АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Анатомічна характеристика будови плечового суглобу та рухів в ньому.

Прочитайте:
  1. I. ОБЩАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА ЭРАКОНДА
  2. V. Характеристика розвитку фізіології як науки, відкриття. Роль окремих вчених у розвитку світової фізіології. Українська фізіологічна школа.
  3. Анатомічна будова ВНС.
  4. Анатомічна будова кореня.
  5. Анатомічна будова листка дводольних рослин.
  6. Анатомічна будова листка хвойних рослин.
  7. Анатомічна будова листка.
  8. Анатомічна будова мозочка.
  9. Анатомічна будова стебла дерев’янистих рослин.
  10. Анатомічна будова стебла трав’янистих одно та дводольних рослин.

Плечовий суглоб пов'язує плечову кістку, а через її посередництво всю вільну верхню кінцівку з поясом верхньої кінцівки, зокрема з лопаткою. Головка плечової кістки, бере участь в утворенні суглоба, має форму кулі. Сочленяющаяся з нею суглобова западина лопатки являє плоску ямку. По колу западини знаходиться хрящова суглобова губа, яка збільшує обсяг западини без зменшення рухливості, а також пом'якшує поштовхи і струси при русі головки.

Суглобова капсула плечового суглоба прикріплюється на лопатці до кістковому краю суглобової западини і, охопивши плечову головку, закінчується на анатомічної шийки. В якості допоміжної зв'язки плечового суглоба існує кілька більш щільний пучок волокон, що йде від основи клювовидного відростка і вплітаються в капсулу суглоба. Загалом же плечовий суглоб не має справжніх зв'язок і зміцнюється м'язами пояса верхньої кінцівки. Ця обставина, з одного боку, є позитивним, тому що сприяє великим рухам плечового суглоба, необхідним для функції руки як органу праці. З іншого боку, слабка фіксація в плечовому суглобі є негативним моментом, будучи причиною частих вивихів його.

Синовіальна оболонка, що вистилає зсередини капсулу суглоба, дає два позасуглобових випинання. Перше з них, оточує сухожилля довгої головки двоголового м'яза, що лежить в; інше випинання, розташоване під верхнім відділом.

Представляючи типове багатовісне кулясте зчленування, плечовий суглоб відрізняється великою рухливістю. Рухи відбуваються навколо трьох головних осей: фронтальної, сагітальної та вертикальної. Існують також кругові рухи (ціркумдукція). При русі навколо фронтальної осі рука виробляє згинання і розгинання. Навколо сагиттальной осі відбуваються відведення і приведення. Навколо вертикальної осі відбувається обертання кінцівки назовні (супінація) і всередину (пронація). Згинання руки і відведення її можливі, як було зазначено вище, тільки до рівня плечей, так як подальший рух гальмується натягом суглобової капсули і упором верхнього кінця плечової кістки в звід, утворений акроміону лопатки. Якщо рух руки триває вище горизонталі, то тоді цей рух відбувається вже не в плечовому суглобі, а вся кінцівкарухається разом з поясом верхньої кінцівки, причому лопатка робить поворот зі зміщенням нижнього кута кпереди і в латеральну сторону.

Людська рука володіє найбільшою свободою руху. Звільнення руки було вирішальним кроком в процесі еволюції людини. Тому плечове зчленування стало найбільш вільним суглобом людського тіла. В результаті ми можемо дістати рукою до будь-якої точки нашого тіла і маніпулювати кистями рук у всіх напрямках, що важливо при трудових процесах.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 894 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)