АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Біоелектричні явища як основа нервових процесів

Прочитайте:
  1. C. Необоснованная выдача информации, если она не была подвергнута гласности.
  2. V. Орієнтовна основа дії
  3. V. Орієнтовна основа дії
  4. V. Орієнтовна основа дії
  5. V. Орієнтовна основа дії
  6. V. Орієнтовна основа дії
  7. V2: Тема 7.1 Обзор строения головного мозга. Основание головного мозга. Выход черепных нервов (ЧН). Стадии развития. Продолговатый мозг, мост.
  8. VI. Обоснование предварительного диагноза, дифференциальный диагноз
  9. VI. ОРІЄНТОВНА ОСНОВА ДІЇ
  10. VI. ОРІЄНТОВНА ОСНОВА ДІЇ.

Закономірності рості і розвитку організму дитини. Генетична і соціальна програма онтогенезу. Спадкові захворювання.

Онтогенез-процес індивідуального розвитку,розпочинається з утв.зиготи(заплідненої яйцеклітини) до самої смерті. він відбув. За 2 програмами:1)генетична-спадковість людини,2)соціальна-умови життя навчання і вихованняВ процесі онтогенезу відбув.ріст-кількісні зміни-розвиток-якісні зміни-формотворення-зміна пропорцій тіла. Для росту й розвитку властиві такі закономірності:гетерохронність-неоднакова швидкість у різні вікові періоди, індивідуальність-кожний організм має власні особливості темпів росту й розвитку й формотворення проте існують середні статистичні показники, залеж.від.стат.особливостей-періодонтогенезу різний для ч.і ж., безперервність, знаяний вплив ендокринної системи.Прикладом спадкових захворювань можуть бути:сСиндром Дауна-трисомія 21-ї хромосоми, Синдром Едварса-трисомія 18-ї хромосоми,численні вади внутрішніх органів, доживають до 1 р.Синдром Патау-трисомія 13-ї хромосоми. Спадкові хвороби можуть вражати всі органи і їх системи, викликати морфологічні порушення(вовча паща,заяча губа, шестипалість),фізіологічні(не згортання крові-гемофілія), біохімічні(відсутність певних ферментів)

Біоелектричні явища як основа нервових процесів

Походження і розповсюдження біоелектричних явищ пояснюється на основі мембранно-іонної теорії. Вона ґрунтується на особливостях будови клітинної мембрани, що має вибіркову проникність для різних іонів і інших реч. Мембрана пронизана каналами,через які вони проводять іони і реч. Для великих аніонів-проникність висока, а для катіонів- значно менша. Проникливість залежить від функціонального стану клітини. Концентрація іонів у клітині і у міжклітинній речовині неоднакова. Аніони погано проходять через мембрану, ств.негативний заряд. Різницю потенціалів назв.мембранний потенціал(МП). Його значення у живій клітині постійно підтримується на певному рівні.(МП=-90мВ).якщо на клітину подіяв подразник, то проникливість мембрани миттєво змінюється. Зовнішня поверхня мембрани втрачає негативний заряд і набуває позитивного. Внутрішня поверхня теж де поляризується-набув.нег.заряду. це стан-стан збудження, триває дуже короткий час. Різниця потенціалі в у стані збудження-це потенціал дії(ПД=+30мВ). Щоб повернути клітини у стан спокою відбув.концентрація іонів натрію і калію, на зовн.і внутр.. поверхнях мембрани. Підтримання відповідної концентрації іонів у стані спокою і повернення з стану збудження у стан спокою забезпеч.наявн.складного біохімічного процесу»натрій-калієвий насос». Тіла нейронів на 38% вкриті синапсами, яких 1200-1800 на кожному нейроні. Синапси - це властивість нервової системи – здатність до проведення збудження між нейронами завдяки елементів, що їх зв’язують. Механізм передачі збудження через синапси – біохімічний. Пересинаптична мембрана при збуджені виділяє особливу речовину – медіатор, яка проходить у синаптичну щіль і спричиняє деполяризацію постсинаптичної мембрани. Властивості синапсів: - однобічність проведення збудження. Збудження проводиться тільки у напрямку від пресинаптичної мембрани. Зворотнє проведення неможливе через відсутність медіатора; - Затримка проведення збудження. Збудження проводиться з незначним запізненням, що викликано хімічним механізмом проведення збудження; - Швидка втомлюваність. Це пояснюється вичерпанням медіатора і потребою у певному часі його синтезу; - Висока чутливість до певних хімічних речовин. Хімічна природа медіаторів неоднакова.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 560 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)