АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Коронарний кровотік.

Прочитайте:
  1. Гострий коронарний синдром.

Для нормальної повноцінної роботи міокарда потрібно адекватне потребам надходження кисню. Кисень до серцевого м'яза доставляється по коронарних артеріях, які беруть свій початок від дуги аорти. Кровотік відбувається переважно під час діастоли (до 85%), під час систоли в міокард надходить до 15% крові. Це пов'язано з тим, що в момент скорочення м'язові волокна пережимають коронарні судини і кровотік по них сповільнюється.

Кровотік у вінцевих артеріях залежить від кардіальних і позардіальних факторів.

До кардіальним факторів відносяться інтенсивність обмінних процесів в міокарді, тонус коронарних судин, величина тиску в аорті, частота серцевих скорочень.

Наприклад, при фізичній роботі збільшуються енергетичні витрати серця і зростає величина коронарного кровотоку. Коронарний кровообіг залежить від величини АТ в аорті. Найкращі умови для коронарного кровообігу створюються при АД у дорослої людини, рівному 110-140 мм рт.ст.

До позакардіальних факторів відносяться вплив симпатичних і парасимпатичних нервів, іннервують вінцеві судини, а також гуморальні фактори. Адреналін, норадреналін в дозах, які не впливають на роботу серця і величину артеріального тиску, сприяють розширенню вінцевих артерій у збільшення коронарного кровотоку. Блукаючі нерви, так само як медіатор парасимпатичної дії катехоламіни, розширюють вінцеві судини. Різко погіршують коронарний кровообіг нікотин, перенапруження нервової системи, негативні емоції, неправильне харчування, відсутність постійної фізичного тренування.



Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 546 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)