АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Зміст теми. Визначення. Ревматизм (ревматична лихоманка, хвороба Буйо-Сокольського) – це системне запальне захворювання сполучної тканини з переважною локалізацією

Прочитайте:
  1. IV. Зміст навчального матеріалу
  2. IV. Зміст навчального матеріалу
  3. IV. Зміст навчального матеріалу
  4. IV. Зміст навчального матеріалу
  5. IV. Зміст навчального матеріалу
  6. IV. Зміст начального матеріалу
  7. V. Зміст теми заняття.
  8. VI. ЗМІСТ ЛЕКЦІЙНОГО МАТЕРІАЛУ
  9. Див. зміст тем № 30-47.
  10. Додаток Короткий зміст теми.

Визначення. Ревматизм (ревматична лихоманка, хвороба Буйо-Сокольського) – це системне запальне захворювання сполучної тканини з переважною локалізацією процесу в серцево-судинній системі та частим ураженням інших органів і систем, зокрема суглобів, яке розвивається в зв'язку з гострою інфекцією, β-гемолітичним стрептококом групи А у схильних осіб, переважно у дітей і підлітків віком 7-15 років, в наслідок розвитку аутоімунної відповіді на епітопи стрептокока і перехресною реактивністю з подібними епітопами тканин людини.

Етіологія. Гостра ревматична лихоманка (ГРЛ) розвивається після перенесеної ангіни або фарингіту, викликаних “ревматогенними” штамами бета-гемолітичного стрептокока групи А (М1, М5, М6, М18, М24, М29), яким властива висока контагіозність, пов‘язана з генетично обумовленими особливостями структурою М-протеїна (специфічного білка, що входить до складу клітинної стінки стрептокока і пригнічує його фагоцитоз).

Патогенез. Бета-гемолітичний стрептокок групи А (БГС-А) має великий набір біологічно активних речовин, що секретуються в зовнішнє середовище або зв'язуються з клітиною, забезпечуючи вірулентність стрептокока. Екзогенні токсини (еритрогенний токсин, гемолізини: стрептолізин-S і стрептолізин-О, гіалуронідаза, протеїназа) володіють пірогенними, цитотоксичними, імунореактивними властивостями, які обумовлюють деструкцію навколишніх тканин, продукцію антитоксичних антитіл, зниження фагоцитарної активності нейтрофілів.

Важливим фактором вірулентності стрептокока є рецептори до Fс-фрагменту імуноглобуліну G на його клітинній поверхні, які здатні неспецифічно абсорбувати усі субкласи імуноглобуліну G людини. Неспецифічна рецепція імуноглобуліну G справляє антиопсонізуючий ефект. Стрептокок перетворюється в об'єкт, які не розпізнається фагоцитами і імунокомпетентними клітинами.

В сім’ях хворих на ревматизм захворювання виникає у 3 рази частіше, ніж у популяції в цілому, що свідчить про наявність генетичної схильності до ревматизму. Виявлений специфічний алоантиген В-лімфоцитів D8/17, який є генетичним маркером, що визначає спадкоємну схильність до розвитку негнійного ускладнення стрептококової інфекції у вигляді гострої ревматичної лихоманки (ГРЛ).


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 310 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)