АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Покривний епітелій.

1.Перерахуйте основні ознаки епітеліальної тканини.

1.Епітелії утворюються з 3-х зародкових листків. 2.У складі епітеліал. ткан. Практично відсутня міжклітинна речовина. Осн.маса епітелію- епітеліоцити. 3.Епітеліал.тканини утворюють суцільнішари клітин. 4.Епітеліоцити та еп.шари- полярні. 5.Живлення епітелію здійснюється за допомогою дифузії з пухкої сполучної тканини.6.Завжди лежить на базальній мембрані.

2.Будова базальної мембрани.

Особлива структура, у світловомі міроскопі має вигляд гомогенної пластинки, до якої прикріпляються епітеліоцити за допомогою десмосом. Товщина мембрани не перевищу 1мкм. В складі Б.М. як фібрилярні структури, так і аморфна речовина.У складі Б.М. Розрізняють 3 шари(пластинки): світла, темна, кетикулярна. Безпосередньо під плазмолемою епітеліоцитів розташований електронопрозорий дрібнозернистий шар (світла) завтовшки 30-50нм. У складі світлової- глікопротеїни (ламінін). Потім розташ. Темна щільна пластинка товщ. 50-60нм. За складом має якірні фірили(колаген 7типу),колаг 4типу та іноді 5типу, ентактин, гепарансульфат і адгезійний глікопротеїн фібронектин. Потім ретикулярна пластинка.Значно товща. Ускл. колагенові(колаг1) і ретикулярні(колаг3) фібрили. Далі прилягають упорядковані шари колагенових волокон.

3.Який контакт між клітинами епітеліального пласта перешкоджає проникненню молекул із зовнішнього середовища у внутрішнє?

4.Характеристика епітеліальної тканини.

(див.1) Розрізняють покривний і залозистий епітелії. За походженням є: епідермальний, ентеродермальний, целонефродермальний, епендимогліальний, ангіодермальний. Функції еп.ткан.: захисна, бар'єрна, секреторна, транспортна, всмоктувальна.

5Морфологічна клсифікація епітеліальних тканин.

За походженням є: епідермальний(багатошаровий зроговілий, незроговілий; напр.:епітелій шкіри, ротової порожнини, стравоходу,рогівки ока..), ентеродермальний(одношаровий призматичний; напр.: епітелій шлунка, тонкої та товстої кишки..), целонефродермальний(одношаровий плоский, кубічний, призматичний; напр.: серозних оболонок, канаьців нирок..), епендимогліальний(одношаровий; напр.:порожнин мозку-епендима шлночків мозку та спинносозкового каналу), ангіодермальний(одношаровий плоский; напр.:ендотелій судин).+див.1

6.Як побудований та де зустрічається одношаровий циліндричний епітелій.

Клітини лежать в 1шар, всі клітини приєднані до базальної мембрани.

Вистилає поверхю кишечнику, яка утворє численні ворсинки й крипти, а також виявлений у жовчному міхурі. Стінки цих канальців утворені 1 шаром епітеліоцитів, циліндричної форми. Ф-ції епітеліоцитів: фільтрація, всмоктування, секреторна. Цитоплазма клітин-непрозора. Ядра розташовані ближче до азального полюса клітини. Циліндричні епітеліоцити-ентероцити.(мають видобжені ядра; живуть 7 діб). Є різні модифікації: залозистий(в шлунку,каналі шийки матки), миготливий(у матці та яйцеводах).

7. … одношаровий кубічний епітелій.

Вистиляє збральні трубки нирок, а також дрібні вивідні протоки екзокринних залоз, бронхіоли легень.Стінки цих канальців утворені 1 шаром епітеліоцитів, кубічної форми. Ф-ції епітеліоцитів: фільтрація, всмоктування, секреторна. Цитоплазма клітин-непрозора. Ядра розташовані по центру клітини. У деяких канальцях нирок кубічні епітеліоцити на апікальній поверхні мають мікроворсинки, які утворюють щіткову облямівки.

8. … одношаровий плоский епітелій.

Прикладом одношарового однорядного плоского епітелію є мезотелій та ендотелій.Мезотелій має мезодермальне походження. Вистилає поверхні серозних оболонок. Едотелій вистиляє із снутрішньої сторони стінки серця, кровоносні, та лімфатичні судини. Має вигляд сплющеного шару клітин, що лежать на базальній мембрані.Ендотелій бере участь в обміні речовин та газів між кров'ю та тканинами організму.

9.Будова дношарового багаторядного епітелію на прикладі епітелію дихальних шляхів.

Утворюється одним шаром різних за будовою та формою епітеліоцитів. Ядра цих клітин розташовані на різних рівнях і тому їх відносять до багаторядних епітеліїв. Такий епітелій вистиляє верхні дихальні шляхи, наприклад трахею, ухребетних тварин, у безхребетних-поверхню тіла чи кишечник.До його складу входять 4 типи клітин: війчасті, келихоподібні, низькі та високі вставні епітеліоцити.

10. Як побудований та де зустрічається перехідний епітелій?

Належить до багатошарових епітеліїв. Він зустрічається у вистілці органів сечовидільної системи, тобто там, де відувається значне розтягнення при заповненні їх сечею. Розрізняють три шари: Покривний або поверхневий (утворюється великими клітинами куполоподібної форми, з декількома ядрами); Проміжний(складається з клітин полігональної чи грушоподібнї форми); базальний(складаєься з призматичних клітин)

11.Будова багатошарового незроговілого епітелію на прикладі епітелію рогівки ока.

Вистилає слизову оолонку рота, стравохід, рогівку ока, піхву... Головна ознака-відсутність процесів зроговіння(в складі епітелію відсутній роговий шар). За формою клітин є плоский і куічний шари, Рогівка ока-має плоский поверхневий шар. Багатошаровий незроговілий епітелій складається з 3 шарів: поверхневий шар(складається з плоских клітин); проміжний(складається з шипуватих клітин); базальний(складається з призматичних клітин)

12. Будова багатошарового зроговілогоепітелію на прикладі епідермісу шкіри.

Утворений шарами епітеліоцитів, при цьому тільки нижній шар лежить на базальній мембрані. Епідерміс(багатошаровий зроговілий епітелій) покриває поверхню шкіри. Він складається з 5, різних за своєю структурою шарів: рогового(найвищ)(складається з великої кількості рядів плоских мертвих рогових лусочок, які мають вигляд 14-гранника), блискучого(перехідний шар від живих клітин до рогових лусочок, тут межі клітин майже не помітні), зернистого(2-4 ряди плоских веретеноподібних клітин зі сплющеними ядрами),шипуватого(4-8 рядів великих клітин) та базального(утворений циліндричними або куічними епітел.клітинами).

13.Що таке процес зроговіння? Як він відбувається?

Багатошаровий плоский зроговілий епітелій- епітелій, що утворений шарами епітеліоцитів, при цьому тільки нижній шар клітин лежить на базальній мембрані, тоді як клітини верхніх шарів набувають сплющеної форми й не мають зв'язку з базальною мембраною; вони поступово гинуть і злущуються. Цей процес називається “зроговіння епітелію”. Він полягає у тому, що живі кератиноцити перетворюються на мертві рогові лусочки, що утворюють роговий шар епітелію, який виконує захисну функцію.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1021 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)