АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Нервова тканина

Прочитайте:
  1. Автономна (вегетативна) нервова система
  2. Вища нервова діяльність
  3. Відкладення солей кальцію в органах і тканинах (звапнення)
  4. Відкладення солей кальцію в органах і тканинах (звапнування)
  5. Вкажіть який фізіологічний процес організму людини підвищує парасимпатична нервова система
  6. ГЛАДЕНьКА (НЕПОСМУГОВАНА) МЯЗОВА ТКАНИНА
  7. Епітеліальна тканина
  8. Епітеліальна тканина.
  9. Етап. Нервова пластинка.
  10. ЗАГАЛЬНІ ПРИНЦИПИ РЕГУЛЯЦІЇ І САМОРЕГУЛЯЦІЇ ФУНКЦІЙ. НЕРВОВА РЕГУЛЯЦІЯ. РЕФЛЕКТОРНИЙ ПРИНЦИП ДІЯЛЬНОСТІ ЦНС. ФУНКЦІОНАЛЬНА СИСТЕМА ЯК УНІВЕРСАЛЬНИЙ ПРИНЦИП КЕРУВАННЯ.

Це високодиференційована спеціалізована тканина, яка формує ін-тегруючу систему організму — нервову. її структури здатні сприймати подразнення, трансформувати його в нервовий імпульс, швидко переда-вати, зберігати інформацію та синтезувати біологічно активні речовини. Завдяки цьому нервова система регулює взаємозв'язок органів і систем організму та адаптацію його до екологічних умов середовища.

Нервова тканина складається із двоякого роду органічно зв'язаних клітинних елементів: нервових клітин (нейронів, нейроцитів), здатних приходити в стан нервового збудження та проводити нервовий імпульс і нейроглію (від гр. пеигоп -нерв, §1іа — клей), забезпечуючи опорну, трофічну, розмежувальну, секреторну та захисну функції.

Гістогенез нервової тканини. Нервова тканина розвивається із нервової пластинки, яка є потовщенням ектодерми (рис. 69 А, Б, В). Нервова пластинка послідовно диференціюється у нервовий жолобок і нервову трубку яка, замикаючись, відокремлюється від шкірної ек-тодерми. В наступні періоди ембріогенезу із нервової трубки утворю-ється головний та спинний мозок. Частина клітин нервової пластинки залишається поза нервовою трубкою і утворює нервовий гребінь або гангліозну пластинку Клітини гребеня мігрують у латеральному та вентральному напрямках і дають такі похідні, як ядра черепних нервів, нейрони спинальних та симпатичних гангліїв, лемоцити, меланоцити шкіри, клітини АРІШ-системи. Клітини нервової трубки — нейро-епітеліальні або вентрикулярні розміщуються у кілька рядів, їх апі-кальний полюс спрямований у порожнину нервової трубки, а базаль-ний — контактує із субпіальною мембраною. Здатність цих клітин до розмноження зменшується у процесі ембріогенезу і після народження втрачається зовсім. *й ^^-УІ&\Я


12'



В.П. Новак, Ю.П. Бичков, М.Ю. Пилипенко Цитологія, гістологія, ембріологія



 


■0*


Рис. 69. Стадії ембріогенезу нервової трубки зародка:

А — стадія нервової пластинки; Б — стадія нервового жолоба; В — замикання нервової трубки та відокремлення її і гангліозної пластинки від ектодерми; 1-ектодермальний нервовий жолобок; 2-нервові валики; 3-шкіряна ектодер-ма; 4-хорда; 5-мезодерма; 6- гангліозна пластинка; 7- нервова трубка; 8- ме-зенхіма.

Морфологічно подібні нейроепітеліальні, вентрикулярні клітини шляхом диференціації перетворюються у різні типи клітин нервової тканини. Частина із них дає початок нейронам, інша —! гліальним клі-тинам (епендимоцитам, астроцитам, олігодендроцитам).


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 496 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)