АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Регуляція діяльності ендокринних залоз.

Прочитайте:
  1. V. Знеболювання в діяльності медичної сестри.
  2. Аномалії пологової діяльності, м’яких тканин пологових шляхів.
  3. Атонія матки – це повна втрата скоротливої діяльності матки.
  4. Бактерії в господарській діяльності людини
  5. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  6. Біоритмологічні принципи раціональної організації навчальної діяльності дітей і підлітків
  7. Будова і функції ендокринних залоз
  8. Будова і функції ендокринних залоз
  9. Будова та функції наднирникових залоз. параганглії.
  10. Види обміну речовин та значення для життєдіяльності організму. Роль ферментів.

 

2 способи регуляції: внутрішньоклітинний і позаклітинний.

 

Внутрішньоклітинний спосіб регуляції здійснюється за допомогою зміни активності ферментів. За рахунок цього механізму підтримується базальний рівень синтезу гормонів, тобто синтез в кількості, необхідній організму в стані відносного фізіологічного спокою.

 

Системний спосіб регуляції включається, коли організм переходить у стан активності, тобто змінюється потреба в гормонах.

Він підрозділяється на кілька механізмів:

1.рвовий

2.рвово-ендокринний

3.докринний

4.ендокріннимі, або гуморальний.

 

Нервовий механізм здійснюється за рахунок вегетативної іннервації ендокринних залоз: симпатичної і парасимпатичної. Виявляється вплив на кровоносні капіляри всередині залози.

 

Нейро-ендокринний механізм здійснюється за рахунок діяльності гіпоталамуса і передньої долі гіпофіза, які є єдиною системою (гіпоталамо-гіпофізарної системою), пов'язаної між собою мережею капілярів і аксонами нейронів. Нейросекреторні клітини гіпоталамуса синтезують два типи гормонів - ліберіни і статини. Ліберини посилюють синтез гормонів гіпофіза, а статини гальмують його.

 

Ендокринний механізм здійснюється за рахунок діяльності гіпофіза та інших залоз внутрішньої секреції за принципом прямого і зворотного зв'язку. Гіпофіз контролює діяльність деяких залоз внутрішньої секреції (щитовидної, наднирників і т.п.) за рахунок виділення тропних гормонів, що підсилюють їх роботу. Це прямий зв'язок. Зворотній зв'язок - підвищення в крові рівня тироксину гальмує його синтез у щитовидній залозі.

 

Неендокринний гуморальний механізм здійснюється за рахунок різних речовин, розчинених у крові. Так, наприклад, підвищення рівня глюкози в крові веде до підвищення вироблення інсуліну.


Дата добавления: 2015-10-19 | Просмотры: 393 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)