АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Сполучна тканина зі спеціальними властивостями

Прочитайте:
  1. Відкладення солей кальцію в органах і тканинах (звапнення)
  2. Відкладення солей кальцію в органах і тканинах (звапнування)
  3. ГЛАДЕНьКА (НЕПОСМУГОВАНА) МЯЗОВА ТКАНИНА
  4. Епітеліальна тканина
  5. Епітеліальна тканина.
  6. Кісткова тканина
  7. Кісткова тканина
  8. Мязова тканина
  9. М”ЯЗОВА ТКАНИНА
  10. Нервова тканина

До неї входять: жирова, ретикулярна та слизова тканини.

Жирова тпканина утворена адіпоцитами та пухкою сполучною тка-ниною. Групи адіпоцитів утворюють частки. Значні нагромадження часток жиру називають жировою тканиною. Між жировими частками знаходяться прошарки пухкої сполучної тканини, у яких проходять кро-воносні судині і нервові волокна. Поміж жировими клітинами в частках містяться окремі фіброцити, лімфоцити, тканинні базофіли, аргиро-фільні волокна, кровоносні капіляри. Жирова тканина в організмі тва-рини може становити до 30% від живої маси. її кількість тісно пов'язана з годівлею, нагулом, станом ендокринної системи тощо. У ссавців існує біла та бура жирова тканина. Біла жирова тканина міститься у жирових депо — підшкірній жировій тканині та у брижі, що особливо характер-но для свиней; у деяких порід овець — біля кореня хвоста (курдюк), у прошарках сполучної тканини між м'язовими пучками тощо. Це висо-кокалорійна речовина, при окисленні якої звільняється велика кількість енергії, а також вода. Жирова тканина виконує амортизаційну функцію, зберігає тепло тощо. Структурною одиницею білої жирової тканини є кулясті клітини, які досягають 120 мкм.

Бура жирова тканина побудована із дрібних клітин, щільно розмі-щених між собою і оточених капілярами та нервовими волокнами. Бура жирова тканина в значній кількості міститься у тілі гризунів і тварин, що впадають в зимову сплячку Для її клітин характерне центральне розміщення ядра та дрібних жирових крапель, їх злиття в більш ве-лику краплю не відбувається. У проміжках між жировими краплями знаходяться численні мітохондрії, а також інші органели. Бурий колір жирових клітин утворюється за рахунок цитохромів мітохондрії. При зниженні температури зовнішнього середовища активність окислю-вальних процесів у бурій жировій тканині підвищується. При цьому виділяється теплова енергія, яка зігріває кров у капілярах. Бура жиро-ва тканина є важливою для регулювання температури у новонародже-них і зігріванні тварин після пробудження від зимової сплячки.

Ретикулярна тканина утворює строму кровотворних органів, в яких вона добре розвинена. В комплексі з макрофагами забезпечує


РозділЗ


Загальна гістологія


специфічне мікрооточення для проліферації, диференціації та міграції клітинних елементів.

Ретикулярна тканина також входить до складу слизових оболонок, в меншій мірі — печінки. Вона утворена із ретикулярних клітин зірчастої форми і волокон, які формують сітку (від лат. геїісиішп -сітка). В комір-ках сітки міститься тканинна рідина, лімфоцити, макрофаги, плазмоци-ти та інші клітини. За походженням вона є похідним мезенхіми. Ядро ретикулярних клітин округле, характеризується помірним вмістом хроматину; цитоплазма містить малочисельні мітохондрії та комплекс Гольджі на різних рівнях розвитку, інші органели. Ретикулінові волокна знаходяться у глибоких інвагінаціях плазмолеми ретикулярних клітин.

Слизова сполучна тканина спостерігається лише в пупковому ка-натику плода. Клітинні елементи представлені тут у вигляді мукоци-тів - клітин типу фібробластів. Головна особливість цієї тканини - це відсутність волокнистих структур.

Основна міжклітинна речовина містить високомолекулярні біопо-лімери, які заоезпечують тургор (пружнгсть) тканин пух^вттуканати- и ка і попереджають можливість перетискання кровоносних судин, що живлять зародок.

Ретикулярна тканина утворює строму кровотворних органів, в яких вона добре розвинена. В комплексі з макрофагами забезпечує специфічне мікрооточення для проліферації, диференціації та міграції клітинних елементів.

Ретикулярна тканина також входить до сжладу слизових оболонок, в меншій мірі — печінки. Вона утворена із ррпкулярних клітин зірчастоі/ форми і волокон, які формуюхь сітку (від/лат. гегдсиіит -сітка). В комір-тч А ках сітки міститься тканинна рушна, лшфоцити, макрофаги, плазмоци- у ти та інші клітини. За походженшїмувона є похідним мезенхіми. Ядро (0 ретикулярних клітин округле, характеризується помірним вмістом У хроматину; цитоплазма містить малочиьіетіні мітохондрії та комплекс П Гольджі на різних рівнях розвитку, інші оргшїели. Ретикулінові волокна Г^ знаходяться у глибоких інвагінаціях плазмолеми^етикулярних клітин. /


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 460 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)