АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Відбудовний період

Прочитайте:
  1. B. У ІІ періоді пологів.
  2. А. Вагітність 40 тижнів, І період пологів, активна фаза
  3. А. Період розкриття.
  4. Акушерка ЖК проводить заняття з безпечного материнства та батьківства та інформує слухачів про періоди пологів. Перечисліть їх назви.
  5. В періоді загострення та принципи проти рецидивної терапії.
  6. В якому періоді вагітності вірус краснухи (червона висипка) має найбільшу пошкоджуючу дію
  7. Вікова періодизація людини. Характеристика дошкільного та шкільного віку.
  8. Вікова періодизація розвитку м’язової системи людини.
  9. Вкажіть періоди перебігу перинатального ураження центральної нервової системи

Як ми вже відзначали, осовними задачами фармакологічного забезпечення спортсменів на відбудовному етапі річного циклу учбово-тренувального процесу є:
1) виведення метаболических “шлаків” з організму;
2) лікування перенапруг різних систем і органів;
3) підготовка до сприйняття інтенсивних фізичних і психоемоційних навантажень.

Для рішення зазначених задач застосовуються фармакологічні препарати.
Вітаміни А и Е - або порізно, або в сполучені в препараті “Аевіт”- сприяють стимуляції деяких окислювально-відновних процесів і синтезу ряду гормонів. Вітамін С - застосовують для прискорення адаптації до фізичних навантажень і з метою профілактики авітамінозу. Для дівчин можна рекомендувати препарат “Ферроплекс” (Угорщина), що містить поряд з аскорбіновою кислотою (вітамін С) іони заліза. Найбільше доцільно приймати “Ферроплекс” у першу половину менструального циклу.
Вітамінні комплекси, такі як квадевіт, оліговіт, аеровіт, декамевіт, глутамевіт, комплівіт, “Полівітаплекс” (Угорщина), “Супрадін”, “Елевіт” (Швейцарія) і інші сприяють нормалізації плину біохімічних реакцій в організмі, запобігають розвитку авітамінозу. При цьому такі препарати, як комплівіт, глутамевіт, “Полівітаплекс” (Угорщина), “Промонта”, “Біовітал” (Німеччина), “Супрадін”, “Елевіт” (Швейцарія) є спеціалізованими спортивними препаратами, що містять поряд з комплексом вітамінів збалансований мікроелементний склад, тому їхнє застосування саме в підготовчому періоді є найбільш кращим.
Прискоренню адаптації до важкого фізичного навантаження і нормалізації функціонального стану систем і органів сприяє прийом адаптогенів, таких, як сафінор (Сафінор - російський комбінований адаптогенний препарат, що містить: 0,2 м рібоксина, 0,02 м сапарала, 0,05 м флоаерина, 0,25 м оротата калію.), женьшень, елеутерокок, заманиха, пантокрин та ін. Як правило, їх приймають у виді настойок по 2 - 3 рази в день - ранком і перед обідом натще. Сафінор і пантокрин (форма в таблетках) приймають по 1 табл. 3 рази в день протягом 10 днів. Прийом адаптогенів варто починати за 3 - 4 дні до початку тренувань, тривалість курсу прийому препаратів звичайно складає 10 - 12 днів.
Заспокійливі (седативні) і снотворні засоби використовують у цей період, в основному, для купирування (придушення) і лікування синдрому перенапруги ЦНС, після значних психоемоційних перевантажень. Можна використовувати корені валеріани (як у таблетированній формі, так і у виді настойки), настій пустирнику, оксібутікар і деякі інші седативні препарати.
З метою нормалізації обміну речовин у відновлюваний період, для регуляції функціонального стану систем і органів, для прискорення реабілітації спортсменів призначають, як правило, такі препарати: рібоксін (інозін), кокарбоксилаза, ессенціале, гепатопротектори (аллохол, легалон, карсил, ЛІВ-52 і ін.).
Дієта в цей період рекомендується багата вуглеводами і жирами, у меншому ступені це відноситься до білків. Абсолютно необхідна присутність у раціоні свіжих фруктів і овочів, соків, а також продуктів підвищеної біологічної цінності. Особливу увагу варто звернути на вагу спортсмена, яка не повинна перевищувати в цей період звичайну (так називаної “бойової” ваги) більш ніж на 2-3 кг.
В другій половині відбудовного періоду рекомендується прийом імуномодуляторів, переважно неспецифічних, таких як мумійо, мед і пергой, препарати квіткової пильці, “Поллітабс”, “Цернелтон” (Швеція). Лікарські препарати з групи імуномодуляторів (левамизол, Т-активін і ін.) можуть призначатися тільки за медичними показниками.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 559 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)