АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Магнітно – резонансна томографія

Прочитайте:
  1. І. Характеристика і діапазони електромагнітного випромінювання
  2. Компьютерна томографія.
  3. Магнітно-резонансна томографія
  4. МАГНІТНО-РЕЗОНАНСНА ТОМОГРАФІЯ.
  5. Оптична когерентна томографія
  6. Початок якого захворювання у даної пацієнтки? Які додаткові обстеження підтвердять діагноз? (міастенія МРТ стовб мозку, прозеринов тест, ЕМГ, томографія середостіння)

Основним симптомом пухлинного ураження сечового міхура є визначення пристінкового утворення в просвіті сечового міхура. При цьоиу, як правило, визначається один дефект наповнення з нерівними і нечіткими контурами, однорідної структури переважно ізоінтенсивного МР-сигналу на Т1- і Т2-ВИ.

Найбільш частою ознакою пухлинного ураження сечового міхура по даним МРТ є симптом екзофітного інтравезикального пристінкового утворення. Це є прямою ознакою пухлини сечового міхура.

Далі утворення оцінюються за розмірами, локалізацією, характером контурів, структури. Також прямим симптомом пухлини сечового міхура є локальне потовщення його стінок і зміни МР-сигналу від стінки сечового міхура (інфільтративні пухлини).

рис.37 рис.38

рис. 39 рис.40

 

Рис. 37:множинні пристінкові утворення по периметру сечового міхура, з нервними і нечіткими контурами, стінка в основі пухлинних утворень не змінена. Потовщення стінки сечового міхура. Паравезикальна клітковина не змінена.

Рис. 38: внутрішньоміхурове пристінкове утворення з нечіткими і нерівними контурами, з перериванням контура стінки сечового міхура і виходом пухлини за контур стінки в паравезикулярну клітковину.

Рис. 39: локальне потовщення лівої нижньої стінки СМ до 6мм, зміна її МР-структури. Зміщення СМ вправо. Зміна МР-структури паравезикальної клітковини.

Рис. 40: екзофітне інтравезикальне утворення, розмірами до 5мм в висоту і 6мм в основі з рівними нечіткими контурами, однорідної ізоінтенсивної структури. Підлегла стінка СМ не змінена, паравезикальна клітковина звичайної МР-структури

 

 

Для метастазів пухлин сечового міхура найбільш характерним є ураження легеневої тканини і поєднання із збільшенням лімфатичних вузлів кореней легень і середостіння. Ізольоване ураження лімфатичних вузлів і плеври зустрічається дуже рідко.

В легенях визначаються шаровидні утворення діаметром від 1 – 1,5см до 5 – 6см. Добре прослідковується легеневий малюнок між ними. Ці утворення можуть знаходитись як в одній легені, так і в обох, або навіть лише в одній долі. Нижче приведені зразки метастазування раку сечового міхура в легені (рис. 41, 42, 43).

 

рис. 41

 

 

рис. 42

 

рис. 43

 

На рис. 41 спостерігаються множинні метастази пухлини сечового міхура різних розмірів.

1 – пряма рентгенограма. Вузол справа до 4см в діаметрі на рівні ІІ ребра, справа і зліва від ІІ до ІV ребра – 1 – 1,5см.

2 – через 6 місяців. Метастази збільшились.

 

Рис. 42. Пряма рентгенограма. Множинні метастази пухлини сечового міхура різних розмірів.

 

Рис. 43. Множинні метастази пухлини сечового міхура в обох проекціях. Метастатичні вузли діаметром 1 – 1,5см

 

Список використаної літератури

1. Єрухимов Л.С. Рак сечового міхура. – М.: Медицина, 1975

2. Пытель А.Я. Руководство по клинической урологии. – М.: Медицина, 1970

3. Лопоткин Н.Л., Глейзер Ю.Я., Мозо Е.Б. Радиоизотопная диагностика в уронефрологии – М.: Медицина, 1977

4. Рентгенологическая диагностика урологических заболеваний: Атлас /За ред. Чухриенко Д.П., Люлько А.В., Лукич В.Л./. – М.: Издательское бюро треста медучпособие, 1969

5. Митьков В.В. Клиническое руководство по ультразвуковой диагностике. Том 1. – М.: ВИДАР, 1996

6. Труфанов Г.Е., С.Б. Петров, А.В. Мищенко, В.В. Рязанов, А.М. Опекунова Лучевая диагностика опухолей почек, мочеточников и мочевого пузыря. – М.: Медицина, 2006

7. Зедгенидзе Г.А. Лучевая диагностика и терапия така мочевого пузыря. – М.: Медицина, 1984

 

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 421 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)