АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Основні задачі спортивної фармакології.

Прочитайте:
  1. IV. Основні завдання та функції служби страхових експертів
  2. Анамнез життя — це основні факти життя дитини до захворювання.
  3. Б. Задачі для самоконтролю.
  4. Б. Ситуаційні задачі.
  5. Б. Ситуаційні задачі.
  6. Б. Ситуаційні задачі.
  7. Б. Ситуаційні задачі.
  8. Б. Ситуаційні задачі.
  9. Б. Ситуаційні задачі.
  10. Б. Ситуаційні задачі.

Орієнтованість на широке використання ліків для полегшення переносимости фізичних навантажень і підвищення, тим самим, працездатності і спортивного результату - характеризує в даний час всі рівні спортивної і навіть фізкультурної діяльності.
Починаючи з дитячого і юнацького спорту і кінчаючи висококваліфікованими професіоналами в спорті - величезний інтерес до фармакології, нерідко прийнятої за панацею. Іноді відбувається пошук “чудодійних” лік, що дозволяють, нібито, у самі короткі терміни вивести спортсмена на рівень рекордних досягнень. Відзначаються спроби відтіснити на другий план або навіть цілком підмінити цілеспрямований і завзятий тренувальний процес таблетками або шприцом з ліками. Часом спортсмени йдуть на прийом мало того, що неефективних, але і свідомо шкідливих і небезпечних для здоров'я препаратів (найчастіше прямо протилежної дії). Такий підхід до спортивної фармакології з морально-етичних позицій повинний бути, безумовно рішуче засуджений.
Разом з тим, обгрунтоване з медико-біологічних позицій раціональне застосування ряду лікарських засобів (не стосовних до групи допінгів і які не наносять збитку здоров'ю спортсмена) розширює функціональні можливості організму здорової людини, відкриває нові рубежі спортивних досягнень у різних видах спорту і дозволяє удосконалювати методику тренувального процесу. Таке, виправдане з етичних і медичних позицій, фармакологічне забезпечення спортивної діяльності може поряд з педагогічними, психологічними, соціальними підходами стати одним з важливих елементів загальної системи впливів на адаптацію організму до максимальних фізичних навантажень. Варто тільки підкреслити повну підпорядкованість фармакологічного забезпечення спортсменів - рішенню педагогічних задач, тобто забезпечення повноцінної тренувальної програми і змагальної діяльності.
Загальні принципи і досягнення спортивної фармакології, розробляються, звичайно, у першу чергу для висококваліфікованих спортсменів, застосуванні, проте, для усіх випадків адаптації здорової людини до інтенсивних і високооб’ємних фізичних навантажень.
В даній статті, на досить популярному рівні, викладені основні положення сучасної спотивной фармакології. Спортивна фармакологія базується на основних загальноклінічних медичних принципах використання лікарських засобів:
1. Необхідність уникати застосування несумісних один з одним препаратів, а також препаратів, що послабляють дію один одного.
2. Передозування або одночасне застосування великої кількості препаратів можуть приводити до алергійних реакцій.
3. У змагальному і предзмагальному періоді (а без достатніх медичних показань і протягом усього річного циклу підготовки) неможливе застосування фармакологічних препаратів, неприпустимих за критеріями антидопінгового контролю (заборонених Медичною Комісією МОК).
4. У спортсменів існує висока імовірність виникнення стійкого звикання (фізіологічного або психологічного) до окремих фармакологічних препаратів, що супроводжується зниженням або втратою активності препаратів.
Загальними задачами сучасної спортивної фармакології є:
1. Підвищення спортивної працездатності спортсменів, тобто розширення можливостей адаптації (пристосування) організму спортсмена до фізичних навантажень. Рішення цієї генеральної задачі фармакологічними засобами можливо безпосередньо, за рахунок застосування відповідних препаратів, а також за рахунок рішення приватних задач спортивної фармакології.
2. Прискорення відновлення функцій організму спортсмена, які порушуються внаслідок стомлення.
3. Прискорення і підвищення рівня адаптації організму спортсменів до незвичайних умов тренувальної і змагальної діяльності (середньо-гірря, вологий і спекотний клімат, різка зміна годинного поясу при перельотах і внаслідок цього виникнення стану гострого десинхронозу і т.п.).
4. Корекція імунітету, гнобленого при інтенсивних фізичних навантаженнях.
5. Лікування різного роду захворювань, травм, порушень функцій організму, тобто лікарські цілі. Використовувані для рішення задачі 5 препарати - це “звичайні” фармозасоби з аптеки, застосовані за лікувальними показниками. Для рішення задач 1- 4 також використовуються препарати всіляких груп і механізмів дії, об'єднані загальною вимогою задовольняти антидопінговому принципу (нешкідливість, відсутність побічних ефектів, дозволяння до застосування спортсменами Медичної Комісії МОК). Це, у першу чергу, препарати з груп, докладно описаних у другому розділі:
1. Амінокислотні препарати і білкові продукти підвищеної біологічної цінності.
2. Вітаміни.
3. Анаболізуючі засоби.
4. Гепатопротектори і жовчогінні засоби.
5. Стимулятори капилярного кровообігу і гемостимулятори.
6. Імунокорегуючі засоби.
7. Адаптогенти рослинного і тваринного походження, а також препарати деяких інших груп (наприклад, енергізуючі засоби (субстрати енергетичного обміну), антиоксиданти, електроліти і мінерали, вуглеводні насичені суміші, комбіновані препарати й ін.). Надалі, і це варто спеціально підкреслити, буде розглянуто тільки дозволені (недопингові) методи використання лікарських препаратів у спортивній фармакології.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 455 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)