АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Щільна волокниста сполучна тканина

Прочитайте:
  1. Відкладення солей кальцію в органах і тканинах (звапнення)
  2. Відкладення солей кальцію в органах і тканинах (звапнування)
  3. ГЛАДЕНьКА (НЕПОСМУГОВАНА) МЯЗОВА ТКАНИНА
  4. Епітеліальна тканина
  5. Епітеліальна тканина.
  6. Кісткова тканина
  7. Кісткова тканина
  8. Мязова тканина
  9. М”ЯЗОВА ТКАНИНА
  10. Нервова тканина

Відмінною особливістю цієї тканини є переважний розвиток між-клітинної речовини, головним чином колагенових волокон, дуже міц-них і майже нездатних до розтягування. У складі сухожилля ці волок-


ю*



В.П. Новак, Ю.П. Бичков, М.Ю. Пилипенко Цитологія, гістологія, ембріологія

на витримують навантаження до 6 кг на 1 мм2 площі розрізу. Виходячи з цього, утвореним таким колагеном структурам характерна значна міцність на розрив. Щільна волокниста сполучна тканина залежно від способу орієнтації колагенових волокон у просторі поділяється на сформовану і несформовану. В першому випадку всі колагенові волок-на розміщені в одній площині і мають один напрямок.

Сформована щільна волокниста сполучна тканина утворює сухо-жилля, фіброзні мембрани, зв'язки (рис. 52), за допомогою яких м'язи з'єднуються з кістками, де тяга прикладається в одному напрямку. Між окремими пучками колагенових волокон, що складаються з численних фі-брил, розміщені високодиференційовані клітини — фіброцити, що забез-печують фізіологічну регенерацію цієї тканини. Пучок колагенових воло-кон, оточений шаром фіброцитів, називають сухожильним пучком першого порядку. На його повздовжньому розрізі фіброцити розміщені у вигляді ланцюжка. Кілька сухожильних пучків першого порядку в сукупності утворюють сухожильні пучки другого порядку. Вони розмежовуються між собою прошарками пухкої сполучної тканини, що має назву ендотенонію. Пучки другого порядку, в свою чергу, об'єднуючись утворюють сухожильні пучки третього і, навіть, четвертого порядків. Вони оточені пухкою спо-лучною тканиною, яку називають перитеноніем. Пухка сполучна тканина, що утворює ендотеноній та перитеноній, містить основну міжклітинну ре-човину, фібробласти, макрофаги, судинно-нервові пучки.

Рис. 52. Щільна сформована сполучна тканина сухожилля на поздовжньому зрізі:

1-ядра фіброцитів; 2-ендотеноній; 3-сухожильні пучки другого порядку.

В несформованій щільній сполучній тканині колагенові волокна лежать у різних напрямках. Вона входить до складу сітчастого шару


Розділ 3


Загальна гістологія


шкіри, апоневрозів, капсул лімфовузлів, селезінки та інших органів, колагенові пучки ідуть в різних напрямках, що забезпечує їх міцність при різноманітних напрямках дії механічних факторів. Поряд з пучка-ми колагенових волокон несформована щільна волокниста сполучна тканина вміщує прошарки пухкої сполучної тканини (рис. 53).


щ ■■

Рис. 53. Щільна сформована сполучна тканина сухожилля теляти на поперечному розрізі:

1-пучки першого порядку; 2-фіброцити; 3-ядро фіброцита; 4-відростки ядра; 5-прошарки пухкої сполучної тканин між пучками другого порядку; 6-про-шарки пухкої сполучної тканини.

Щільна сформована сполучна еластична тканина входить до скла-ду потиличної (надостистої) зв'язки, що добре розвинена у коней та великої рогатої худоби. Складається вона з сітки еластичних волокон, які поздовжньо витягнуті в одному напрямку; мають у нативному ви-гляді жовтий колір, розгалужуються і анастомозуючись між собою, зу-мовлюють значну еластичність.

На відміну від щільної колагенової волокнистої сполучної тканини вона не утворює пучків різних порядків, оскільки пухка сполучна тканина не роз-поділяється у ній по всій еластичній сітці. В щілиноподібних просторах між еластичними волокнами знаходяться фіброцити та тонкі колагенові фібри-ли, що переплітаються між собою. Місцями у широких прошарках пухкої сполучної тканини знаходяться судини мікроциркуляторного русла.


В.П. Новак, Ю.П. Бичков, М.Ю. Пилипенко Цитологія, гістологія, ембріологія

Щільна несформована еластична тканина у вигляді циркуляр-но розміщених пластинчатих мембран і еластичних сіток входить до складу середньої оболонки судин еластичного типу — аорти і легеневої артерії, а також в сітчастому шарі шкірі, окісті та охрясті.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 584 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)