АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Тест 10. Чоловік 35 років звернувся до кардіолога з приводу серцебиття, болі в ділянці серця, запаморочення

Чоловік 35 років звернувся до кардіолога з приводу серцебиття, болі в ділянці серця, запаморочення. Хворіє біля 10 років. При обстеженні виявили блідість шкірних покровів, наявність симптомів Мюссе і Квінке,а також діастолічний шум над аортою з розповсюдженням вліво і вниз. Який інший симптом може відповідати цьому захворюванню?

A. Підсилена пульсація сонних артерій

B. Мерехтлива аритмія

C. Зменшення пульсового АТ

D. Гіпертрофія правого шлуночка

E. Малий твердий пульс

 

Клінічні задачі для самопідготовки (включаючи задачі «крок 2»)

Задача 1

У хворого 44 років з ревматичним стенозом гирла аорти з`явилися приступи задухи вночі. Об-но: I тон послаблений, систолічний шум на верхівці серця, акцент II тону над легеневою артерією, грубий систолічний шум над аортою. На рентгенограмі: серцева талія згладжена, ліва межа серця зміщена ліворуч на 5 см. Чим обумовлена поява систолічного шуму на верхівці серця?

A. Розвитком стенозу лівого атрівентрикулярного отвору

B. Приєднанням аортальної недостатності

C. Збільшенням ступеня стенозу гирла аорти

D. Формуванням складної мітральної вади серця

E. Мітралізацією аортальної вади

Задача 2

Аускультативно при вислуховуванні серця у хворого 40 років, який раніше тривалий час хворів ангінами і не лікувався, виявлено послаблення І тону та систолічний шум на верхівці, що проводиться в ІІ міжребер’я зліва та в ліву підпахвинну впадину, акцент ІІ тону на легеневій артерії. Для якого патологічного стану характерні наведені клінічні симптоми?

A. Недостатності мітрального клапану

B. Недостатності напівмісячних клапанів аорти

C. Стенозу гирла аорти

D. Недостатності тристулкового клапану

E. Мітрального стенозу

Задача 3

У хворого К., 22 років, який хворіє на ревматизм впродовж 11 років з’явилися скарги на відчуття пульсації в тілі, ритмічне похитування голови, запаморочення. При обстеженні хворого виявлено позитивний пульс Квінке, наявність симптомів Ландольфі, Мюссе, АТ – 170/40 мм рт.ст. Чим зумовлені гемодинамічні розлади у хворого?

A. Стенозом аортального клапана

B. Недостатністю трикуспідального клапана

C. Комбінованою мітральною вадою серця

D. Недостатністю аортального клапана

E. Проявами “малої хореї”

Задача 4

У хворої К., 17 р., на 18 день після перенесеної ангіни з’явились сильні мігруючі болі в симетричних великих суглобах. На шкірі проксимальних відділів кінцівок кільцеподібна висипка блідо-рожевого кольору. Температура тіла 38,3С. Пульс 100/1хв., задовільних властивостей. Ніжний систолічний шум на верхівці серця. Лейкоцити – 10,2 х 109 /л, ШЗЕ – 22 мм за год., С – реактивний білок +++. На ЕКГ P – Q - 23 сек. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Ревматоїдний артрит.

B. Ревматизм.

C. Бруцельозний артрит.

D. Туберкульозний артрит.

E. Гонококовий артрит.

Задача 5

На прийомі в поліклініці у хворого був виявлений діастолічний шум із епіцентром на верхівці і над проекцією аорти, послаблення І та ІІ тону, шум проводиться на периферичні артерії. Межі серця поширені вліво, відмічається високий, резистентний верхівковий поштовх, зміщений в VІІ міжребер’я. АТ – 140/30 мм.рт.ст. Пульс – 92 в хв., резистентний, високий за амплітудою. Визначить вид вади серця.

A. Недостатність аортальних клапанів

B. Стеноз гирла аорти

C. Коарктація дуги аорти

D. Комбінована мітральна вада

E. Незарощення міжпередсердної перегородки

Задача 6

Хвора 30 років страждає ревматичною вадою серця. Під час огляду зміщення правих меж серця праворуч, пульсація шийних вен, печінки, систолічний шум над мечоподібним відростком. Про яку ваду можна думати?

A. Недостатність клапанів аорти;

B. Стеноз тристулкового отвору;

C. Недостатність тристулкового клапана;

D. Стеноз гирла аорти;

E. Стеноз мітрального отвору клапана.

Задача 7

У хворого 17років через три тижня після ангіни з’явився гострий біль у колінних суглобах, підвищення температури тіла до 38о. При огляді хворого: дефiгурацiя та припухлість колінних суглобів з гiперемiєю шкіри над ними, найменший рух викликає гострий біль в уражених суглобах. Який з перерахованих діагнозів найбільш вірогідний як попередній?

A. Системний червоний вовчак

B. Реактивний полiартрит

C. Інфекційно-алергічний поліартрит

D. Ревматоїдний артрит

E. Ревматизм, поліартрит

Задача 8

Учень 8-го класу переніс тиждень тому лакунарну ангіну. На уроці фізкультури відчув запаморочення в голові. Відмічалися підвищення температури тіла, тахікардія (ЧСС – 120 за хв.), ослаблення першого тону і систолічний шум над верхівкою. Ваш попередній діагноз?

A. Гостра ревматична лихоманка

B. Гіпертрофічна кардіоміопатія

C. Міокардит Абрамова-Фідлера

D. Нейроциркуляторна дистонія

E. Інфекційний ендокардит

Задача 9

Хвора 29 років скаржиться на задишку під час фізичного навантаження, перебої в роботі серця. В анамнезі часті ангіни. Об-но: ціанотичний рум‘янець, в ділянці верхівки серця визначається діастолічне тремтіння, верхня межа серця на рівні ІІ ребра по парастернальній лінії. І тон підсилений, миготлива аритмія, тахісистолічна форма. Ан. крові: лейк. –5,9x1012/л, ШЗЕ-10 мм/год. Найбільш вірогідний діагноз:

A. Неактивний ревматизм, недостатність мітрального клапана.

B. Дефект міжпередсердної перетинки

C. Неактивний ревматизм, недостатність мітрального клапана.

D. Неактивний ревматизм, мітральний стеноз.

E. Неактивний ревматизм, аортальний стеноз.

Задача 10

Хворий Д, 16р, захворів 20 днів тому після перенесеної ангіни. Захворювання почалося з підвищення t тіла до 38оС, болю та набряклості лівого, а потім і правого колінного суглобів. Об-но: ліва межа серця по лівій середньо-дужковій лінії, над верхівкою серця – систолічний шум. Ан. крові: лейк.-9,6 x109л, е-1%, п-10%, с-72 %, л-15%, м-2%, тромбоцити-180x109л. ШЗЕ-28%, титр АСЛ 600 од., СРБ++ Яка з наведених змін ЕКГ можлива у даного хворого:

A. Подовження інтервалу P-Q

B. Поява патологічного зубця Q

C. Куполоподібний підйом сегменту ST

D. Зменшення інтервалу P-Q

E. Високий рівнобічний зубець Т

 

 

Еталони відповідей до тестів:

1-A,2-C,3-E,4-B, 5-A,6-D,7-A,8-B,9-E,10-A.

 

Еталони відповідей до задач:

1-E, 2-A, 3-D,4-B, 5-A, 6-C, 7-E,8-A, 9-D, 10-A.

 

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 538 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.013 сек.)