АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Анатомічна будова стебла дерев’янистих рослин.

Прочитайте:
  1. Анатомічна будова ВНС.
  2. Анатомічна будова кореня.
  3. Анатомічна будова листка дводольних рослин.
  4. Анатомічна будова листка хвойних рослин.
  5. Анатомічна будова листка.
  6. Анатомічна будова мозочка.
  7. Анатомічна будова стебла трав’янистих одно та дводольних рослин.
  8. Анатомічна будова та рефлеки середнього мозку.
  9. Анатомічна будова та функції базальних гангліїв.

Особливістю будови стебла дводольної деревної рослини є його щорічне потовщення завдяки життєдіяльності камбію — вторинної твірної тканини. Внутрішню будову стебла деревної рослини добре видно на поперечному розрізі трирічної гілки липи (мал. 3).

У центрі розрізу розміщені великі клітини серцевини з тонкими оболонками, в них можуть відкладатися поживні речовини. У багатьох дерев серцевина пухка, може відмирати й утворювати у стовбурі порожнину — дупло. Серцевину оточують три (за числом років зрізаної гілки) концентричних шари деревини.

Деревина складається з судин, клітин паренхіми і механічної тканини. Численні клітини механічної тканини надають стеблу міцності і захищають великі судини від стискання сусідніми клітинами. До периферії зовнішнього кільця прилягає тонкий шар клітин вторинної твірної тканини — камбію. Зовні від камбію розміщується шар кори, вкритий корковою тканиною і відмерлою шкіркою.

У корі є різні тканини: провідна, механічна, основна. Провідна тканина представлена ситоподібними трубками, механічна — луб'яними волокнами, які надають стеблу міцності й гнучкості. Основна тканина виповнює проміжки між цими тканинами і може нагромаджувати поживні речовини.

Зовні кора вкрита корковою тканиною, яка складається з мертвих клітин, на її поверхні знаходяться клітини відмираючої шкірки. Шкірка і корок захищають стебло від впливу несприятливих умов, не пропускають вони і повітря. У корковому шарі більшості дерев і кущів є спеціальні отвори, крізь які надходить повітря, необхідне для дихання рослини, — сочевички, які мають вигляд маленьких горбиків на поверхні стебла.

Роль камбію. Потовщення стебла відбувається за рахунок періодичної діяльності камбію. Особливо інтенсивно розмножуються клітини камбію навесні. Камбій відкладає клітини безперервно: всередину — клітини, з яких будується деревина, назовні — клітини, з яких будується кора. При цьому камбій весь час кільцеподібно обхоплює деревину. Ріст клітини камбію припиняється з настанням зимового періоду, а навесні поновлюється.

На поперечному розрізі трирічного пагона липи видно, що деревина має чітко виражені шари. Це річні кільця, які чітко виділяються внаслідок того, що деревина, яка утворилась у різні пори року, має різні колір, блиск і щільність.

Ширина річних кілець залежить від виду дерева, його віку (на початку життя рослини утворюються ширші кільця, з віком вони поступово вужчають), від умов середовища.

Транспортування води і поживних речовин по стеблу відбувається у двох напрямках. Від кореня до листків і всіх інших надземних органів по провідній системі деревини (судини, трахеїди) йде висхідна течія води і мінеральних солей. По ситоподібних трубках лубу рухаються органічні речовини з листків у корінь (низхідна течія).

Крім переміщення поживних речовин по вертикалі у рослинах вони рухаються в горизонтальному напрямку від серцевини стовбура до периферії. Для цього в рослині є серцевинні промені, які складаються з основної тканини і йдуть від серцевини крізь деревину до кори. Променями їх назвали через форму: починаються вони вузенькими смужками у серцевині, трішки розширюються в деревині і значно — в корі.

Органічні поживні речовини відкладаються в серцевині у вигляді цукру, крохмалю, амінокислот, білків, олій. Особливо багато органічних речовин відкладається у видозмінених підземних пагонах.

 

Мал. 8. Частина поперечного розрізу трирічної гілки липи:

1 — шкірка; 2 — корок; 3 — первинна кора; 4 — луб'яні волокна; 5 — ситоподібні трубки; б — камбій; 7 — річні кільця (деревина); 8 — судина; 9 — серцевина;

10 — сочевичка

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 960 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)