХХ – анемія хронічних хвороб, КМН – кістково-мозкова недостатність.

 

Таблиця 5

Діагностична інформативність деяких біохімічних показників при анеміях (Воробйов П.А., 2001)

Показники ЗДА САА МбА ГА АХХ КМН
Білірубін N N N, ­ ­ N N
Трансамінази N N N ­ N, ­ N
Лужна фосфатаза N N N N N, ­ N
Гамаглутамінтрансфераза N N N N N, ­ N

 

Таблиця 6

Диференційна діагностика деяких анемій (Гайдукова С.М., 2005)

Лабораторний критерій Залізодефіцитна анемія b-таласемія Анемія при хронічних запальних процесах Мегалобластні анемії
Число ретикулоцитів норма підвищено норма або підвищено підвищено
Залізо сироватки знижено підвищено норма або знижено підвищено
Залізозв’язуюча здатність сироватки підвищена підвищена норма або знижена норма
Феритин сироватки знижено підвищено Підвищено норма
Еритроцитарний протопорфирин підвищений норма Підвищений норма
Вміст HbA2 знижений підвищений Норма норма
Базофільна пунктація еритроцитів - + - +
Проба з десфералом - + - +
Кількість сидеробластів і сидероцитів знижена підвищена Підвищена норма
Ефект від лікування засобами заліза + - ± -

Примітка: (+) – наявність ознаки, (-) – відсутність ознаки, (±) – ознак не постійна.

 

Диференційна діагностика анемій при хронічних хворобах проводиться зі слюдуючими видами анемій:

- ділюційною, яка розвивається у пацієнтів в терміновій стадії злоякісних новоутворень;

- лікарсько-індукованою супресією кісткового мозку;

- лікарсько-індукованому гемолізі еритроцитів;

- залізодефіцитною;

- анемією при хронічній нирковій недостатності.

Частіше диференціальна діагностика проводиться з залізодефіцитною анемією (таблиця 7).

 

Таблиця 7

Диференційна діагностика анемій при хронічних

захворюваннях та залізодефіцитній анемії (Гусєва С.О., 2004)


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 922 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.009 сек.)