АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Скелетна тканина

Прочитайте:
  1. Відкладення солей кальцію в органах і тканинах (звапнення)
  2. Відкладення солей кальцію в органах і тканинах (звапнування)
  3. ГЛАДЕНьКА (НЕПОСМУГОВАНА) МЯЗОВА ТКАНИНА
  4. Епітеліальна тканина
  5. Епітеліальна тканина.
  6. Кісткова тканина
  7. Кісткова тканина
  8. Мязова тканина
  9. М”ЯЗОВА ТКАНИНА
  10. Нервова тканина

Скелетна тканина утворена з хрящової та кісткової тканин.

Хрящова тканина являє собою спеціалізований різновид сполучної тканини, яку відносять до групи тканин з опорною та формоутворюючою функцією. Основні компоненти хрящової тканини — міжклітинний ма-трикс та клітини — хондроцити. До матриксу входять волокна та основна міжклітинна речовина. Залежно від переважання колагенових чи еластич-них волокон і розвитку основної речовини розрізняють гіаліновий, елас-тичний і волокнистий хрящі. Матрикс і хондроцити являють собою єдине ціле в будові та функціональному відношенні — хондроцити продукують матрикс, матрикс забезпечує підтримку фенотипу хондроцитів.

До складу хрящового матриксу входить до 75% тканинної рідини, яка міститься у гелеподібній структурі і є важливим компонентом в пружинно-еластичних властивостях хряща. Склад колагену в матрик-сі хрящової тканини становить від 50% до 70% сухої маси і залежить від різновиду хряща. Колагенові (хондринові) волокна складаються з колагену другого типу, тонкі мають від 10 до 100 нм в діаметрі.

Органічними компонентами основної міжклітинної речовини є білки, ліпіди, сульфатовані глікозаміноглікани. Останні з'єднуються з неколагеновими білками і утворюють протеоглікани. У складі протео-гліканів хряща знаходяться гігантські макромолекулярні комплекси, побудовані з гіалуронової кислоти. До неї нековалентними зв'язками приєднуються поліпептидні ланцюги. 3 серединними амінокислотни-ми залишками поліпептидних ланцюгів зв'язані поліцукридні ланцю-ги сульфатованих глікозаміногліканів хондроітин-, кератан-, дерма-тансульфату, а також молекул олігоцукридів. Молекула протеоглікана нагадує гілочку ялини, ступінь її гідратації впливає на тургор хряща.

Серед клітин хряща розрізняють хондробласти та хондроцити (від гр. попсігоз — хрящ). Перші малодиференційовані клітини, мітотично активні, походять від стовбурових клітин мезенхіми, вони в більшій мірі ніж хондроцити мають цитоплазматичні вирости, в їх цитоплазмі відсутні ліпіди та глікоген. У цитоплазмі розвинені комплекс Гольджі,


Розділ 3


Загальна гістологія


ендоплазматична сітка, РНК, мітохондрії. Ці клітини здатні продуку-вати специфічні для хряща компоненти матриксу. За своєю топографі-єю вони тісно пов'язані з охрястям і зберігають овальну форму.

Хондроцити значно більші від хондробластів, округлої або поліго-нальної форми, займають центральне положення в товщі хряща. Роз-міщені в порожнинах (лакунах) матриксу ізольовано або групами з двох-шести клітин. Останні називаються ізогенними групами у резуль-таті розмноження амітозом однієї клітини. За ультраструктурними та функціональнимїІсар^кт^й^стТжШи ішділяють такі типи хондроцитів. До першого типу відносять малодиференційовані малочисельні клітини первинної хрящової тканини. Вони мають нерівні відростки цитоплазми, велике ядро, слабо розвинуту ендоплазматичну сітку й добре розвине-ний комплекс Гольджі, вільні рибосоми та мітохондрії. Клітини діляться мітозом, беруть участь у фізіологічній регенерації при заміні популяції хондроцитів суглобового хряща. Хондроцити другого типу становлять основну масу хондроцитів діаметром до 20 мкм і'характерні для кожно-го різновиду гіалінового хряща, мають нйзьке ядерно-цитоплазматичне співвідношення, підвищений вміст РНК та гранулярної ендоплазматич-ної сітки й комплексу Гольджі, які забезпечують утворення та виділення протеогліканів й глікозаміногліканів. У хондроцитів третього типу най-нижчий показник ядерно-цитоплазматичного співвідношення, синтез протеогліканів та глікозаміногліканів знижений. Для хсйроцитів друго-го та третього типів характерна відсутність мітозів, вони репродукують-ся шляхом амітозу, утворюють ізогенні групи.

Гістогенез хрящової тканини. Розвиток хряща відбувається за ра-хунок мезенхіми. її клітини інтенсивно розмножуються, збільшуються в розмірі, ущільнюються і перетворюються в острівці передхрящової тканини. В останній відсутня міжклітинна речовина, її опорна функ-ція визначається внутрішньою напругою, зумовленою інтенсивним розмноженням клітин з великим вмістом у них води. Потім ці клітини перетворюються у хондробласти, які здатні продукувати міжклітинну речовину з диф^ЄренціЮванням в ній колагенових волокон. Утворена міжклітинна речовина набуває оксифілїї. Наступний етап характери-зується диференціацією хондробластів, розвитком гранулярної ендо-плазматичної сітки, комплекса Гольджі та мітохондрій.

Створюються умови для збільшення маси хрящового зародка, шля-хом накопичення міжклітинної речовини, розмноженням хондроблас-


В.ТІ. Новак, Ю.П. Бичков, М.Ю. Пшшпенко Цитологія, гістологія, ембріологія

тів, з'являються базофільні ділянки хряща. В міру збагачення міжклі-тинної речовини клітини хрящової тканини ізолюються в окремих ла-кунах (порожнинах) і перетворюються у хондроцити. Подальший ріст хрящової тканини забезпечується поділом хондроцитів та утворенням між дочірніми клітинами міжклітинної речовини. Дочірні клітини, що відокремлені одна від другої тонкими перегородками основної речо-вини, утворюють характерні для зрілого хряща ізогенні групи клітин

(ВІД Гр. І305 — рІВНИЙ, ОДНаКОВИЙ, §ЄПЄ8І5 — ПОХОДЖЄННЯ). На ПІЗНІШИХ

етапах розвитку хряща утворення міжклітинної речовини сповільню-ється, інтенсивність розмноження хондроцитів знижується.


Рис. 54. Хрящова тканина: А-еластичний хрящ; Б-волокнистий хрящ.

Таким чином, вся структура цілком стає обмеженою волокнистою тканиною, що називається волокнистим шаром охрястя.

 

Хрящова тканина (рис. 54), за винятком суглобів оточена сполуч-ною тканиною — охрястям, яке містить нерви та кровоносні судини. Останні забезпечують живлення хрящової тканини та її регенерацію. Розвиток охрястя відбувається в зв'язку з розвитком і ростом хряща. Клітини мезенхіми, які оточують хрящ, що розвивається, залишаються щільно упакованими, із них утворюється порівняно щільна оболонка — охрястя (перихондр). Клітини його внутрішнього шару залишаються малодиференційованими, вони утворюють так званий хондрогенний шар охрястя і здатні проліферувати та диференціюватися в хрящові. Клітини мезенхіми зовнішнього шару диференціюються у фіброблас-ти, які утворюють колаген.


Розділ 3


Загальна гістологія


Ріст хряща відбувається двома шляхами: амітотичним поділом хрящових клітин і утворенням матриксу — інтерстиціальний ріст -зсередини та накладанням нових шарів хрящової тканини, що утво-рюються охрястям — наростання зовні — апозиція. Цим пояснюється, чому у малодиференційованого хряща міжклітинна речовина фарбу-ється по-різному, молодші його частини оксифільні, глибші — базо-фільні.

В залежності від будови міжклітинної речовини хрящову тканину поділяють на: гіалінову, еластичну і волокнисту.

Гіаліновий хрящ. В організмі тварин він найбільш поширений. 3 нього побудований скелет зародка, в дорослих тварин він входить до складу реберних хрящів у місцях їх з'єднання з грудиною та хребця-ми, гортані, повітроносних шляхів легень, покриває поверхню епіфі-зів трубчастих кісток. Своєрідної будови хрящ зовнішнього слухового проходу та слухових труб, в своєму складі вони мають різні види хря-ща: гіалінового, еластичного та волокнистого.

Зовні гіаліновий хрящ покритий охрястям; на межі з хрящовою тканиною і охрястям знаходяться перехідні форми клітин. Ближче до охрястя вони подібні до клітин останнього, тобто мають веретенопо-дібну форму, їх довга вісь спрямована вздовж поверхні хряща. У гли-боких зонах хрящової тканини клітини поступово збільшуються у роз-мірі, округлюються. їх поверхня має мікроворсинки, які добре помітні під електронним мікроскопом. Ядра хондроцитів шагхшодібні, бідні на хроматин. Цитоплазма містить глікоген та воду, остання визначає їх; високий тургор. У зв'язку з тим, що синтетичні та секреторні процеси С в глибоких частинах хряща уповільнюються. Клітини після поділу не розходяться, лежать більш компактно, і утворюються так звані ізоген-ні групи (рис. 55).

Клітини обмежені капсулою із субмікроскопічних колагенових волокон, занурених в аморфну речовину, причому навколо молодих хондроцитів міжклітинна речовина оксифільна. Більш диференційо-вані ізогенні групи хондроцитів, крім оксифільного перицелюлярно-іо шару, мають базофільну зону міжклітинної речовини. Це поясню-ється нерівномірним розподілом хімічних компонентів міжклітинної речовини — білків та глікозаміногліканів. Клітинні територй розді-лені оксифільними або слабобазофільними ділянками — хрящовими (шлками.


В.П. Новак, Ю.П. Бичков, М.Ю. Пилипенко Цитологія, гістологія, ембріологія

=• 3



 


..--


Рис. 55. Гіаліновий хрящ:

1-охрястя; 2-колагенові волокна охрястя; 3-ядра клітин охрястя; 4-міжклі-тинна речовина хряща; 5-6 — хрящові клітини; 7-ізогенні групи; 8-бааофільні зони; 9-клітинні території; 10-інтертериторіальна міжклітинна речовина.

 

Міжклітинна речовина хряща не має судин, її живлення відбуваєть-ся шляхом дифузії.

Еластичний хрящ входить до складу вушної мушлі, рожкоподібних та клиноподібних хрящів гортані. На відміну від гіалінового еластичний хрящ характеризується тим, що в його міжклітинній речовині, крім ко-лагенових фібрил, міститься сітка еластичних волокон, здатних витри-мувати згинання.


Розділ 3 Загальна гістологія

Волокнистий хрящ зустрічається у міжхребцевих дисках, круглій зв'язці стегна, а також у місцях прикріплення сухожилків до кісток. Міжклітинна речовина його утворена пучками колагенових волокон, між якими розміщені хондроцити. Волокнистий хрящ здатний витри-мувати значні механічні навантаження. Його клітини округлі з світлою цитоплазмою.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 561 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)