АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Стерилізація

Прочитайте:
  1. Назва: Стерилізація шовного та перев’язувального матеріалу і білизни
  2. Стерилізація і її методи
  3. СТЕРИЛІЗАЦІЯ ІНСТРУМЕНТІВ
  4. Стерилізація інструментів
  5. СТЕРИЛІЗАЦІЯ КЕТГУТУ ЗА МЕЛЕХОВИМ
  6. СТЕРИЛІЗАЦІЯ КІНСЬКОГО ВОЛОСУ
  7. Стерилізація перев'язочного матеріалу, операційної білизни халатів
  8. Стерилізація перев’язувального матеріалу та білизни
  9. Стерилізація хірургічного інструментарію

Стерилізація — це знищення всіх мікробів і їхніх спор. Стерилізація має надзвичайно велике значення для клінічної і про­філактичної медицини.

У лікувальних закладах стерилізацію проводять паровим, повітряним та хімічним методами.

Кип'ятіння як метод стерилізації не передбачений ОСТ 42—21— 2—85, але у виняткових випадках, коли неможливо простерилізува­ти предмет медичного призначення іншим способом, застосовують кип'ятіння у дистильованій воді протягом 45 хв з моменту закипання. Для цього використовують кип'ятильник (електрокип'ятильник), на дно якого кладуть металеву решітку, на яку складають предмети ме­дичного призначення чи інструментарій. Заливають дистильованою водою так, щоб вона покрила інструменти на 2 см. Після закінчення стерилізації знімають кришку з кип'ятильника і кладуть стерильною стороною вверх. Стерильним пінцетом (із 6 % розчину пероксиду вод­ню або із стерильного стола) дістають гачки і за допомогою них вийма­ють решітку з інструментами, кладуть її поперек кип'ятильника, щоб стекла вода. Потім стерильні предмети використовують за призначен­ням або розкладають в асептичних умовах інструменти, предмети ме­дичного призначення на стерильному столі, на якому вони не втрача­ють стерильності і можуть використовуватись протягом робочого дня.

При багатопрофільних лікувально-профілактичних закладах організовані централізовані стерилізаційні відділення (ЦСВ), в яких проводять передстерилізаційну очистку виробів медичного призначення (інструментарію, катетерів, зондів) згідно з ОСТ 42— 21—2—85 та їх стерилізацію паровим або повітряним методами. Більш надійним методом стерилізації є паровий метод (стерилізація в автоклавах). У паровому стерилізаторі водяна пара рівномірно роз­поділяється по всій стерилізаційній камері і під тиском попадає у всі відсіки стерилізаційних коробок.

Централізоване стерилізаційне відділення складається з двох зон: нестерильної і чистої. У нестерильній зоні виділяють декілька кімнат: приймально-сортувальна, в яку через вікно приймаються із відділень відпрацьовані інструменти, зонди, катетери та ін.; кімната для проведення передстерилізаційної очистки; кімнати, де висушу­ють інструменти, здійснюють контроль якості передстерилізаційної очистки, упаковують предмети медичного призначення та інстру­менти в стерилізаційні коробки (бікси).

У чистій зоні виділяють кімнату для проведення стерилізації (ав-токлавна) та кімнату, в яку на попередньо продезінфікований стелаж розкладають стерилізаційні коробки. Видають стерильні бікси із сте­рильним матеріалом через вікно.

У ЦСВ вхід стороннім заборонено.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 658 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)