АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Морфо-функціональна характеристика скелетних мязів.

Прочитайте:
  1. I. ОБЩАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА ЭРАКОНДА
  2. V. Характеристика розвитку фізіології як науки, відкриття. Роль окремих вчених у розвитку світової фізіології. Українська фізіологічна школа.
  3. Анатомічна характеристика будови ліктьового суглобу та рухів у ньому.
  4. Анатомічна характеристика будови плечового суглобу та рухів в ньому.
  5. Анатомо-фізіологічна характеристика нейрона, аксона, дендрита.
  6. Анатомо-фізіологічна характеристика щитовидної та паращиттовидної залоз; наслідки при відхиленнях функцій.
  7. Антибиотики группы тетрациклина. Общая характеристика. Действие и применение. Побочные эффекты.
  8. Антидотная терапия, характеристика современных антидотов. Симптоматическая терапия.
  9. Антимутагены и их характеристика.
  10. Антисептические и дезинфицирующие средства. Классификация. Общая характеристика препаратов. Особенности применения. Отравления антисептиками и первая помощь.

Мязова тканина:1)гладенька-стінки внутрішніх органів,2)посмугована-скелетна і серцева.

Відмінності:-швидкість скорочень, тривалість скорочень, керованість волею.

Види мязів: - за формою(короткі, кругові сфінктери, широкі, довгі),-за ф-ями(згинаючі,розгинаючі),- за дією(антагоністи, синергісти).

Властивості мязів:1)збудливість,2.провідність,3.скорочення(статичне-анаеробне,динамічне-анаеробне).

Функціональні показними мязів:1)сила-число м’язових волокон,площа опори,2)швидкість скорочення(співвідношення між білими і червоними волокнами)3)витривалість-тренованість.

Причини втоми:1)вичерпання енергетичних ресурсів(глюкози,АТФ),2)накопичення продуктів окислення(молочна кислота, СО2),3)втома в синапсах.

 

 

9. Зорова сенсорна система. Механізм фото рецепції. Порушення функціональних характеристик ока, їх профілактика. Гігієнічні вимоги щодо освітлення робочого місця. Зорова сенсорна система дає людині понад 85% інформації про зовнішній світ. Складається: периферичного(око, а саме його рецепторний апарат – палички і колбочки сітківки); провідникового(чутливий зоровий нерв, зоровий тракт, що міститься в головному мозку, таламус) і центрального(потиличні ділянки кори великих півкуль головного мозку). Око людини розташовано в заглибині черепа – очній ямці та складається з очного яблука і допоміжного апарату. Допоміжний апарат ока – це система його захисту і руху, до якої входять брови, верхня і нижня повіки з віями, слізні залози, рухомі м’язи. Очне яблуко ззаду оточене жировою клітковиною, яка відіграє роль м’якої еластичної подушки. Око, або очне яблуко має кулясту форму. У новонародженого форма очного яблука більш куляста, що надає у 80-90% випадків далекозору рефракцію. У дорослої людини очний діаметр 24 мм, маса 7-8 г, у новонародженого діаметр близько 16 мм. Зовнішня оболонка – білкова оболонка, або склера – непрозора міцна сполучна тканина білого кольору, товщиною 1 мм, яка забезпечує оку певну форму та захист. Склера у дітей тонше, більш еластична та має підвищену розтяжність. Спереду склера переходить у прозору частину – рогівку, яка захищає від пошкодження внутрішні частини ока та пропускає світло. Рогівка не містить кровоносних судин, живиться за рахунок міжклітинної рідини. Під склерою міститься середня оболонка – судинна(товщина її 0,2-0,4 мм), в якій велика кількість кровоносних судин. Її функція пов’язана із живленням інших оболонок та утворів ока. Внутрішня оболонка ока(сітчаста) – сітківка, товщина якої 0,1-0,2 мм, усередині прилягає до судинної оболонки. У сітківки розрізняють дві частини: задню зорову та передню війкову і райдужну. Передня частина сітківки(сліпа) прилягає до війкового тіла і райдужки, не має світлочутливих клітин. В задній зоровій частині знаходяться світлочутливі клітини – фоторецептори. Порушення зору. Існують два основних види аномалії рефракції: далекозора та близькозора. Далекозорість – це рефракція, під час якої паралельні промені від далеких предметів перетинаються за сітківкою. На сітківці виходить розлите зображення предмету. Під час далекозорості призначають окуляри з двоопуклими збиральними лінзами, які дозволяють сходитися променям.

11.Загальний план будови НС. Ф-ії НС НС поділяється на Центральну Нс та Переферичну НС. До ЦНС відноситься головний мозок і спинний.До ПНС відноситься Соматична (нерви до мязів і органів чуття, відносяться черепно-мозкові нерви 12 пар та спинномозкові 31 пара) та Перефирична (відносяться симпатична та парасимпатична нс). Ф-ії НС: 1)здійснює зв'язок організму з навк.серед. 2)регулювання діяльності органів і систем органів- регуляторна 3) забезпечення координації діяльності між органами і системами органів 4) абстрактне мислення Захворювання НС: Радикуліт —захворювання периферичної нервової системи, Параліч — повна або часткова втрата здібності до довільних рухів із-за порушення іннервації м'язів.Остеохондроз — дегенеративні пошкодження міжхребетного хряща. Розрізняють остеохондрози шийного, грудного, поперекового відділів хребта.

Запаморочення, Головний біль,Епілепсія — хронічна психічна хвороба, що виявляється регулярними нападами і змінами особистості та інші.

12. Будова і ф-ії спинного мозку. Спинномозкові рефлекси. Будова рефлекторної дуги.

Спинний мозок - це частина ЦНС розміщена в каналі хребта, має вигляд тяжа, довжина якого у дорослої людини ~45 см. Спинний мозок оточений 3 оболонками:твердою, павутинною, м’якою. В середині спинного мозку розрізняють сіру речовину утв.тілами нейронів- без мієліновими аксонами. Сіра реч. Спинного мозку утв.з кожної сторони по 2 виступи: короткі і широкі виступи, що ідуть до передньої поверхні мозку назв.передніми рогами, а в напрямку до задньої поверхні витягуються вужчі задні роги. У сірій речовині передніх рогів містяться тіла рухливих нейронів, відростки яких утв. Передній корінець. Зовнішня частина спинного мозку- біла речовина утв.трактами аксонів, укритих мієліном, які здійснюють двохсторонні зв’язки між головним і спинним мозком. У центрі спинного мозку проходить вузький спинномозковий канал заповнений спинномозковою реч. Від спинного мозку відходять спинномозкові нерви. Передні корінці спинномозкового нерва скл. з аксонів рухових клітин. Задні корінці спинномозкового нерва товщі за передні в кожному з них є спинномозковий вузол. У цих вузлах лежать чутливі нейрони з двома відростками. Із спинномозкових нервів, що відходять від кількох суміжних формуються нервові сплетіння. Ф-ії: 1)рефлекторна- у сірій реч.містяться центри рухових рефлексів 2)провідна-по стовпах білої реч. Проводиться збудження у висхідному і нисхідному напрямках. Рефлекторна дуга- час по якому іде збудження під час рефлексу. Вона скл. з 5 ланок:1-рецепторна,2-аферентний нейрон, 3- ділянки спинного мозку, 4-еферентний нейрон, 5 – робочий орган, тобто орган що реагує на подразнення.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 980 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)