АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Хрящова тканина

Прочитайте:
  1. Відкладення солей кальцію в органах і тканинах (звапнення)
  2. Відкладення солей кальцію в органах і тканинах (звапнування)
  3. ГЛАДЕНьКА (НЕПОСМУГОВАНА) МЯЗОВА ТКАНИНА
  4. Епітеліальна тканина
  5. Епітеліальна тканина.
  6. Кісткова тканина
  7. Кісткова тканина
  8. Мязова тканина
  9. М”ЯЗОВА ТКАНИНА
  10. Нервова тканина

1.Загальний план будови хряща.

Хрящ складається з таких компонентів:1)волокнистий хрящ(складається з неоформленої сполучної тканини;2)хондрогенний шар(містить хондробласти;3)зона молодого хряща;4)зона зрілого хряща(знаходиться в центрі хряща). Хрящ не містить кровоносних судин.

2.Будова та функції охрястя.

Охрястя складається зі:1)зовнішнього шару(волокнистого),який містить пучки колагенових волокон,між волокнами розгалужені кровоносні судини й нервові закінчення.2)внутрішнього (клітинного) шару що складається з видовжених хондрогенних клітин. Функція охрястя – живлення тканини.

3.Який хімічний склад міжклітинної речовини хряща?

Міжклітинна речовина хряща містить багато протеогліканів, до складу яких входять білки,гіалуронова кислота. Міжкл.реч. сильно насичена водою (до 70-80%). Наявні колагени кількох типів.

4.Особливості ультраструктурної будови та функції хондробластів.

Хондробласти – молоді клітини. Інтенсивно діляться. Знаходяться у внутрішній зоні охрястя. Вони починають синтезувати й виділяти в міжклітинний простір речовини хрящового матриксу. Має ущільнену форму з розвиненим ендоплазаматичним ретикулом. Цитоплазма клітин безбарвна.

5. Особливості ультраструктурної будови та функції хондроцитів.

Молоді хондроцити сплющені. Зрілі хондроцити мають округлу форму або овальну і більші в розмірі за молоді хондроцити. Ядра неправильної овальної форми. У клітинах добре розвинений гранулярний ендоплазматичний ретикулум та апарат Гольджі, мітохондрій небагато, є секреторні пухирці. Функція – синтез міжклітинної речовини хряща.

6.Ріст хряща.

Ріст хряща відбувається як ізсередини(інтерстиціальний ріст) так і ззовні(апозиційний ріст). Інтерстиціальний ріст - хрящ утворюється з мезенхіми.Мазенхіма формує щільні скупчення. Потім клітини мезенхіми всередині скупчення стають хондрогенними і починають синтезувати компоненти міжклітинної речовини хряща. Ці клітини потім перетворюються в хондроцити. Апозиційний ріст – коли за рахунок розмноження судин охрястя та подальшого утворення молодими хондроцитами міжклітинної речовини відбувається формування шарів новоутвореної хрящової тканини по периферії хряща.

7.Що таке ізогенні групи?Чим зумовлене їхнє утворення?

Ізогенні групи – це скупчення чотирьох клітин хондроцитів в первинній лакуні, що утворюються з двох дочірніх хондроцитів, які теж знаходяться у первинній лакуні.Їхнє утворення зумовлене поділом хондроциту.

8.Які є різновиди хрящової тканини?

Є 3 типи хрящової тканини: еластичний хрящ, гіаліновий та волокнистий.

9.Опишіть морфо функціональні особливості гіалінового хряща.

Гіаліновий хрящ знаходиться у повітроносних шляхах, у місцях приєднання ребер, у між хребцевих дисках,вкриває поверхні суглобів. Шар вкритий охрястям, містить зону молодого та зрілого хряща.

10. Опишіть морфо функціональні особливості еластичного хряща.

Еластичний шар зустрічається у надгортаннику,вушній раковині,євстахієвій трубі у крилах носа.. У міжклітинній речовині еластичного хряща є колагенові й еластичні волокна.

11.Назвіть функціональні особливості волокнистого хряща.

Міститься в ділянках переходу гіалінового хряща у щільну оформлену сполучну тканину сухожилля чи зв’язки.Не містить охрястя.Колагенові волокна йдуть паралельно.Ізогенні групи хондроцитів видовженні.Клітини в ізогенних групах йдуть ланцюжками.

12.Маємо 2 препарати. На одному – еластичний хрящ, на другому – гіаліновий.За якими ознаками їх можна відрізнити?

Галіновий шар буде вкрити охрястям та містити зону молодого та зрілого хряща.У еластичного шару цього не буде.А також у гіаліновому шарі будуть наявні ізогенні групи.

У еластичному шарі будуть наявні колагенові волокна.

13.В чому відмінність волокнистого хряща від гіалінового?

Відмінність полягає в тому волокнистий шар не містить охрястя, а гіаліновий навпаки – вкритий охрястям. Хондроцити у волокнистому шарі сплющені а у гіаліновому овальні або круглі.

14.Фізіологічна регенерація хряща.

Регенерація гіалінового хряща відбувається ефективно лише в ранньому дитинстві.У процесах регенерації хряща та його фізіологічної перебудови важливу роль відіграють клітини охрястя. За рахунок їхнього розмноження хрящова тканина відновлюється.

15.Особливості живлення хряща.

Хрящ живиться за допомогою кровоносних судин, що знаходяться в охрясті.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1239 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)