АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Епізоотичні особливості та розповсюдження ІРТ

Прочитайте:
  1. Cтатистика розповсюдження у світі
  2. Анатомо- фізіологічна характеристика спинного мозку, вікові особливості в нормі та в паталогії
  3. Анатомо- фізіологічні вікові особливості трахеї, бронхів, легень. Механізм акту дихання, наслідки його розладів.
  4. Анатомо-фізіологічні особливості системи кровотворення
  5. Антропометричні дослідження дітей різного віку та особливості їх проведення
  6. Будова серця, серцевий цикл та його ругуляція, вікові особливості.
  7. Велике і мале кола кровообігу. Особливості кровообігу у плода
  8. Велике та мале коло кровообігу, анатомія, фізіологія, вікові особливості.
  9. Виберіть із перерахованого які особливості будови слизової оболонки піхви мають значення для вироблення секрету?
  10. Видові особливості мигдаликів

Велика рогата худоба є основним господарем ІРТ. Антитіла до цього вірусу виявлені в сироватках крові овець, кіз, свиней, диких кабанів, північних оленів, біловіжських зубрів, оленів-карибу.Вірус може розмножуватися в кліщах, які відіграють важливу роль у виникненні ІРТ у великої рогатої худоби. Основним джерелом збудника ІРТ є хворі і перехворілі тварини та тварини з латентним перебігом інфекції. Виділяється збудник інфекції з організму з усіма секретами і екскрементами, спермою. Сприйнятливими до вірусу ІРТ є велика рогата худоба усіх порід, статей та вікових груп.

Вірус передається від хворих тварин здоровим при контакті і аерогенно, інфікованою спермою, через забруднені корми, предмети навколишнього середовища, а також механічно – обслуговуючим персоналом. Розповсюдженню інфекції сприяють несприятливі утримання, переміщення тварин із стада в стадо, регіональні виставки та ярмарки тварин, скупчене утримання, вільне спарювання тварин, використання контамінованої вірусом ІРТ сперми для штучного запліднення. Частіше зустрічається захворювання в стійловий період та в час спекотного літа.

Одним із факторів, що визначає епізоотологічні особливості інфекційного рино трахеїту, є здатність вірусу зберігатися в латентній формі в організмі тварин і реактивуватися під впливом стресових факторів.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 345 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)