АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Анатомічна характеристика будови ліктьового суглобу та рухів у ньому.

Прочитайте:
  1. I. ОБЩАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА ЭРАКОНДА
  2. V. Характеристика розвитку фізіології як науки, відкриття. Роль окремих вчених у розвитку світової фізіології. Українська фізіологічна школа.
  3. Анатомічна будова ВНС.
  4. Анатомічна будова кореня.
  5. Анатомічна будова листка дводольних рослин.
  6. Анатомічна будова листка хвойних рослин.
  7. Анатомічна будова листка.
  8. Анатомічна будова мозочка.
  9. Анатомічна будова стебла дерев’янистих рослин.
  10. Анатомічна будова стебла трав’янистих одно та дводольних рослин.

У ліктьовому суглобі зчленовуються три кістки: дистальний кінець плечової кістки іпроксимальні кінці ліктьової і променевої кісток. Зчленовуються кістки утворюють три суглоба, укладені в одну капсулу (складний суглоб): плечелоктьовий, плечелучовий, і проксимальний лучелоктевой. Останній функціонує разом зсоіменних дистальним зчленуванням, утворюючи комбінований суглоб.

Плечелоктьовий суглоб являє собою блоковідний суглоб з гвинтоподібні будовою суглобових поверхонь. Суглобова поверхня з бокуплеча утворюється блоком, знаходиться на ньому виїмка (направляюча борозенка) розташовується не перпендикулярно осі блоку, а під деяким кутом до неї, внаслідок чого виходить гвинтовий хід. З блоком зчленовується ліктьової кістки, яка має гребінець,відповідний такої ж виїмці на блоці плечової кістки.

Плечелучевой суглоб утворюється зчленуванням з ямкою на голівці променевої кістки і є за формою кулястим, але фактично рух в ньому здійснюється лише навколо двох осей, можливим для ліктьового суглоба, так як він є лише частиною останнього і пов'язаний з ліктьової кісткою, яка обмежує його руху. Проксимальний променеволоктьовий суглоб складається з сочленяющихся між собою і має циліндричну форму (обертальний суглоб першого типу).

Суглобова капсула на плечової кістки охоплює ззаду дві третини ліктьової ямки, попереду вінцеву та променеву. На промені фіксується по шийці, утворюючи попереду випинання синовіальної оболонки. Спереду і ззаду капсула вільна, з боків ж є допоміжні зв'язки. Проміжок між обома ніжками зайнятий фіброзними волокнами, які дугоподібно огинають шийку і голівку променя, не зростаючись з ними. Завдяки такому положенню кільцеподібної зв'язки, в горизонтальній площині, перпендикулярно вертикальної осі обертання, зв'язка направляє рух променя навколо цієї осі і утримує його без перешкоди для обертання.

Рухи в ліктьовому суглобі двоякого роду. По-перше, в ньому відбуваються згинання та розгинання передпліччя навколо фронтальної осі; ці рухи відбуваються в зчленуванні ліктьової кістки з блоком плечової кістки, причому рухається і променева кістка, ковзаючи по capitulum. Обсяг руху навколо фронтальної осі дорівнює 140 °. Друге рух складається в обертанні променевої кістки навколо вертикальної осі і відбувається в плечелучевом суглобі, а також в проксимальному і дистальному лучелоктевой суглобах, які, таким чином, є одне комбіноване обертальний зчленування. Так як з нижнім кінцем променя пов'язана кисть, то остання слід при русі за променевої кісткою.

Рух, при якому обертається променева кістка перехрещує під кутом ліктьову, а кисть повертається тильною стороною до переду (при опущеній руці), називається пронація, pronatio. Протилежне рух, при якому обидві кістки передпліччя розташовуються паралельно один одному, а кисть повернута долонею до переду, називається супінація.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 692 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)