АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Лекція 3

Прочитайте:
  1. Лекція 1
  2. Лекція 12. Травлення в шлунку, кишечнику
  3. Лекція 7. М’ЯЗИ КІНЦІВОК
  4. ЛЕКЦІЯ №4
  5. ЛЕКЦІЯ №5
  6. ЛЕКЦІЯ №6

Розрізняють декілька видів судин:

Магістральні - найбільш великі артерії, в яких ритмічно пульсуючий кровотік перетворюється на більш рівномірний і плавний. Стінки цих судин містять мало гладком'язових елементів і багато еластичних волокон.

Резистивні (судини опору) - включають в себе прекапілярні (дрібні артерії, артеріоли) і посткапілярні (венули і дрібні вени) судини опору. Співвідношення між тонусом пре- і посткапілярних судин визначає рівень гідростатичного тиску в капілярах, величину фільтраційного тиску і інтенсивність обміну рідини.

Справжні капіляри (обмінні судини) - найважливіший відділ ССС. Через тонкі стінки капілярів відбувається обмін між кров'ю і тканинами.

Ємнісні судини - венозний відділ ССС. Вони вміщають близько 70-80% всієї крові.

Шунтуючі судини - артеріовенозні анастомози, що забезпечують прямий зв'язок між дрібними артеріями і венами в обхід капілярного ложа.

Основний гемодинамічний закон: кількість крові, що протікає в одиницю часу через кровоносну систему тим більше, чим більше різниця тиску в її артеріальному і венозному кінцях і чим менше опір току крові.

Серце під час систоли викидає в судини певні порції крові. Під час діастоли кров рухається по судинах за рахунок потенційної енергії. Ударний об'єм серця розтягує еластичні і м'язові елементи стінки, головним чином магістральних судин. Під час діастоли еластична стінка артерій спадается і накопичена в ній потенційна енергія серця рухає кров.

Значення еластичності судинних стінок полягає в тому, що вони забезпечують перехід переривчастого, пульсуючого (в результаті скорочення шлуночків) струму крові в постійний. Це згладжує різкі коливання тиску, що сприяє безперебійному постачанню органів і тканин.

Кров'яний тиск - тиск крові на стінки кровоносних судин. Вимірюється в мм рт.ст.

Величина кров'яного тиску залежить від трьох основних факторів: частоти, сили серцевих скорочень, величини периферичного опору, тобто тонусу стінок судин.

Розрізняють:

Систолічний (максимальне) тиск - відображає стан міокарда лівого шлуночка. Воно становить 100-120 мм рт.ст.

Діастолічний (мінімальний) тиск - характеризує ступінь тонусу артеріальних стінок. Воно дорівнює 60-80 мм рт.ст.

Пульсовий тиск - це різниця між величинами систолічного і діастолічного тиску. Пульсовий тиск необхідно для відкриття клапанів аорти та легеневого стовбура під час систоли шлуночків. У нормі воно дорівнює 35-55 мм рт.ст.

Середньодинамічний тиск дорівнює сумі діастолічного і 1/3 пульсового тиску.

Підвищення АТ - гіпертензія, зниження - гіпотензія.

Артеріальний пульс.

Артеріальний пульс - періодичні розширення і подовження стінок артерій, обумовлені надходженням крові в аорту при систоли лівого шлуночка.

Пульс характеризують такі ознаки:

частота - число ударів в 1 хв.,

Ритмічність - правильне чергування пульсових ударів,

наповнення - ступінь зміни обсягу артерії, встановлювана за силою пульсового удару,

напруга - характеризується силою, яку треба докласти, щоб здавити артерію до повного зникнення пульсу.

Крива, отримана при запису пульсових коливань стінки артерії, називається сфігмограммі.

 

Особливості кровотоку у венах.

У венах тиск крові низький. Якщо на початку артеріального русла тиск крові 140 мм рт.ст., то в венулах він становить 10-15 мм рт.ст.

Руху крові по венах сприяє низка чинників:

Робота серця створює різницю тиску крові в артеріальній системі і правому передсерді. Це забезпечує венозний повернення крові до серця.

Наявність у венах клапанів сприяє руху крові в одному напрямку - до серця.

Чергування скорочень і розслаблень скелетних м'язів є важливим чинником, що сприяє руху крові по венах. При скороченні м'язів тонкі стінки вен стискаються, і кров просувається у напрямку до серця. Розслаблення скелетних м'язів сприяє надходженню крові з артеріальної системи в вени. Так те що нагнітає дію м'язів отримало назву м'язового насоса, який є помічником основного насоса - серця.

Негативне внутрішньо грудний тиск, особливо у фазу вдиху, сприяє венозному поверненню крові до серця.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 490 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)