АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ГЛАДЕНьКА (НЕПОСМУГОВАНА) МЯЗОВА ТКАНИНА

Прочитайте:
  1. Відкладення солей кальцію в органах і тканинах (звапнення)
  2. Відкладення солей кальцію в органах і тканинах (звапнування)
  3. Епітеліальна тканина
  4. Епітеліальна тканина.
  5. Кісткова тканина
  6. Кісткова тканина
  7. Мязова тканина
  8. М”ЯЗОВА ТКАНИНА
  9. Нервова тканина

Ця тканина входить до складу стінок трубкоподібних органів, а також середніх і великих кровоносних судин, капсул селезінки та лім-фатичних вузлів, шкіри. Походить ця тканина із мезенхіми, тобто має спільне походження із тканинами внутрішнього середовища. Функцію її контролює вегетативна нервова системи, скорочення повільне, але досягає великої сили.

Структурною одиницею є гладенький міоцит — веретеноподібна клітина довжиною від 10 до 500 мкм, діаметром до 15 мкм. У матці, ендокарді, аорті, сечовому міхурі трапляються міоцити з відростками. ядра міоцитів паличкоподібні, лежать у центральній широкій части-ні клітин, містять невелику кількість гетерохроматину, добре помітні одне або два ядерця. Цитоцентр знаходиться біля однієї з поверхонь ядра. Органели загального значення: мітохондрії біля полюсів палич-коподібного ядра, комплекс Гольджі та ендоплазматична сітка і вільні рибосоми. В цитоплазмі міоцитів містяться гранули глікогену — енер-гетичного резерву клітини.

Скорочувальним апаратом міоцита є міофіламенти, які розміщу-ються на периферії клітини і мають поздовжню орієнтацію. Новими цитологічними методами виявлено три різновиди міофіламентів: ак-тинові (тонкі), міозинові (товсті) та середні. Всі вони складаються з скорочувальних білків. Актинових філаментів міститься більше, до їх складу, крім білка актину, входять — тропоміозин, кальдесмон та каль-понін. Вони, крім поздовжнього напрямку, йдуть під кутом до осі кліти-ни, утворюючи об'ємну сітку.


11*



В.П. Новак, Ю.П. Бичков, М.Ю. Пилипенко Цитологія, ггстологгя, ембргологгя


 

'6 4

Рис. 60. Гістоструктура гладенької м'язової тканини:

А — гладенькі міоцити; Б — поздовжній і В — поперечний розрізи: 1-ядро мі-оцита; 2-ядра фібробласта; 3-пухка сполучна тканина; 4-фібробласти перимі-зія; 5-капіляри; 6-артерія.

Фіксуються актннові міофіламенти до цитолеми або один до одно-го за допомогою електронно-щільних тілець, що складаються із білка а-актину. Завдяки міжмолекулярним взаємодіям з міозином актинові міофіламенти пересуваються назустріч одна одній, тяга передається на цитолему і клітина скорочується. У механізмі скорочення гладеньких міоцитів велику роль відіграє процес фосфорилювання міозину який залежить від концентрації іонів кальцію. В свою чергу, регуляція кон-центрації цих іонів відбувається за допомогою спеціального білка, що


РозділЗ


Загальна гістологія


зв язує кальціи — кальмодулш, якии у комплексі з кальцієм активізує фермент, що фосфорилює міозин. У фосфорильованому стані міозин здатний взаємодіяти з актином.

Плазмолема міоцита формує численні впинання у цитоплазму, які нагадують піноцитозні пухирці, що з'єднуються із саркоплазматичним ретикулумом. Є припущення, що ці пухирці беруть участь в проведен-ні нервових імпульсів до скорочувального апарату міоцита, забезпечу-ючи цим скорочення.

Кожний міоцит оточений їонкою базальною мембраною, до якої прикріплюються колагенові фібрили. У базальній мембрані є отвори, в ділянці яких м'язові клітини з'єднуються одна з одною за допомогою щілинних контактів (нексусів). Навколо м'язових клітин ретикуляр-ні, еластичні й тонкі колагенові волокна утворюють сітку — ендомізій, який поєднує сусідні міоцити. М'язові групи з 10-15 міоцитів у свою чергу об'єднуються у м'язові пласти, між якими розміщується пухка сполучна тканина з кровоносними судинами та нервами (рис. 61).

 


Рис. 61. Схема будови пласта гладенької м'язової тканини:

1-веретеноподібні гладенькі міоцити; 2-ядро міоцита; 3-пучки міофіламентів; 4-сарколема; 5-ендомізій; 6-нерв; 7-гемокапіляр.



В.П. Новак, Ю.П. Бичков, М.Ю. Пилипенко Цитологія, гістологія, ембріологія

М'язовий пласт забезпечує контакт міоцита з кількома сусідніми, що сприяє швидкому поширенню нервового імпульсу, причому одно-часно скорочується ціла група м'язових клітин.

Скорочується гладенька м'язова тканина ритмічно, повільно, але здатна тривалий час знаходитись у стані скорочення, не втомлюючись при цьому. Повільне скорочення її зумовлене повільним циклом вза-ємодії актину із міозином.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 764 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)