АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Система зсідання крові

Прочитайте:
  1. IV. Система изложения
  2. IX. Дыхательная система
  3. IX. Система HLA
  4. Автономна нервова система
  5. АНАСТОМОЗИ МІЖ ВЕНОЗНИМИ СИСТЕМАМИ
  6. Антигени та антитіла груп крові системи АВО
  7. Антигенная система Резус.
  8. АНТИКОАГУЛЯНТНАЯ СИСТЕМА
  9. Антиноцицептивная система
  10. Артериальная система

Внутрішній механізм Зовнішній механізм

 

РК - прекалікреїн

НК - високомолекулярний кініноген

ФЛ - фосфоліпіди тромбоцитів

ТФ - тканинний фактор

-► - каскад зсідання

-► - зворотний зв'язок

Рис. 2. Схема активації системи зсідання крові.

Мається два різних механізми активації згортання (зсідання?) крові. Один позначається як зовнішній механізм, оскільки запускається надходженням з пошкоджених клітин чи тканин, лейкоцитів крові тканинного фактора (ІІІ) - 1 фаза зсідання крові. Він є інтегральним глікопротеіном оболонок багатьох клітин. При взаємодії з фактором VІІ та Са2+ утворює активний комплекс, в присутності якого швидко активується Х фактор. Другий шлях активації називається внутрішнім, він починається з активації XІІ фактора і складає цілий каскад активації плазмових факторів ХІ, ІХ, УІІІ, який активує фактор Х. Це виникає внаслідок різних причин: контакт крові з ушкодженою судинною стінкою, зі зміненими клітинними мембранами, під впливом адреналіну чи протеаз. Зовнішній та внутрішній механізми не є ізольованими, між ними виявлені тісні зв'язки.

Фактор Ха утворює з фактором 3 тромбоцитів, іонами Са2+ та фактором V активаторний комплекс, який зі значною швидкістю переводить протромбін (ф. ІІ) в активний тромбін (ІІа) —2 фаза зсідання крові. Тромбін у свою чергу перетворить фібриноген (ф. І) у фібрин (Іs) – 3 фаза зсідання крові. Фібрин, який утворився під впливом тромбіну, розчиняється в 2% монохлороцтовій кислоті та в 5—7 М сечовині, тому його характеризують як розчинний фібрин S (solubile). Завершується процес зсідання стабілізацією фібрину. Активований тромбіном фактор ХІІІа забезпечує утворення додаткових дисульфідних зв'язків між окремими ланцюгами фібрину, в результаті чого останній втрачає здатність розчинятися в сечовині і стає нерозчинним фібрином І (insolubile).

Система гемостазу є саморегулюючою, активація системи згортання відразу включає в дію систему проти зсідання крові і систему фібринолізу.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1133 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)