АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фізіологія скелетних і гладких м'язів

В хребетних і людини три види м'язів:

- посмуговані м'язи скелета,

- посмуговані м'язи серця – міокард

- гладкі м'язи, які утворюють стінки порожнистих внутрішніх органів і судин.

 

Анатомічною і функціональною одиницею скелетних м'язів є нейромоторна одиниця - руховий нейрон і група м'язових волокон, що іннервується ним. Імпульси, що посилаються мотонейроном, це приводять в дію всі її м'язові волокна.

 

Скелетні м'язи складаються з великої кількості м'язових волокон. Волокно посмугованого м'яза має витягнуту форму, діаметр його від 10 до 100 мкм, довжина волокна від декількох сантиметрів до 10-12 див. М'язова клітка оточена тонкою мембраною – сарколемою, має саркоплазму (протоплазму) і багато чисельні ядра. Скоротливою частиною м'язового волокна є довгі м'язові нитки – міофібрили, що складаються в основному з актина, проходящие усередині волокна від одного кінця до іншого, що мають посмугованість Міозин в гладких м'язових клітках знаходиться в дисперсному стані, але містить багато білка, що відіграє важливу роль в підтримці тривалого тонічного скорочення.

В період відносного спокою скелетні м'язи повністю не розслабляються і зберігають помірну міру напруги, тобто м'язовий тонус

 

Основні функції м'язової тканини:

1. рухова – забезпечення руху

2. статична – забезпечення фіксації, у тому числі і в певній позі

3. рецепторна – в м'язах є рецептори, що дозволяють сприймати власні рухи

4. депонуєюча– в м'язах запасаються вода і деякі живильні речовини.

 

Фізіологічні властивості скелетних м'язів:

 

Збудливість. Нижче, ніж збудливість нервової тканини. Збудження поширюється уздовж м'язового волокна.

Провідність. Менше провідності нервової тканини.

 

Рефрактерний період м'язової тканини триваліший, ніж внервовій тканині.

 

Лабільність м'язової тканини значно нижча, ніж нервової.

Скоротливість – здатність м'язового волокна змінювати свою довжину і міру напруги у відповідь на подразнення порогової сили.

 

При ізотонічному скороченні змінюється довжина м'язового волокна без зміни тонусу.

При ізометричному скороченні зростає напруга м'язового волокна без зміни його довжини.

 

Залежно від умов стимуляції і функціонального стану м'яза може виникнути одиночне, злите (тетанічне) скорочення або контрактура м'яза.

 

Одиночне м'язове скорочення. При подразненні м'яза одиночним імпульсом струму виникає одиночне м'язове скорочення.

Амплітуда одиночного скорочення м'яза залежить від кількості міофібрил, що скоротилися у цей момент. Збудливість окремих груп волокон різна, тому порогова сила струму викликає скорочення лише найбільш збудливих м'язових волокон.

Амплітуда такого скорочення мінімальна.

При збільшенні сили подразнюючого струму в процес збудження залучаються і менш збудливі групи м'язових волокон; амплітуда скорочень підсумовується і зростає до тих пір, поки в м'язі не залишиться волокон, не охоплених процесом збудження.

В цьому випадку реєструється максимальна амплітуда скорочення, яка не збільшується, не дивлячись на подальше наростання сили подразнюючого струму.

 

Тетанічне скорочення. У природних умовах до м'язових волокон поступають не одіночні, а ряд нервових імпульсів, на які м'яз відповідає тривалим, тетанічним скороченням, ілітетанусом. До тетанічного скорочення здатні лише скелетні м'язи. Гладкі м'язи і посмугований м'яз серця не здібні до тетанічного скорочення із-за тривалого рефрактерного періоду.

 

Тетанус виникає унаслідок суммациі одиночних м'язових скорочень. Щоб виник тетанус, необхідна дія повторних подразнень (або нервових імпульсів) на м'яз ще до того, як закінчиться її одиночне скорочення. Якщо подразнюючі імпульси зближують і кожен з них доводиться на той момент, коли м'яз лише почав розслаблятися, але не встигла ще повністю розслабитися, то виникає зубчастий тип скорочення (зубчастий тетанус).

 

Якщо подразнюючі імпульси зближують настільки, що кожен подальший доводиться на якийсь час, коли м'яз ще не встиг перейти до розслаблення від попередньогоподразнення, тобто відбувається на висоті її скорочення, то виникає тривале безперервне скорочення, що отримало назву гладкого тетануса.

 

Гладкий тетанус – нормальний робочий стан скелетних м'язів обумовлюється вступом з ЦНС нервових імпульсів з частотою 40-50 в 1с.

 

Зубчастий тетанус виникає при частоті нервових імпульсів до 30 в 1с.

 

Якщо м'яз отримує 10-20 нервових імпульсів в 1с, то вона знаходиться в стані м'язового тонусу, тобто помірній мірі напруги.

 

Стомлення м'язів. При тривалому ритмічному подразненні в м'язі розвивається стомлення. Ознаками його є зниження амплітуди скорочень, збільшення їх латентних періодів, подовження фази розслаблення і, нарешті, відсутність скорочень при подразненні, що продовжується.

 

Ще один різновид тривалого скорочення м'язів - контрактура. Вона продовжується і при знятті подразника. Контрактура м'яза настає при порушенні обміну речовин або зміні властивостей скоротливих білків м'язової тканини. Причинами контрактури можуть бути отруєння деякими отрутами і лікарськими засобами, порушення обміну речовин, підвищення температури тіла і інші чинники, що приводять до необоротних змін білків м'язовій тканині.

 


Дата добавления: 2015-10-19 | Просмотры: 1645 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)