АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Етапи мейозу та його біологічне значення

Прочитайте:
  1. V. Етапи проведення заняття
  2. V. Основні етапи заняття
  3. А.3.2.2. Етапи надання медичної допомоги вагітним з артеріальною гіпертензією
  4. А.3.3.4. Призначення статинів
  5. Алгоритм визначення дози інсулінопрепаратів на тлі глікемічного профілю
  6. Артеріальний тиск: визначення, нормальні показники АТ згідно з даними ВООЗ.
  7. Білки плазми крові, їх функціональне значення ШОЕ.
  8. Біологічне значення гарячки
  9. Біологічне значення залоз внутрішньої секреції
  10. Біологічне значення нервової системи

Мейоз – це спосіб поділу еукаріотичних клітин, унаслідок якого з однієї материнської клітини утворюється 4 дочірніх клітини з удвічі меншим (гаплоїдним) набором хромосом. Набір хромосом перед поділом у материнських клітинах диплоїдний, а в дочірніх клітинах – гаплоїдний. Зменшення кількості хромосом – редукція. За допомогою мейозу утворюються статеві клітини – гамети та спори у вищих рослин.

Мейоз включає 2 послідовних поділи, кожний з яких складається з 4 фаз: профази, метафази, анафази, телофази.

 

 

Фази мейозу І Біологічні процеси
Профаза І - Спіралізація двохроматидних хромосом; - утворення комплексів з 4 хроматид, сполучених між собою в певних місцях, так звані тетради або біваленти; - кон'югація (зближення і злиття ділянок гомологічних хромосом) і кросинговер (обмін певними ділянками між гомологічними хромосомами), що є джерелом спадкової мінливості; - зникнення ядерця, розпад на фрагменти ядерної оболонки; - формування веретена поділу.
Метафаза І Нитки веретена поділу приєднуються до центромер гомологічних хромосом, центромери розташовуються одна напроти одної, а не на одній лінії, як під час мітозу. Отже, на екваторі клітини розташовуються тетради.
Анафаза І Нитки веретена поділу скорочуються, гомологічні хромосоми розходяться до протилежних полюсів клітини (при цьому кожна з них складається з двох хроматид). Наприкінці анафази біля кожного з полюсів клітини опиняється половинний набір двохроматидних хромосом. Розходження хромосом кожної пари є подією випадковою, що є ще одним джерелом спадкової мінливості.
Телофаза І У кожній з дочірніх клітин формується ядерна оболонка, ядро містить гаплоїдний набір двохроматидних хромосом.

Результатом Мейозу І є утворення з однієї материнської клітини двох дочірніх клітин з половинним набором двохроматидних хромосом.

Інтерфаза між поділами мейозу коротка або відсутня, оскільки синтез ДНК не відбувається.

Фази Мейозу ІІ   Біологічні процеси
Профаза ІІ - Двохроматидні хромосоми ущільнюються, зникають ядерця, руйнується ядерна оболонка (якщо вона була утворена), хромосоми починають пересуватися до центральної частини клітини, знову формується веретено поділу.
Метафаза ІІ - центромери хромосом розташовуються в одній площині в екваторіальній частині клітини і до них прикріплюються нитки веретена поділу. Отже, на екваторі клітини в один ряд розташовуються двохроматидні хромосоми.
Анафаза ІІ - хроматиди кожної з хромосом розходяться до різних полюсів клітини і вже можуть називатися хромосомами.
Телофаза ІІ - хромосоми знову деспіралізуються, зникає веретено поділу, формуються ядерця і ядерна оболонка. З кожної попередньої клітини утворюються дві клітини з гаплоїдним набором однохроматидних хромосом.

 

Результатом Мейозу ІІ – є утворення з кожної попередньої клітини двох клітини з гаплоїдним набором однохроматидних хромосом. У результаті другого мейотичного поділу кількість хромосом залишається такою ж, як і після першого, але кількість хроматид кожної з хромосом зменшується вдвічі.

Біологічне значення мейозу:

- лежить в основі статевого розмноження;

- підтримує сталість каріотипу при статевому розмноженні під час запліднення;

- забезпечує видозміну спадкового матеріалу завдяки процесам кон'югації, кросинговеру, випадковому розходженню гомологічних хромосом під час анафази І мейотичного поділу.

Завдання: складіть порівняльну таблицю мітозу та мейозу

Ознаки Мітоз Мейоз
Кількість поділів    
Кількість утворених клітин з однієї    
Набір хромосом перед поділом у клітинах    
Набір хромосом у дочірніх клітинах    
Стан спадкової інформації в клітинах    
Відмінності процесів у профазі мітозу і профазі І мейозу    
Відмінності процесів у метафазі мітозу і матафазі І мейозу    
Відмінності процесів у анафазі мітозу і анафазі І мейозу    
Відмінності процесів у телофазі мітозу і телофазі І мейозу    

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 1612 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)