АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Наднирники.

 

Парні залози, розташовані над верхніми кінцями нирок. Маса обох залоз по 15 г. У кожній залозі є щільна сполучнотканинна капсула, яка проникає всередину залози і ділить її на два шари; зовнішній - коркове речовина і внутрішній - мозкова речовина.

 

Гормони коркового речовини - кортикостероїди виробляють 3 зони:

 

Клубочкова зона, сама поверхнева, виробляє гормони - мінералокортикоїди (альдостерон, дезоксикортикостерону), які впливають на водно-сольовий обмін, тим самим діючи на нирки. Надлишок цих гормонів призводить до затримки води і підвищенню АТ, а їх недолік - до зневоднення організму.

 

Пучкова зона (середня) виділяє гормони - глюкокортикоїди (кортизон і кортикостерон), які є потужними иммунодепрессантами (пригнічують запальні реакції) і десенсебілізаторомі (пригнічують алергічні прояви). Також глюкокортикоїди впливають на вуглеводний обмін, стимулюють синтез глікогену в м'язах, тим самим підвищуючи працездатність. Особливо велика роль їх при великих м'язових напругах, дії надсильних подразників, нестачі кисню. У подібних умовах виробляється велика кількість глюкокортикоїдів, які забезпечують пристосування організму до цих надзвичайних умовам (стрес-реакція).

 

Сітчата зона виробляє статеві гормони - андрогени (чоловічі) і естрогени і прогестерон (жіночі). Вони впливають на розвиток скелета і формування вторинних статевих ознак. Вироблення гормонів протилежної статі гальмується статевими залозами. Тому при кастрації (видалення статевих залоз) розвиваються вторинні статеві ознаки протилежної статі. Ті ж явища спостерігаються при гіперфункції сітчастої зони.

 

Гіпофункція наднирників призводить до розвитку бронзової, або Аддісона хвороба.

 

Вона характеризується, крім бронзової забарвлення шкіри (звідси назва), різким схудненням, м'язовою слабкістю, гіпотонією.

 

Мозкова речовина надниркових залоз виробляє катехоламіни - адреналін і норадреналін. Головний гормон - адреналін - має широкий діапазон дії. Він впливає на ССС, гальмує руху травного тракту, викликає розширення зіниці, відновлює працездатність стомлених м'язів, посилює вуглеводний обмін, звужує судини шкіри і інші периферичні судини.

 

Адреналін виділяється в кров постійно, однак при стресових ситуаціях (при дії подразника високої інтенсивності) його кількість помітно збільшується. В якості стресовій ситуації може виступати стрес як психологічний, так і фізичний (травма, крововтрата, підвищення або зниження артеріального тиску, замерзання, активна робота м'язів). При цьому в організмі наступають однотипні неспецифічні зміни, спрямовані на підвищення його резистентності, названі загальним адаптаційним синдромом (Г.Селье).

 

У своєму розвитку стрес проходить 3 стадії:

тривога

резистентність

виснаження

 

У відмінності від першої стадії, мобілізуючої організм, розвиток при сильному і тривалому впливі стресора стадії виснаження призводить до хвороби і навіть смерті організму.

 

Адреналін називають ще гормоном тривоги. Він стимулює роботу всіх систем, необхідних для втечі або нападу (серцево-судинної, дихальної, опорно-рухової) і гальмує функціонування не актуальних в даний момент систем (травної).

 

Другий гормон - норадреналін - сприяє підтримці тонусу кровоносних судин. Норадреналін, крім того, виробляється в синапсах і бере участь у передачі збудження з симпатичних нервових волокон на іннервіруемие органи.

 

Недоліку катехоламінів в крові не спостерігається, так як вони можуть вироблятися в організмі іншими хромофільнимі тканинами. Надлишок їх виникає при пухлинах надниркових залоз і при різко збільшеною виробленні цих гормонів. В результаті виникає, безмежна навантаження на ССС, АТ досягає більш 300 мм рт. ст.

 


Дата добавления: 2015-10-19 | Просмотры: 335 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)