АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Спинний мозок.

Прочитайте:
  1. IУ. ДОВГАСТИЙ МОЗОК. СЕРЕДНІЙ
  2. БУДОВА І ФУНКЦІЇ ЦЕНТРАЛЬНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ. СПИННИЙ МОЗОК
  3. Задній мозок.
  4. Кінцевий мозок. Анатомо-фізіологічна х-ка великих півкуль. Архітектоніка кори.
  5. ПРОМІЖНИЙ МОЗОК.
  6. Середній мозок.
  7. Спинний мозок
  8. Спинний мозок
  9. Спинний мозок
  10. СПИННИЙ МОЗОК (medulla spinalis)

Фізіологія спинного мозку

 

Нервова система – це головна система, що координує і регулює всі інші системи і органи людини, а також зв'язок організму, що здійснює через органи чуття, із зовнішнім середовищем.

 

За анатомо-топографічною ознакою розрізняють:

 

- ЦНС – це головний мозок (ГМ) і спинний мозок (СМ)

 

- периферична НС – це спинномозкові нерви (СПН), що відходять від спинного мозку, і від головного мозку – черепномозкові нерви (ЧМН).

 

За функціональною ознакою НС ділиться на 2 відділи:

 

- соматичну, або анімальную НС – вона здійснює в основному зв'язок організму із зовнішнім середовищем, регуляцію скелетної мускулатури;

 

- вегетативну, або автономну, НС – керує внутрішніми процесами організму.

 

Спинний мозок.

 

У хребетному каналі розташований спинний мозок, в якому умовно виділяють п'ять відділів: шийний, грудний, поперековий, крижовий і копчиковий

 

Із СМ відходить 31 пара корінців спинномозкових нервів. СМ має сегментарну будову.

 

Сегментом вважають відрізок СМ, що відповідає двом парам корінців. У шийній частині – 8 сегментів, в грудній – 12, в поперековій – 5, в крижовій – 5, в копчиковій – від одного до трьох.

 

У центральній частині спинного мозку знаходиться сіра речовина. На розрізі воно має вигляд метелика або букви Н. Сіра речовина складається переважно з нервових клітин і утворює виступи — задні, передні і бічні роги. У передніх рогах розташовані еффекторні клітини (мотонейрони), аксони яких іннервують скелетні м’язи; у бічних рогах — нейрони вегетативної нервової системи.

 

Довкола сірої речовини розташовується біла речовина спинного мозку. Воно утворене нервовими волокнами висхідних і низхідних шляхів, що сполучають різні ділянки спинного мозку один з одним, а також спинний мозок з головним.

До складу білої речовини входять 3 види нервових волокон:

 

- рухові – низхідні

- чутливі – висхідні

- коміссуральны – сполучають 2 половини мозку.

 

Всі спинно-мозкові нерви змішані, оскільки утворені від злиття чутливого (заднього) і рухового (переднього) корінця.

 

На чутливому корінці до його злиття з руховим знаходиться спінальний ганглій, в якому знаходяться чутливі нейрони, дендрит яких йде з периферії, а аксон входить через задні корінці в СМ. Передній корінець утворений аксонами мотонейронів передніх рогів СМ.

 

Функції спинного мозку:

 

1. Рефлекторна – полягає в тому, що на різних рівнях СМ замикаються рефлекторні дуги рухових і вегетативних рефлексів.

 

2. Провідникова – через спинний мозок проходять висхідні і низхідні дороги, які зв'язують всі відділи спинного і головного мозку:

- висхідні, або чутливі, шляхи проходять в задньому канатику від тактильних, температурних рецепторів, пропріорецепторів і рецепторів болю до різних відділів СМ, мозочка, стволового відділу, КГМ;

 

- низхідні дороги, які проходять в бічних і передніх канатиках, зв'язують кору, стовбур, мозочок з руховими нейронами СМ.

 

Рефлекс – реакція організму у відповідь на подразнюючу дію. Сукупність утворень, необхідних для здійснення рефлексу, називається рефлекторною дугою. Будь-яка рефлекторна дуга складається з аферентної, центральної і еферентної частин.

 

Структурно-функціональні елементи дуги соматичного рефлексу:

 

Рецептори – спеціалізовані утворення, що сприймають енергію подразнення і що трансформують її в енергію нервового збудження.

 

Аферентні нейрони, відростки яких зв'язують рецептори з нервовими центрами, забезпечують доцентрове проведення збудження.

 

Нервові центри – сукупність нервових клітин, що розташованих на різних рівнях ЦНС і беруть участь в здійсненні певного вигляду рефлексу.

 

Залежно від рівня розташування нервових центрів розрізняють рефлекси

спінальні (нервові центри знаходяться в сегментах спинного мозку),

бульбарні (у довгастому мозку),

мезенцефальні (у структурах середнього мозку),

діенцефальні(у структурах проміжного мозку),

коркові(у різних областях кори великого мозку).

 

Еферентні нейрони – це нервові клітини, від яких збудження поширюється відцентровано з ЦНС на периферію, до робочих органів.

Еффектори, або виконавчі органи, - м'язи, залози, внутрішні органи, залучені в рефлекторну діяльність.


Дата добавления: 2015-10-19 | Просмотры: 348 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)