АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Плечовий суглоб. Особливості будови. М’язи які діють на плечовий суглоб.

Прочитайте:
  1. А. Білі м’язи
  2. АНАТОМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ІЛЕОЦЕКАЛЬНОГО КУТА ТА АПЕНДИКСА.
  3. Анатомо-фізіологічні особливості дихальних шляхів.
  4. Анатомо-фізіологічні особливості ендокринної системи у дітей раннього віку. Медсестринське обстеження даної системи.
  5. Анатомо-фізіологічні особливості кісткової системи у дітей.
  6. Анатомо-фізіологічні особливості кровi та системи кровотворення.
  7. Анатомо-фізіологічні особливості органів травлення у дітей.
  8. Анатомо-фізіологічні особливості тонкої кишки
  9. Анатомо-фізіологічні особливості.
  10. Анатомо-функціональні особливості дихальної системи

Плечовий суглоб пов'язує плечову кістку, а через її посередництво всю вільну верхню кінцівку з поясом верхньої кінцівки, зокрема з лопаткою. Головка плечової кістки, бере участь в утворенні суглоба, має форму кулі. З’єднуча з нею суглобова западина лопатки являє плоску ямку. По колу западини знаходиться хрящова суглобова губа, яка збільшує обсяг западини без зменшення рухливості, а також пом'якшує поштовхи і струси при русі головки.

Суглобова капсула плечового суглоба прикріплюється на лопатці до кістковому краю суглобової западини і, охопивши плечову головку, закінчується на анатомічної шийки. В якості допоміжної зв'язки плечового суглоба існує кілька більш щільний пучок волокон, що йде від основи клювовидного відростка і вплітаються в капсулу суглоба. Загалом же плечовий суглоб не має справжніх зв'язок і зміцнюється м'язами пояса верхньої кінцівки. Ця обставина, з одного боку, є позитивним, тому що сприяє великим рухам плечового суглоба, необхідним для функції руки як органу праці. З іншого боку, слабка фіксація в плечовому суглобі є негативним моментом, будучи причиною частих вивихів його.

Синовіальна оболонка, що вистилає зсередини капсулу суглоба, дає два позасуглобових випинання. Перше зних, оточує сухожилля довгої головки двоголового м'яза; інше випинання, розташоване під верхнім відділом.

Плечовий суглоб відрізняється великою рухливістю. Рухи відбуваються навколо трьох головних осей: фронтальної, сагітальної та вертикальної. Існують також кругові рухи. При русі навколо фронтальної осі рука виробляє згинання і розгинання. Навколо сагиттальної осі відбуваються відведення і приведення. Навколо вертикальної осі відбувається обертання кінцівки назовні (супінація) і всередину (пронація). Згинання руки і відведення її можливі, як було зазначено вище, тільки до рівня плечей, так як подальший рух гальмується натягом суглобової капсули і упором верхнього кінця плечової кістки в звід, утворений акроміону лопатки. Якщо рух руки триває вище горизонталі, то тоді цей рух відбувається вже не в плечовому суглобі, а вся кінцівка рухається разом з поясом верхньої кінцівки, причому лопатка робить поворот зі зміщенням нижнього кута вперед і в латеральну сторону.

Людська рука володіє найбільшою свободою руху. Звільнення руки було вирішальним кроком в процесі еволюції людини. Тому плечове зчленування стало найбільш вільним суглобом людського тіла. В результаті ми можемо дістати рукою до будь-якої точки нашого тіла і маніпулювати кистями рук у всіх напрямках, що важливо при трудових процесах. Назадній рентгенограмі плечового суглоба видно, що має форму двоопуклої лінзи з двома контурами: медіальний, і латеральним.

Великий грудний м'яз масивна, веерообразная, займає значну частину передньої стінки грудної клітки. Відповідно до місць її початку в ній розрізняються ключична частина починається від медіальної половини ключиці; грудинореберна частина бере початок від передньої поверхні грудини і хрящів верхніх шести ребер; черевна частина (слабко виражена), починається від передньої стінки піхви прямого м'яза живота. Пучки частин великого грудного м'яза, помітно конвергіруя, проходять у латеральному напрямку й прикріплюються до гребеня великого горбка плечової кістки. Великий грудний м'яз відділяється від дельтоподібного м'яза добре вираженої дельтоподібного-грудної борозною, яка догори і медіально переходить у підключичну ямку. Розташовуючись поверхово, цей м'яз разом з малої грудної м'язом утворює передню стінку пахвової порожнини і обмежує нижнім краєм пахвову ямку. М'яз підняту руку опускає і призводить до тулуба, одночасно повертаючи її всередину. Якщо рука укріплена в піднятому догори положенні, піднімає ребра і грудину (допоміжна дихальна м'яз), сприяючи розширенню грудної клітки.

Малий грудний м'яз плоска, трикутної форми, розташовується безпосередньо позаду великого грудного м'яза. Починається від 2-5 ребер, поблизу їхніх передніх кінців. Прямуючи догори й латерально, прикріплюється коротким сухожиллям до клювовидному відростка лопатки. М'яз нахиляє лопатку вперед; при укріпленому плечовому поясі піднімає ребра, сприяючи розширенню грудної клітки.

Підключичний м'яз невеликих розмірів, займає щельовідні проміжок між 1 ребром і ключицею. Починається від хряща 1 ребра, проходить в латеральному напрямку і прикріплюється до нижньої поверхні акроміального кінця ключиці. М'яз відтягує ключицю вниз і вперед, сприяючи зміцненню грудино-ключичного суглоба.

Передній зубчастий м'яз широка, чотирикутна, прилягає до грудної клітки збоку, утворює медіальну стінку пахвової порожнини. Починається великими зубцями від верхніх восьми - дев'яти ребер і прикріплюється до медіального краю і нижньому кутку лопатки. Верхні і середні пучки її лежать горизонтально, нижні орієнтовані косо і проходять спереду назад і знизу вгору. Нижні 4-5 зубців передньої зубчастої м'язи там, де вони починаються, заходять між зубцями зовнішнього косого м'яза живота. М'яз переміщує лопатку, особливо нижній її кут, вперед і латерально; нижні пучки сприяють обертанню лопатки навколо сагітальної осі, в результаті чого латеральний кут лопатки переміщається догори і медіально-рука піднімається вище горизонталі. При укріпленої лопатці передній зубчастий м'яз піднімає ребра, сприяючи розширенню грудної клітки.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 766 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)