АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Етапи мітозу та його біологічне значення

Прочитайте:
  1. V. Етапи проведення заняття
  2. V. Основні етапи заняття
  3. А.3.2.2. Етапи надання медичної допомоги вагітним з артеріальною гіпертензією
  4. А.3.3.4. Призначення статинів
  5. Алгоритм визначення дози інсулінопрепаратів на тлі глікемічного профілю
  6. Артеріальний тиск: визначення, нормальні показники АТ згідно з даними ВООЗ.
  7. Білки плазми крові, їх функціональне значення ШОЕ.
  8. Біологічне значення гарячки
  9. Біологічне значення залоз внутрішньої секреції
  10. Біологічне значення нервової системи

Тема. Клітинний цикл еукаріотичних клітин. Мітоз. Мейоз

Література: § 28, 29(ст.156-163) О.В. Тагліна «Біологія, 10 клас»;

§ 17,18 (ст.79-84) М.Є.Кучеренко «Загальна біологія, 10 клас».

Клітинний цикл та його стадії

Проміжок життя клітини від її виникнення до ділення на дві дочірні називають клітинним циклом, або життєвим циклом клітини.

Клітинний цикл складається з двох періодів: інтерфази та мітозу. Інтерфаза – це стадія життєвого циклу клітини між двома поділами, мітоз – це період поділу еукаріотичної клітини.

Інтерфаза охоплює три періоди:

1) Пресинтетичний (G1-фаза) – посилений ріст клітини, утворення багатьох органел, синтез всіх типів РНК.

2) Синтетичний (S-фаза) – подвоєння молекул ДНК, кожна хромосома стає двохроматидною, подвоєння центріолей, поділ мітохондрій.

3) Постсинтетичний (G2-фаза) – руйнування цитоскелету, посилений синтез білків, ліпідів, вуглеводів, АТФ, підготовка до поділу.

Тривалість інтерфази, як правило, становить до 90% часу всього клітинного циклу. (Малюнок 28.1, ст. 156 О.В. Тагліна «Біологія, 10 клас).

Етапи мітозу та його біологічне значення

Мітоз – це спосіб поділу еукаріотичних клітин, внаслідок якого утворюються 2 дочірні клітини, які мають такий самий набір хромосом, що й материнська клітина. Набір хромосом у клітинах перед поділом і після поділу диплоїдний, стан спадкової інформації після поділу незмінний. Мітозом діляться нестатеві клітини.

Мітоз складається з чотирьох послідовних фаз: профази, метафази, анафази і телофази та триває від кількох хвилин до 2-3 годин.

Фаза мітозу Біологічні процеси
Профаза - Спіралізація, тобто вкорочення і потовщення двохроматидних хромосом; - зменшення і зникнення ядерця; - розпад на фрагменти ядерної оболонки, внаслідок чого хромосоми потрапляють до цитоплазми; - формування веретена поділу - системи мікротрубочок у клітині, яка ділиться.
Метафаза Двохроматидні хромосоми «вишиковуються» в одній площині в центральній частині клітини таким чином, що центромери хромосом опиняються майже на одній лінії, утворюючи так звану метафазну пластинку.
Анафаза Хроматиди кожної з хромосом розходяться до різних полюсів клітини.
Телофаза Відбуваються процеси, що є протилежними до процесів профази: - деспіралізація (розкручування) однохроматидних хромосом; - утворення ядерної оболонки; - руйнування веретена поділу; - розташування центріолей біля ядра. На стадії телофази відбувається розділення цитоплазми з утворенням двох клітин (цитокінез).

 

Біологічне значення мітозу:

- забезпечує точний розподіл спадкового матеріалу між двома дочірніми клітинами;

- забезпечує сталість каріотипу при нестатевому розмноженні, регенерації, рості.

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 1503 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)