АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Первинна медико-санітарна допомога

Прочитайте:
  1. IV.Медична допомога
  2. Види кровотеч і перша допомога
  3. Види ушкодження опорно-рухової системи і перша допомога при них
  4. Вкажіть повну назву клінічного діагнозу. (первинна прогресуюча міодистрофія Ерба-Рота)
  5. ГАЗООБМІН У ЛЕГЕНЯХ І ТКАНИНАХ. РЕГУЛЯЦІЯ ДИХАННЯ. ХВОРОБИ ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ТА ЗАПОБІГАННЯ ЇМ. ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ УРАЖІЙЩ ОРГАНІВ ДИХАННЯ
  6. Державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам
  7. Долікарська допомога потерпілому. Способи штучного дихання
  8. Долікарська допомога при внутрішній кровотечі
  9. Долікарська допомога при задусі, утопленні, отруєнні, та в інших випадках
  10. Долікарська допомога при пораненнях і кровотечах

Первинна медико-санітарна допомога — основна ланка в організації охорони здоров'я людини. Вона пе­редбачає консультацію лікаря, діагностику та лікуван­ня основних найпоширеніших захворювань, травм; про­філактичні заходи; направлення пацієнта для надання спеціалізованої і висококваліфікованої допомоги.

Основними представниками первинної медико-санітарної допомоги населенню повинні стати сімейні лікарі. Сі­мейний лікар уособлює всю відповідальність за здоров'я кожної людини. Разом із медичною сестрою високої квалі­фікації він зосереджує у своїх руках до 90 % всієї необхід­ної медичної допомоги.

Фельдшерсько-акушерський пункт — найважливі­ший підрозділ у системі охорони здоров'я, перший етап надання первинної медичної допомоги жителям сіль­ської місцевості. ФАП на сьогодні має унікальну мож­ливість стати підґрунтям для розвитку та реалізації при­нципів сімейної медицини, оскільки для цього існують організаційно-правові, нормативні та історичні переду­мови. Саме діяльність ФАПу узагальнила у цьому напрямі величезний досвід вітчизняної медичної практики з надання первинної лікувально-профілактичної допомоги сільським мешканцям, а саме: спостереження і догляд за вагітними, породіл­лями, новонародженими, дітьми дошкільного та шкільного віку, до­рослими, людьми похилого віку.

Тому вже сьогодні на базі ФАПу реалізуються заходи щодо впро­вадження в систему охорони здоров'я принципів сімейної медицини.

У містах України первинну медико-санітарну допомогу дорос­лим надають у поліклініках. Територію, яку обслуговує полікліні­ка, поділяють на терапевтичні дільниці. За кожною дільницею, де проживає 1700 мешканців, закріплені дільничний лікар-терапевт і медична сестра.

Спеціалізовані поліклінічні відділення диспансерів надають первину медичну допомогу пацієнтам з відповідними групами захво­рювань (туберкульоз, шкірно-венеричні, онкологічні захворювання та ін.).

Первинну медико-санітарну допомогу робітникам і службовцям промислових підприємств надає мережа медичних закладів, роз­міщених на території самих підприємств або поблизу них. До цих закладів належать фельдшерські здоровпункти (з кількістю робіт­ників понад 1000), лікарські здоровпункти (з кількістю робітників понад 1000), медико-санітарні частини (з кількістю робітників по­над 2000 і більше).

Основне завдання здоровпунктів — надання першої медичної допомоги при нещасних випадках, травмах, раптових захворюван­нях, а також проведення профілактичної роботи. У разі потреби здоровпункт організовує направлення потерпілого в поліклініку чи стаціонар.

Медико-санітарна частина — комплексний лікувально-про­філактичний заклад, до складу якого входять поліклініки, стаціона­ри, профілакторії, дієтичні їдальні, дитячі здоровпункти, дошкільні заклади. Медико-санітарна частина може бути представлена тільки поліклінікою.

Організацію і забезпечення медичної допомоги дітям у містах здійсняють дитячі поліклініки. Провідним методом роботи діль­ничної педіатричної служби є диспансерний метод — активне дина­мічне спостереження за хворими та здоровими дітьми, починаючи з допологового патронажу вагітних, потім спостереження за новона­родженою дитиною протягом 1 року життя, за дитиною віком від 1 до 7 років, школярем, підлітком.

Первинна медико-санітарна допомога включає також службу швидкої медичної допомоги. Мешканцям міста її надають медичні працівники швидкої медичної допомоги, мешканцям сільської місцевості — аналогічні відділення центральних районних лікарень. Служба швидкої медичної допомоги працює цілодобово і надає невід­кладну допомогу в разі нещасних випадків, травм, отруєнь, раптових захворювань та загрозливих для життя станів. Бригади швидкої ме­дичної допомоги бувають загальнолінійні, спеціалізовані (кардіоло­гічна, психіатрична, акушерська, педіатрична, бригади інтенсивної терапії). У великих містах для створення цілісного лікувально-профі­лактичного закладу з надання догоспітальної і госпітальної швидкої медичної допомоги станція швидкої медичної допомоги об'єднана з лікарнею швидкої медичної допомоги.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1117 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)