АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Гіпофіз.

 

Гіпофіз розташований в гіпофізарної ямці тіла клиноподібної кістки. Він складається з двох часток - передньої і задньої. У передній частці виділяють досить вузьку смужку залозистої тканини - проміжну частину.

 

Передня частка гіпофіза (аденогіпофіз) виробляє гормони, які регулюють секрецію всіх інших ендокринних залоз.

 

- Гормон росту (соматотропний гормон) регулює ріст тіла.

 

- Тиреотропний гормон впливає на щитовидну залозу і сприяє утворенню тироксину.

 

- Адренокортикотропний гормон (АКТГ) стимулює кору надниркових залоз і забезпечує секрецію кортизолу.

 

- Гонадотропні гормони:

 

- Фоллікулостімулірующій Гормон (ФСГ) ініціює розвиток яєчникових (граафових) фолікулів, а також сприяє утворенню сперматозоїдів в яєчках.

 

- Лютеонізірующій Гормон (ЛГ) контролює секрецію естрогену і прогестерону в яєчниках і тестостерону в яєчках.

 

- Лютеотропний Гормон (пролактин) регулює секрецію молока і сприяє збереженню жовтого тіла вагітності.

 

У задній частині гіпофізу (нейрогіпофіз) виробляються: антидиуретический гормон (АДГ), регулюючий кількість рідини, що проходить через нирки, а також окситоцин, стимулюючий скорочення матки під час пологів і сприяє утворенню грудного молока.

 

Проміжна частка гіпофіза виробляє гормон - інтромедін, регулюючий пігментний обмін і бере участь в процесах імунітету.

Щитовидна залоза.

 

Має дві частки, розташовані по обидві сторони від трахеї і з'єднані спереду від неї смужкою залозистої тканини - перешийком, який знаходиться на рівні 3-4-го хряща трахеї.

 

Заліза добре кровопостачається. Вона покрита щільною капсулою, яка пов'язана з сусідніми органами і тому може рухатися при ковтанні й мови, що добре помітно при гіпертрофії щитовидної залози.

 

Щитовидна залоза виробляє наступні гормони: тироксин, трийодтиронін, тирокальцитонін. Перші два гормону регулюють основний обмін, останній - обмін кальцію і фосфору. Гормони щитовидної залози потрапляють в ток крові безпосередньо або через лімфатичну систему.

 

Секреторну активність щитовидної залози регулює тиреотропний гормон передньої долі гіпофіза. В свою чергу, гормони щитовидної залози регулюють обмін речовин в органах і тканинах.

 

Гіпосекреція (гіпотиреоз). Вроджена недостатність секреції гормонів залози призводить до розвитку кретинізму. Це захворювання проявляється затримкою розумового та фізичного розвитку. У дорослої людини недостатність гормонів залози призводить до розвитку мікседеми, захворювання, що характеризується зниженням основного обміну, збільшенням ваги, сонливістю, уповільненим мисленням і мовленням. Шкіра хворого стає вологою, підшкірна клітковина потовщується, волосся стоншуються або випадають. Температура тіла знижується, а пульс урежается.

 

Гиперсекреция. Збільшення залози і підвищене вироблення гормонів - гіпертиреоз проявляється симптомами, протилежними микседеме. Хворий швидко втрачає вагу, його нервова система стає нестійкою, пульс частішає. Характерним симптомом гипертиреоза є екзофтальм (симптом Греффе), коли очні яблука випинаються назовні. Своєчасно розпочате лікування перешкоджає розвитку зазначених вище ознак захворювання.

 


Дата добавления: 2015-10-19 | Просмотры: 331 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)