АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ПРОВЕДЕННЯ ЗАХОДІВ ПО БОРОТЬБІ З ПЕДИКУЛЬОЗОМ

Прочитайте:
  1. II. Організація і склад експертних комісій
  2. II. Організація і склад медико-соціальних експертних комісій
  3. IV. Організація навчально-виховного та реабілітаційного процесу
  4. N Проведення профілактики захворювань серед породіль та новонароджених.
  5. V. Етапи проведення заняття
  6. VІ. Техніка проведення операції кесарева розтину в нижньому сегменті матки поперечним розтином.
  7. Алгоритми лікувально-діагностичних заходів при гострих порушеннях мозкового кровообігу на госпітальному етапі
  8. Антропометричні дослідження дітей різного віку та особливості їх проведення
  9. Виникнення та проведення нервового збудження.
  10. Дезінфекція – це комплекс заходів, спрямованих на знищення патогенних та умовно-патогенних для людини мікроорганізмів.

Ураження головними та платтяними вошами називається педикульозом, лобковими — фтиріозом.

Платтяні та головні воші є переносниками висипного тифу, волин­ської гарячки та зворотного тифу. Лобкові воші практично не мають епідеміологічного значення, однак також, як і платтяні та головні воші, спричинюють людині неспокій, викликають свербіж. При сильних роз­чісуваннях можливі різноманітні гнійничкові захворювання шкіри.

Воші поширюються, переповзаючи з однієї людини на іншу при безпосередньому контакті, при користуванні спільними речами — одягом, білизною, головним убором, гребінцем та ін.

Збереженню завошивості сприяють скупченість населення, пору­шення санітарно-гігієнічного режиму, а також невиконання правил особистої гігієни.

З метою виявлення педикульозу при госпіталізації до стаціонарів Усі пацієнти оглядаються медперсоналом приймального відділення, У відділеннях стаціонару протягом лікування — кожні 7—10 днів Медперсоналом відділення.

Про кожний випадок педикульозу працівник повинен повідоми­ти у територіальну санепідемстанцію або дезстанцію по телефону в перші години виявлення, також надіслати "Екстрене повідомлення про інфекційне захворювання, харчове, гостре, професійне отруєн­ня" (Ф-058-У) не пізніше 12 год з моменту виявлення.

При головному педикульозі волосся пацієнта обробляють одним із інсектицидних засобів, накривають спочатку поліетиленовою, а потім бавовняною косинкою на 20—30 хв.

Ретельно промивають волосся теплою водою із застосуванням шампуню або туалетного мила. Інсектициди в основному діють на дорослих осіб (вошей), а гниди (яйця вошей) видаляють механіч­ним шляхом вичісування а допомогою гребінця. Перед цим волосся змочують теплим (35—40 С) 10% розчином оцтової кислоти (оцтова кислота розчиняє хітинову речовину, якою гниди прикріпляються до волосся і тоді вони легко вичісуються гребінцем).

Якщо волосся голять за допомогою машинки, то його спалюють у відрі. Після дезінсекції пацієнтові здійснюють повне санітарне об­роблення. Одяг пацієнта складають у поліетиленовий мішок і від­правляють у дезінфекційну камеру. Дезінсекцію натільної білизни здійснюють методом кип'ятіння у 0,5 % розчині мийного засобу "Ло­тос" протягом 15 хв та методом прасування з обох боків.

Пацієнта додатково оглядають у лікувальному відділенні. Оброб­лення вважається ефективним, якщо волосся звільнене від вошей на всіх етапах розвитку.

У "Журналі обліку інфекційних захворювань "(Ф-060-У) реєстру­ють необхідні відомості.

Забороняється відмовляти у госпіталізації за основним захворю­ванням через педикульоз. Про випадок виявлення педикульозу та відповідне санітарне оброблення здійснюють позначку на титульно­му листку медичної картки стаціонарного хворого.

При проведенні санітарного оброблення хворих на педикульоз потрібно користуватися наказом МОЗ України № 38 від 28.07.1994 р, "Про організацію та проведення заходів по боротьбі з педикульозом". У приймальному відділенні повинна бути укладка для оглядів на педикульоз та укладка для проведення протипедикульозного оброблення.

Укладка для оглядів на педикульоз містить:

• настільну лампу;;

• лупу;

• густий гребінець.

Укладка для проведення протипедикульозного оброблення містить:

клейончастий або поліетиленовий мішок для збирання речей пацієнта;

• оцинковане відро для спалювання волосся;

. клейончасту пелерину і бавовняну білу серветку;

• ножиці;

• машинку для стрижки волосся;

• косинку (бавовняну та поліетиленову);

• вату;

• столовий оцет або оцтову кислоту (10 %);

• препарати для дезінсекції (20 % розчин бензил-бензоату, шам­пунь "Педилін", "Хантер" лосьйон "Ниттифор" та ін.).

Оснащення для медичної сестри:

• клейончастий фартух;

• маска;

• гумові рукавички.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1466 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)